Trump-fiaskó hatása a dollárindex-mutatóra és az EURO árfolyam izmosodására

„A tőzsdén mindent meg lehet jósolni, kivéve a jövőt” – jegyezte meg találóan egy alkalommal Csernok Miklós, és e szellemes meglátását fokozottan rávetíthetjük a közelmúltban kialakult, euró árfolyam körül is kirajzolódott, lavinaszerűen elterjedt aktualitásokra egyaránt.

Döbbenetes címmel felvértezett hírek keltek szárnyra a tőzsdével, gazdasággal foglalkozó, ezeket a témákat fókuszba helyező internetes oldalakon, melyek egybecsengtek a dollár „legyengülésével”.

hirdetes

Ezzel a gazdasági reflektorfénybe terelődött kérdéssel foglalkozott, többek között a Hírstart is, ahol arról szerezhettünk tudomást, hogy „négyhavi mélypontra csökkent a dollár árfolyama”.

Trump EURO-t és Dollárt befolyásoló döntése

Az euró árfolyam kérdésével egybecsengnek a Trump-kudarcként summázható múlt hét pénteki történések. A dollár-gyengülés egy sor következményt rántott magával, amelyek mind a pénzügyi, mind pedig a közéletet érintő területeken egyaránt megmutatkoztak. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a dollárérték-enyhülés elválaszthatatlan az úgynevezett megfizethető egészségügyi ellátástól.

A reformot (melyet a konvencionális, hétköznapi nyelvben az amerikai polgárok Obamacare-ként emlegetnek) állítólag Obama az egyik legsikerültebb újító szándékkal létrehozott eredményként tartja számon. Mindezen nézeteket azonban az öngondoskodásra „berendezkedett” republikánus politikusok nem fogadták tárt karokkal.

Lássunk még néhány faktort, amelyek az euró árfolyam kapcsán hozhatók szóba:

Az elmúlt periódus monetáris-politikai eseményei kiemelt szerepet játszottak az euró növekedési rátájára vonatkozóan. Ebben nem csupán az év elnökválasztás-központúsága gyakorolt hatást, hanem holland, francia, valamint a német példák egyaránt.

Az euró árfolyam „izmosodása” mellett az arany ugyancsak jelentős erőhöz jutott (tudniillik a hírek alapján az arany aktuális értéke 1.260 dollárban mutatható ki, amely összeg az idei év eddig kimutatható legmagasabb értékét is illusztrálja).

Mit mondanak az elemzők az EURO árfolyamról?

Az euró árfolyam emelkedésével kapcsolatos nézetek között ne feledkezzünk meg az elemzők véleményeinek számbavételéről sem, akik azt tanácsolják, hogy a befektetők ne vonjanak le téves következtetéseket ezzel a jelenséggel kapcsolatban egy eredményorientált gazdasági tervezet ellenében gondoljunk itt az amerikai elnök múlt évbeni választási kampányok idején tett egyik legfontosabbnak tekintett ígéretére az ACA, avagy ismertebb nevén az Obamacare-program eltörlését, visszavonását illetően).

Sajnos azonban a képviselőház terv-érvénytelenítésének köszönhetően balsikerbe fulladt Donald Trump elnök eddigi próbálkozása a kampányígéret betartásával kapcsolatosan.

Az euró megerősödése, valamint az ezt megelőző, januári dollárindex-mutató zuhanása óhatatlanul is összekapcsolódott az euró árfolyam-dollár árfolyam kérdéseivel és még egy sor (tán még felszínre sem hozott) tényezővel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása