MNB árfolyam alakulása a Trump visszautasított terve után

Amennyiben elmulasztotta figyelemmel kísérni az elmúlt napokban reflektorfénybe került gazdasági aktualitásokat, az alábbi szöveg elolvasásával kitöltheti mindazokat az információs hézagokat, amelyek az MNB árfolyam mutatójával is összefüggésbe hozhatóak.

Ellepte a hír az üzleti-financiális szférát, amelynek summázata az új amerikai elnök egyik füstbe ment tervével kapcsolható össze. Donald Trump sorsfordító projektjének életbe léptetésének nem adtak zöld utat a képviselőházban.

hirdetes

A republikánus párt tagjai szemében nem azon tervek megvalósításának reménycsillaga ragyogott, mint az új elnökében. Az MNB árfolyam jelen indexe összefügg a dollárárfolyam-csökkenés siralmas mibenlétével.

Mi idézte elő a kedélyállapotok megváltozását?

Donald Trump elnök tervei hallatán sokan már az elmúlt év választási kampánya során felderültek, hiszen nem kevesebbről beszélt, mint új törvények életbe léptetéséről, adócsökkentésről, a büdzsé felpezsdítéséről, az Obamacare-törvény visszavonásáról.

Az előbbi törvény Obama egyik reformjaként van számon tartva. Egy nemrégiben elvégzett kutatás kimutatása szerint az emberek nagytöbbsége valójában nem értesült arról, hogy mit hordoz magában mindez. Nem másról van szó itt, mint az Affordable Care Act törvényről, amely magyar fordításban megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvényként ismeretes.

A kormány visszautasító fellépése az új törvényjavaslat megszavazását illetően, beindította a Trumpba vetett bizalmak ledőlésének folyamatát. Ám nem biztos, hogy minden teljesen veszve van.
Lehet optimistán is hozzáállni a felmerült problémához?

Hogyan vélekednek minderről az elemzők?

Habár a dollár értéke nagymértékű csökkenést szenvedett, melynek következtében a tőzsdék lehangoló eredményfelmutatással zárták a hétfői napot, és az MNB árfolyam kimutatása is ennek befolyása szerint alakult, mégis az elemzők nem mutatnak teljes kiábrándultságot a fennálló körülményekhez képest.

Az RBC Capital Markets befektetési tanácsadói úgy gondolják, hogy a Trump-program többi pontja még mindig megvalósíthatónak bizonyul, nem feltétlenül kell kapcsolatba hozni minden aspektusát a pénteken elszenvedett elnöki kudarccal.

Az MNB árfolyam jelenlegi állása szerint az euró stabilizálódott a dollár ellenében, hiszen az euróhoz képest a dollár három és fél havi mélypontra szállt alá.

Mi várható az MNB keddi konferenciáján?

Magyarország központi bankja, amelynek fő feladatai között szerepel a monetáris politika kézben tartása; a pénzügyi rendszer, valamint az árstabilitás istápolása egyaránt, szokásaihoz hű maradva kedden bonyolítja le általános kamatdöntő ülését.

A dollárindex-mutató, ahhoz képest, hogy az év elején még erős fellendülést prezentált (amikor nem kevesebb, mint 104 pontig emelkedett), mostanra csökkenése a januári foganathoz képest: a 99, 038-as ponttal mutatkozott.

Az amerikai elnök meghiúsult tervének betudhatóan sokan meginogtak a belé vetett hitükben: a nagyszerű költségvetési, infrastrukturális tervek életbe léptetése kapcsán. Az előrejelzések, meglátások és reménykedések szerint az MNB árfolyam mércéje az elkövetkezőkben nem fog nagy kilengést produkálni, a hiteldíjak is előreláthatólag szinten maradnak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása