A takarék személyi kölcsön lehetőségei és feltételei

A takarék személyi kölcsön ma egyre népszerűbb Magyarországon – ennek több oka is van. A témát két oldalról lehetne megközelíteni: egyrészt abból a szempontból, hogy miért is van szükség ma hazánkban kölcsönökre és hitelekre, hogy kinek van szüksége erre a fajta pénzforrásra, illetve természetesen a takarékszövetkezetek, bankok szemszögéből is gondolkodhatunk, hogy milyen feltételek mellett vehető fel a hitel és hogy nekik miért éri meg.

A két megközelítés is persze összeér egy ponton – reméljük, hogy cikkünk végén ez is kiderül majd.

hirdetes

Aki szeretne minden részletet megtudni a személyi kölcsön lehetőségekről és feltételekről, aki tudni szeretné, hogy ki igényelhet és milyen papírok szükségesek az igényléshez, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, esetleg nem nagyon tudja elképzelni, hogy az Ön szituációja megfelel-e a hitelkérelemnek, az maradjon velünk, reméljük, hogy sok hasznos információval szolgálunk majd.

Mi is az a személyi kölcsön?

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy mit is jelent pontosan az, ha kölcsönt veszünk fel, de ha egy mondatban szeretnénk megfogalmazni ezt, akkor talán azt mondhatnánk, hogy a személyi kölcsön természetes személyek számára elérhető pénzforrás, amely egy bizonyos százalékú hitel fejében meghatározott időn belül kerül törlesztésre a pénzintézetek felé – ebben persze a részletek nincsenek benne, de akkor már nem egy mondatról beszélnénk és a részletek a cikk közben ki fognak derülni.

A pénzintézetek által ajánlott személyi kölcsönök között vannak különbségek – ezért sem lehet egy definícióval meghatározni a fogalmat. Ez azonban azt is jelenti tehát, hogy nagyon nem mindegy, hogy hol és milyen időszakban – és időszakra – kötjük meg a szerződést. Általában az emberek óriási kérdőjeleket fogalmaznak meg, amikor felmerül a szükséglet, hogy hitelt, kölcsönt vegyenek fel, hiszen a legtöbb esetben elég bonyolult átlátniuk, hogy hogyan is működnek ezek a hitelek.

Egyébként régebben sokkal kevesebben fordultak a személyi kölcsön felé, hiszen sokkal kisebb volt a bizalom a bankok irányába, mára azonban rengeteget változott a helyzet. Egyrészt azért is, mert sokkal nagyobb a szükség arra, hogy néha egy nagyobb összeghez jussunk, másrészt a bankok felől is sokkal átláthatóbb a helyzet, mint ahogyan pár évnek ezelőtt volt.

Ez annak is köszönhető, hogy rengeteg tapasztalatot és segítséget olvashatunk az interneten, arra azonban mi is felhívjuk a figyelmet, hogy mielőtt aláír egy szerződést, mindenképpen, részletesen is tájékozódjon az adott banknál, hiszen ki tudja, hogy mibe futhat bele. Egyébként, hogy melyik bank éppen mit ajánl, az a kalkulátorok segítségével könnyen átlátható és mi is mindig ajánljuk a kalkulátor használatát.
Mielőtt azonban bármelyik pénzintézethez fordul, gondolja át az is, hogy valóban szüksége van-e a pénzre, vagy ez éppen csak a fogyasztói társadalom nyomása, hogy valamit meg kell vásárolnia, valamiből újat kell vennie, hiszen ez a pénz sem ajándék, ezt is vissza kell fizetni, tehát kissé fentebbről kell, hogy a helyzetét átlássa és végiggondolja, hogy a jövőben hogyan tud majd törleszteni, hogy esetleg a törlesztés mennyiben nehezíti meg életét. Természetesen rengeteg olyan helyzet van, amikor szükséges a pénz, és ilyenkor nagyon jól jön ez a lehetőség, de gondolja át, hogy az Ön helyzete valóban az-e.

Miért válasszuk a takarékszövetkezetet?

A takarékszövetkezetek személyi kölcsöne egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bárhol elérhető az országban, hiszen a takarékszövetkezet lényege pontosan az, hogy nem csak a fővárosban, hanem vidéken is jelen van. A takarék pénzintézet 1500 helyen található meg, ami tényleg egy kielégítő számnak mondható. Természetesen ehhez arányodva igazán jó feltételekkel is kínálják a személyi kölcsön lehetőségét.

A takarék személyi kölcsön esetében muszáj szólnunk a garanciáról, ami nagy különbséget jelent a többi bankkal szemben. A takarékszövetkezet szolgáltatásai sokkal nagyobb biztonsággal vehetők igénybe, mint bármelyik más pénzintézettől felvett kölcsön, hiszen 2014 vége óta több helyről védve van a Takarékban megtakarított pénz (Országos Betétbiztosítási Alap és Tőkefedezeti Alap) és a Garanciaközösségnek köszönhetően óriási tőke áll a pénzintézet mögött.

A takarék egyébként olyan általános szolgáltatásokkal jelentkezik, mint a többi pénzintézet – ebben a tekintetben nincs nagy különbség. Az egyik legtöbbet igényelt hitel a Takarék Személyi Kölcsön és a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, de a vállalkozások is választhatnak az olyan finanszírozási lehetőségeket, mint a Takarék Hitel vagy a Takarék Hitel Plusz.

Jelen cikkünkben a Takarék Személyi Kölcsön lehetőségeit járjuk körbe és más pénzintézetekről is szót ejtünk.

A takarék személyi kölcsön lehetőségei

A takarék személyi kölcsön egyik legnagyobb lehetősége, hogy a kölcsön összege szabad felhasználású, emellett pedig még azért szokták nagyon kedvelni ezt a fajta kölcsönt az emberek, mert nem kötelező nagyon nagy összeget kérni, hanem már kisebb összegek is felvehetőek, tehát gyorsabban is törleszthető.

A személyi kölcsönökkel kapcsolatban az a sztereotípia él az emberekben, hogy nagyon nehéz a törlesztés, és ha egyszer felvesznek egy kölcsönt, akkor azt több 10 évig kell majd törleszteniük. Ez azonban nincs minden esetben így. A takarék személyi kölcsön pontosan ezt szeretné leküzdeni, hiszen felismerte, hogy az embereknek néha olyan kiadásokra van szükségük, amely már nem fér bele a havi keresetbe. Lehetséges, hogy azt a bizonyos összeget össze tudnák gyűjteni hónapok alatt, de megehet, hogy nincs lehetőség hónapokat várni, mert a pénz akkor és ott kell.

A személyi kölcsön például olyan helyzetekben ajánlott, amikor sürgősen van szükségünk egy nagyobb összegre, amelyet hirtelen nem tudunk megteremteni, például egy csőtörés javítása elég nagy kiadásokat jelent, és nincs gondolkodási idő, hogy honnan szerezzük meg rá a pénzt, vagy például egy új jövevény a családban az első hónapokban szintén nem kíméli a pénztárcát, de gondolhatunk akár egy utazásra, nyaralásra, nászajándékra vagy bármi hasonlóra, ami valamennyire hétköznapi, de mégsem teljesen az, és nem volt belekalkulálva a kiadásainkba.

A takarék személyi kölcsön tehát a szabad felhasználású hitelek csoportjába tartozik, senkinek nem tartozunk beszámolóval arról, hogy mire költöttük; kisebb összegek is igényelhetőek, mint az általános hiteleknél; illetve még olyan lehetőségek is rejlenek ebben a hitelforrásban, hogy mi magunk választhatjuk meg azt a napot a hónapban, amíg szeretnénk törleszteni és az ügyletbe adótárs is bevonható, tehát könnyebb lehet a törlesztés például a házastársaknak.

Ki igényelhet takarék személyi kölcsönt?

A takarék személyi kölcsön igénylése sokkal egyszerűbb, mint a más hiteleké, hiszen a szabad felhasználással már lehetővé teszik, hogy kevesebb papírt kelljen beszereznünk és bemutatnunk, sőt, az igényléshez már az is elég, ha legalább 3 hónapja munkában állunk. Természetesen valamilyen referenciára mindig szükség van, ebben az esetben a három hónapos munkaviszony igazolás az, amelyet kérnek.

Lényeges azonban, hogy bejelentett munkáról legyen szó és ne próbaidőről. A takarékszövetkezetnek ez már elég biztosíték arra, hogy rendszeresen fogjuk tudni fizetni a hitelt. A munkabért egyébként kiválthatja a nyugdíj, vagy a családi pótlék/GYES/GYED, hiszen ezek is havi rendszerességű jövedelmet jelentenek. Ebben az esetben ezt kell igazolni.

Az igényléshez nyilván olyan egyszerű dolgoknak kell megfelelni, hogy legyen állandó bejelentett lakcímünk Magyarországon, hogy rendelkezzünk érvényes okmányokkal és természetesen legyünk nagykorúak, tehát csak 18 év felett lehet ezt igényelni.

És hogy a megfeleléseken túl valójában kinek van szüksége a takarék személyi kölcsönre? A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok mindenkinek. Sajnos nagyon sokan vannak, akik a minimálbéren tengetik életüket, de ma Magyarországon, aki egy kicsit is többet keres, mint a minimálbér, még az is csak egyik napról a másikra tengődik, és csak egy nagyon kis réteg mondhatja el magáról azt, hogy jól él, és bármikor, bármire van pénze. Nagyobb kiadásokra pedig egyszerűen mindig szükség van.

Olyan egyszerű év közbeni szituációkra és helyzetekre lehet gondolni, mint például egy házasságkötés, egy lakás bebútorozása, egy kanapé vásárlása, csőtörés utáni javítások, gyermekszületés, nyaralás, iskolakezdés, nem várt betegség vagy baleset stb. Rengeteg olyan helyzet van, aminél óriási terhet vehet le a vállunkról a személyi kölcsön és rengeteg idegeskedéstől és stressztől szabadíthat meg. A felsorolt szituációk mind egyösszegű, nagyobb kiadást jelentenek, amelyre akár évekig kellene spórolnunk – de néha nem tudhatjuk előre, hogy mi történik, és valójában nem élhetjük úgy az egész életünket, hogy állandóan spóroljunk.

Milyen dokumentum szükséges a takarék személyi kölcsön igényléshez?

Talán a fentiekből már egyértelmű, hogy milyen dokumentumokra van szükség, ha igényelni szeretnénk. Az egyik legfontosabb természetesen, hogy hiteles és érvényes okmányokkal rendelkezzünk, ez mellett pedig az utolsó három hónap jövedelmét kell igazolni, tehát vagy a munkabér igazolását kell benyújtani, vagy pedig a nyugdíjról, esetleg más jövedelemről szóló igazolást. Van még egy dolog, amit be kell nyújtani, ám sokan nem gondolnak rá, ez pedig a 3 havi közüzemi számla befizetését igazoló csekk.

Egyébként a kért dokumentumok és a dokumentumok visszamenő érvényessége pénzintézetekként változó lehet, mi most a Takarékot vettük alapul, de egyébként érdemes ezeknek is utánanézni, tájékozódni. Azt is fontos megnézni és összehasonlítani, hogy hol mennyi a minimum felvehető összeg, és hogy az hogyan áll arányban a minimum törlesztési időszakkal stb.

Ki nem igényelhet személyi kölcsönt?

18 év alatti személy nem igényelhet, de van még néhány kizáró feltétel, amelyet fontos tudnunk. A bankok akkor adnak kölcsönt, ha biztosítást kapnak arról, hogy az ügyfél hiánytalanul vissza fogja tudni fizetni az összeget. Ez egy teljesen logikus dolog, ezért is van szükség a jövedelem igazolására, hiszen csakis így kaphatnak biztosítékot, nem tudhatják és nem is tehetnek semmit azért, hogy megtudják, vajon mennyire megbízható az ügyfél, tehát csakis a nyers adatok maradnak. A nyers adatokba az is beletartozik, hogy szereplünk-e a KHR/BAR listán, ugyanis az aktív és a passzív státusz is a legtöbb esetben elutasítást von maga után.

Ez a lista egyébként – ha valaki tényleg nem jártas ebben a témában – azokat a személyeket tartalmazza, akiknek tartozásuk van, vagy nem fizették időben a törlesztőrészleteket. Sajnos tehát nagyon könnyű felkerülni erre a listára, hiszen ha csak pár hónapban késtünk a törlesztőrészlet fizetésével, akkor felkerülhet a nevünk, ezt pedig a bankok nagyon nem veszik jó néven. Passzív státuszba akkor kerülünk, amikor már nincs tartozásunk – csak egy idő után kerülhetünk le a listáról. Szerencsére van néhány pénzintézet, amely kivételt tesz, és akkor is pozitívan bírálja el a hiteligénylést, ha fent vagyunk a listán – ennek is érdemes bővebben utánakeresni.

Hol lehet igényelni?

Szinte minden bank nyújt ilyen szolgáltatást, szinte minden banknál van lehetőség a takarék személyi kölcsön felvételére. Természetesen különbségek mindig vannak, és mi azt mondjuk, hogy inkább érdemesebb a nagyobb bankok felé fordulni, amelyeket mindenki ismer, hiszen a tapasztalat és a mögöttük álló idő sokkal nagyobb biztonságot és profizmust takar. Az OTP Bank, az K&H és az Erste is mindig jó lehetőségeket kínál, de itt van a fentebb bővebben tárgyalt Takarék Személyi Kölcsön is, amely az országban szinte mindenhol elérhető.

A bankok más THM-mel kínálják a kölcsönt, és néha vannak kedvezményes felvételi akciók is – ezeket nagyon is érdemes kihasználni. Egyébként nem elég, hogy ismerjük egy bank feltételeit, fontos minél több helyről begyűjteni az információt, hiszen csak úgy tudjuk pontosan eldönteni, hogy számunkra melyik is lesz a legmegfelelőbb. A kalkulátorok óriási segítséget nyújtanak, ezek nélkül nem lehetne átlátni, hogy mennyi időn belül milyen törlesztéssel tudjuk visszaszolgáltatni az összeget.

Amit mi ajánlunk tehát, hogy felejtse el az előítéleteit, és nézzen utána a takarék személyi kölcsön részleteinek – majd válasszon és éljen a lehetőséggel!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása