Tulajdoni lap lekérése: Kinek, mikor, milyen helyzetben van szüksége rá?

A tulajdoni lap egy olyan dokumentum, melynek tartalmát, és értelmét minden esetben ismernie kell az adott ingatlan tulajdonosának, akkor, ha azt el szeretné adni. Manapság kering néhány tévhit a tulajdoni lap lekérésével kapcsolatban, ezért az emberek sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy mikor van erre szüksége, illetve, hogy a tulajdoni lapot honnan tudja lekérni, éppen ezért, az ezzel kapcsolatos dolgokat érdemes minél előbb tisztázni.

tulajdoni lap lekérése
tulajdoni lap lekérése

Néhányan például tévesen azt hiszik, hogy a tulajdoni lapot csak egy ügyvéd tudja kiállítani, de ez természetesen nem igaz. Valójában a tulajdoni lap lekérésében nincsen semmi bonyolult, csak néhány alap dolgot kell tudnunk ehhez, ezért most ezzel kapcsolatban igyekeztünk minden fontos információt összegyűjteni, hogy gyorsabban, és gördülékenyebben menjen a folyamat.

hirdetes

Legyen szó bármilyen ingatlan ügyletről, fontos tudni, hogy így adás-vétel alkalmával a legfontosabb azonosító dokumentumnak a tulajdoni lap számít, éppen emiatt elengedhetetlen, hogy a lakás tulajdonosa már az adás-vétel megkezdése előtt meg tudja szerezni ezt a dokumentumot, hiszen annak tartalmát is ellenőriznie kell még.

Mi is az a tulajdoni lap?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva mondhatjuk azt, hogy a tulajdoni lap lényegében egy olyan dokumentum, mely tartalmaz minden információt az adott ingatlannal kapcsolatban. Kicsit olyan ez, mint az emberek személyi igazolványa.

Tehát a tulajdoni lap egy okirat, melynek az érintett ingatlanra vonatkozólag kell tartalmaznia az ingatlan-nyilvántartás adatait. Az ingatlan-nyilvántartás pedig egy olyan közhiteles nyilvántartás, mely az ország számos ingatlanának a törvényben szereplő adatait tartalmazza, településekre lebontva. Ez foglalja magába többek között az ingatlannak kapcsolatos jogokat, illetve az egyéb, jogi szempontból fontos kérdéseket is.

A tulajdoni lap alapján meg lehet állapítani azt, hogy ki, vagy kik az ingatlan tulajdonosai, illetve azt is, hogy ezeknek a személyeknek van-e bármilyen tartozása, mely az érintett ingatlant terheli.

Ezeket kell tartalmaznia a tulajdoni lapnak

A tulajdoni lap kikérése után mindenképpen ellenőrizzük annak tartalmát.

  • Egyrészt ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az ingatlan számszerűsíthető adatait, melybe beletartozik a település, a helyrajzi szám, az ingatlan pontos címe, és fekvése (belterület, külterület, vagy zárkert). Emellett fel kell tüntetni az ingatlan pontos méreteit m²-ben meghatározva, illetve fel kell sorolni az érintett ingatlan jogi jellegét (társasház, panellakás, műemlék stb.), illetve annak művelési ágát, melye lehet gyümölcsös, erdő, lakóház, gazdasági terület stb.
  • Másrészt, a tulajdoni lap magába foglalja a tulajdonos adatait (személyes adatait, nevét, és a tulajdon hányadszámát), a tulajdonszerzés jogcímét (öröklés, adásvétel stb.), illetve a tulajdonoshoz tartozó kiskorúság, és a gondnokoltság tényét is.
  • Harmadrészt a tulajdoni lap felsorolja az adott ingatlanhoz kapcsolódó jogokat, illetve azok jogosultjait is: a földhasználati jogokat, a haszonélvezeti, illetve a használati jogokat. Az elő, visszavásárlási, illetve a vételi jogot, a jelzálog, végrehajtási jogot, illetve a tartási és életjáradéki jogot is.
    Emellett fel vannak tüntetve a különböző földmérési jelek, és a villamosberendezések helyzetét biztosító használati jogok is.

Így tudjuk a tulajdoni lapot kikérni 2023-ban

Sokan a mai napig nem tudják azt, hogy milyen módon van lehetőségük hozzájutni a tulajdoni laphoz.
Mindenki saját maga döntheti el, hogy hogyan szeretné a tulajdoni lapot lekérni, ezt ugyanis megteheti ma már személyesen és online is. Ebben természetesen kérhetjük ügyvéd segítségét is, vagy elmehetünk a Földhivatalba, és kikérhetjük azt személyesen, ez azonban sokak szerint egy elég időigényes folyamatnak számíthat, ezért sokan szeretnék a hosszadalmas várakozást, és a sorban állást elkerülni.

Szerencsére ma már van egy harmadik lehetőség, melynek segítségével gyorsabban, és jóval egyszerűbben tudjuk szükség esetén kikérni a tulajdoni lapot. Ehhez pedig lehetőségünk van az ügyfélkapun keresztül, a Földhivatal Online felületén elindítani a tulajdoni lap megszerzéséhez szükséges teendőket, ennek a menete valóban sokkal gyorsabb szokott lenni.
Az E-tulajdoni lap megszerzésének módját még mindig sokan nem ismerik, pedig még szakértők szerint is ez a legkényelmesebb és legtempósabb megoldás.

2023-as változások a tulajdoni lap lekérésével kapcsolatban

2023. január 1.-től a korábbiakhoz viszonyítva olcsóbb lett a tulajdoni lap lekérésének ára, illetve a nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége is. Jó tudni, hogy magánszemélyek részére, évente két alkalommal a továbbiakban is igényelhető az ingyenes lekérés, a tulajdoni lap elektronikus formájában, ám az efölötti igényléseknek már díja van. Szerencsére ennek költsége az idei évtől fogva csökkent le 3600 forintról, egy 3000 forintos összegre. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy az ingatlan nyilvántartásánál kapcsolatos adatok tovább szolgáltatását Magyarországon törvény tiltja, ilyen esetben pedig a szabálysértővel kapcsolatban eljárást fog indítani az illetékes kormányhivatal.

A Magyarországi ingatlan-nyilvántartás alappillérei a tulajdoni lapok, ezekkel pedig a hazai ingatlantulajdoni viszonyok le is fedhetőek. A korábbi években 3 féle módon is lehetett igényelni a tulajdoni lapot, hiszen létezett a papír alapú, hiteles tulajdoni lap másolat, melyet csak a földhivatal, vagy a kormányablak adhat ki, pecsétcímkével, és más biztonsági elemekkel ellátva.

Az E-hiteles tulajdoni lap lekérésére is volt lehetőségünk, melynél elektronikus aláírás, és egy időbélyeg adja meg a dokumentum hitelességét, illetve igényelhető volt még a nem hiteles tulajdoni lap, mely csak a képernyőn való megjelenítésre készült, ennek tartalma azonban megegyezett a hiteles tulajdoni lap másolatával. Azonban ez utóbbi a hitelesítési záradék hiánya következtében már csak egy korlátozott lehetőségnek számított. Emiatt szüntették meg ezt a tulajdoni lap formát 2023. január 1-étől.

Tulajdoni lap másolat lekérése online

Amellett, hogy az idei évben csökkent a szolgáltatás ára, pozitív módosulás következett be az E-hiteles tulajdoni lappal kapcsolatban is. A dokumentum letöltését követően a tulajdoni lap pdf formátumban lesz elérhető, szemben a korábbi lehetőségekkel, melyeknek során különböző programok, és alkalmazások telepítésére volt szükség az adott dokumentum megszerzéséhez és megnyitásához.

A korszerűbb megoldás esetében a lap jobb felső részén kap helyet az elektronikus aláírás, mellyel hitelesíteni tudjuk az adott dokumentumot. Szakértők véleménye szerint ez a modernebb szabályozás az ingatlanforgalom biztonságát tudja elősegíteni, ugyanis néhány hatósági intézkedés, jogügyelet már az elektronikus módon hitelesített tulajdoni lapokon alapul. Tudni kell azonban, hogy az adatok tovább szolgáltatását ilyen módon is tiltja a jogszabály.

A földhivatali tulajdoni lap másolatát, illetve a térképmásolatot ma már lehetőségünk van online is lekérni. Az ügyintézés szabadon, és gyorsan lebonyolítható sorban állás és várakozás nélkül. A hiteles, és nem hiteles tulajdoni lap lekérése ügyfél kapun keresztül gyors, egyszerű, otthonról, kényelmesen elintézhető.

Mik az előnyei az interneten lekérdezhető tulajdoni lapnak?

Az ügyfélkapun keresztül történő földhivatali adatok magánszemélyek általi lekérdezéseknek több előnye is van, ennek köszönhetően ma már nem csak a hivatalos szervek, az önkormányzat, a bankok, illetve az ügyvédek kérdezhetik le ezeket a hivatalos adatokat, hanem bárki, bármikor hozzájuk férhet, ráadásul hosszas várakozás nélkül.

Régebben az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések nagyon sokszor abból adódtak, hogy a tulajdoni lapokon lévő széljegyek, illetve a valós tranzakció hitelesítése között órák teltek el, így a fontosabb információk elhallgatásával akár a vevő, akár az eladó is rosszul járhatott. Ennek ellenére manapság is érdemes alaposan körül járni a témát, akkor, ha egy ingatlant meg szeretnénk vásárolni, ugyanis lehetnek köztartozások az adott lakáson, ezeket pedig néha nem is vezetik fel a tulajdoni lapokra. Az online lekérdezhető tulajdoni lap egyik nagy előnye azonban pont az, hogy az ingatlanokkal kapcsolatos visszaélések a minimálisra csökkentek.

Ugyanis ma, ha egy adásvételi szerződés aláírása előtt 5-10 perccel is le tudjuk kérni az ingatlan adatait, így lehetőségünk van a biztosra menni, majd nyugodtan aláírni az adásvételi szerződést. A tulajdoni lapot azonban csak a Földhivatal Online weboldaláról (takarnet) érdemes lekérni, ugyanis a az ingatlan adás-vétel során a lekérdezés pontos ideje döntő fontosságú is lehet.

Nem érdemes élni az egyéb vállalkozások által kínált ügyintézési szolgáltatásokkal, hiszen ők a legtöbb esetben csak néhány napos késedelemmel fogják tudni eljuttatni a tulajdoni lapot, és a térképmásolatot a megrendelőhöz, az eltelt idő alatt azonban akár komoly változások is történhettek az ingatlannal kapcsolatban. Emellett fontos tudni, hogy a nem szabályosan működő, idegen tulajdoni lap közvetítő vállalkozások esetében a lekérdezés sokkal többe kerülhet, mintha egy hivatalos úton lekérnénk a tulajdoni lapot.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása