Teljes és fél szocpol 2014-ben

A magyar kormány hazánk demográfiai fellendítését megcélozva egy többlépcsős terven dolgozik, ebben a szocpol bizonyos változtatásai is szerepelnek, melyek a teljes és fél szocpollal, valamint a használt lakásra is felvehető szocpollal kapcsolatosak.

A fél szocpollal kapcsolatos új kormánytervek

A tervek között az is szerepel, hogy a teljes és fél szocpolra járó összeget a duplájára emeljék fel, valamint, hogy ne csak új lakásra lehessen igénybe venni, hanem használt lakásra is. Tény, hogy az utóbbi lehetőségre valószínűleg többen is jelentkeznének, mivel az új lakáshoz jutók számára bevezetett megemelt juttatások és könnyítések eddig egyáltalán nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A 2014-es tervekben a teljes szocpol tekintetében 1,6 millióról indulhat a támogatás összege, és ha bevezetik, akkor a maximális összeg elérheti a 5,6 millió forintot is. Nagyon nagy könnyítést jelentene, ha bevezetnék, hogy 60 négyzetméternél kisebb ingatlanra is igénybe lehessen venni a támogatást, és az is, ha végre újra igénybe lehetne venni a félszocpolt, és nemcsak új lakásra, hanem használt lakásra is. Szintén jelentősen megnövelné a szocpol igénylések számát, ha a tervek szerint nemcsak kettő, vagy annál több gyermekre járna, hanem már egy gyermekkel is jogosultak lehetnének rá a családok.
Ezek a 2014-ben talán bevezetésre kerülő szocpol változtatások nagyon sokban megkönnyítenék a fiatalok életének elindulását, ami a jelenleg is stagnáló ingatlanpiacra is jótékony hatással lenne. És nemcsak a nagyobb ingatlanba költözni szándékozók helyzete javulna jelentősen, ami talán a több gyermek születését is elősegítené, hanem a kisebb ingatlant megvenni szándékozók is lehetőséget kapnának ingatlan vásárlásra, ami mind ezidáig nem volt meg. A hírek szerint a talán bevezetésre kerülő félszocpolt is igénybe lehet majd venni lakóingatlan bővítésére is.

hirdetes

A szocpol beszámítható az önerőbe hiteligénylésnél

Minden bizonnyal megmarad az a jól kihasználható feltétel, hogy a szocpol összegét önerőként is fel lehet használni hitelfelvétel esetén, viszont az igénylők eddigi maximálisan 40 éves korhatárának emeléséről semmilyen formában nem szivárogtak ki tervek. A fent felsorolt tervezett módosításokon túl valószínűleg változatlanok maradnak a már ismert szocpol igényléséhez felállított feltételek.
A szocpolt a jelenlegi kormányrendeletek szerint csak új lakóingatlan vásárlására, építésére és bővítésére lehet igényelni, kizárólag kettő, vagy annál több gyermek megléte, vagy vállalása esetén. Az ingatlan négyzetméter nagysága szempontjából csak 60 és 160 négyzetméter közötti ingatlanokra lehet kérelmezni, és minimálisan 800 ezer, maximálisan pedig 3 250 000 forint lehet a igényelhető összeg. Ha ezeket összevetjük a tervekben szereplő könnyítésekkel, akkor látható, hogy azok sokkal több család számára teszik elérhetővé ezt a kedvező állami támogatást, és ez nemcsak az igénylő családok élethelyzetén javítana jelentősen, hanem az ingatlanpiac és az építőipar is új lendületet kaphatna, amely a jelenlegi siralmas munkanélküliségi adatokat is pozitív irányba fordíthatná.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása