Továbbra is jól teljesít a Fundamenta lakáskassza

A Fundamenta legutóbbi bejelentései szerint továbbra is kifejezetten jól teljesítenek a lakáskassza piacon, így alaposan megelőzték 2012-ben rögzített eredményeiket.

Több mint 353 milliárd forintnyi összegű szerződést tudott kötni csak és kizárólag az új lakástakarék-pénztári – avagy lakáskassza – szerződésekkel a Fundamenta Lakáskassza Zrt. – jelentette be mindezt Gergely Károly, a cég elnök-vezérigazgatója. A hivatalos közleményből megtudtuk, hogy mindez olyan elképesztő sikernek tekinthető a vállalat életében, hogy a bár a 2013-as esztendőhöz mérten is hatalmas növekedést tudtak bemutatni, de a változás inkább a 2012-es évhez képest szembeötlő, az akkor folyósított összegekhez mérten ugyanis 12,3 százalékkal jobb eredményt produkáltak.

hirdetes

Ezzel a hazai piac egyik legkeresettebb és legsikeresebb lakáskasszájává léptek elő! Az adatok kapcsán fontos részlet, hogy a 353 milliárd forintban helyet kaptak az ügyfél által a futamidő alatt felhalmozott megtakarításai, ezen felül pedig az állami támogatásokat és természetesen a felvehető hiteleket is.

A ténylegesen folyósított hitelek a Fundamenta szerint 2013-ban konkrétan több mint 45 milliárd forintot tettek ki. Ezzel a cég a hazai lakáshite-piac több mint negyedét birtokolja, Kiss András hitelezési ügyvezető igazgató szerint ugyanis a magyar szegmens 33 százalékát ők uralják. A vállalat esetében ugyanakkor nem csak a piaci részesedés, hanem a hitelállomány is alaposan megemelkedett az elmúlt években, hiszen míg 2010-ben a 30 milliárd forintot sem érte el ez az összeg, addig tavaly közel 140 milliárd forintról beszélhettünk.

A rossz vagy bedőlt hitelek aránya a Fundamenta tekintetében mindössze 2,1 százalékra tehetők, szemben a piac fekete bárányaiként emlegetett devizahitelek tekintetében, amelyeknél ez az adat 17,4 százalék, a forinthitelek esetében pedig 8,9 százalék. A havi átlagos megtakarításokat tekintve a vállalat szintén növekedést ért el 2013-ban, hiszen míg 2012-ben csupán 13,700 forintról beszélhettünk, addig tavaly ez a szám 15,800 forintra emelkedett.

Az adózás előtti eredménye tavaly a Fundamentának 7,8 milliárd, az adózást követően pedig 5,9 milliárd forint volt. Az elnök-vezérigazgató információi szerint a cég német tulajdonosa még 2007-ben vett ki először osztalékot a társaságból, és a 12 milliárd forintnak megfelelő befektetéssel szemben az osztalék eddig mindössze 7 milliárd forint, amiből 2 milliót csak a tavalyi évi tesz ki.

A Fundamenta lakáskassza felmérései szerint a 2013-ban folyósított hitelek több mint 61 százalékát lakásvásárlásra fordították az ügyfelek, és míg az építkezések arány alig 6,7 százalék volt, addig növekedett a felújítások mértéke, valamivel több mint 20 százalékra. Az ügyfelek elég gyakran fordították meglévő hiteleik kiváltására is az új hiteleket, így a felmérések szerint 11,5 százalékuk ezzel élt, míg az új hitelek 0,2 százalékát közművesítésre használták fel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása