A szocpol igénylésének feltételei 2014-ben

A szocpol igénylésének feltételei kis híján minden évben, de időről-időre rendszeresen megváltoznak, így 2014-ben is módosulás történt.

Az egyik legfontosabb feltétel például, hogy az egy négyzetméterre jutó bekerülési költség, illetve vételár új lakóingatlan építése esetén ÁFA nélkül, vásárlás esetén ÁFA és telekár nélkül nem lépheti túl a 300 ezer forintot. Ha szocpolhoz szeretnénk jutni 2014-ben, akkor az épített vagy vásárolt lakás B kategóriás vagy annál jobb energetikai minősítési osztályba sorolható. Az ingatlan hasznos alapterületének ezen felül legalább 60 négyzetméternek kell lennie két gyerek, és legalább 70 négyzetméternek 3 gyerek esetén, míg négy vagy több utódnál már csak 80 négyzetméterről lehet szó, 160 négyzetméternél azonban nem lehet több.

hirdetes

Az ingatlannak, amelyet a szocpol által szeretnénk megvásárolni, legalább 50 százalékban a mi tulajdonunkba kell, hogy kerüljön, míg élettársak vagy házastársak esetén az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett mértékben. Szintén a szocpol igénylésének feltétele 2014-ben, hogy az öt éven belül értékesített lakástulajdon eladási értékét minden esetben a vételár kiegyenlítéséhez – esetleg a bekerülési költséghez – kell felhasználni. Ezek a tételek a következők lehetnek:

 

  • munkáltatói vagy önkormányzati támogatás, ami az értékesített lakást terheli,
  • a lakás vásárlására vagy építésére korábban igényelt hitel végtörlesztett összege,
  • az ingatlanközvetítő jutalékának összege,
  • a támogatáshoz megkötött szerződéshez mérten egy évvel korábban megvásárolt, illetve az építés helyszíneként szolgáló építési telek forgalmi adóval megnövelt vételára,
  • a szocpol segítségével megvásárolni szándékozott lakás telekárát is magában foglaló vételár 10 százaléka, amennyiben az összeg kifizetése az adásvétel időpontját 120 nappal előzi meg,
  • olyan számla, vagy szerződés alapján kifizetett összeg, amit 2009. július 1-jén állítottak és fizettek ki, meg nem valósult lakásvásárlás céljából, amelynek megtérülése még a bíróság által elrendelt felszámolás befejezésével sem történt meg.

 Egyéb szükséges feltételek a szocpolhoz

Ezen felül 2014-ben a szocpolhoz szükséges, hogy lakásvásárlás esetén az eladó az igénylőnek még közeli hozzátartozója sem lehet. Ha az eladó valamilyen jogi személy, esetleg valamilyen egyéni vállalkozó, akkor az igénylő nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély sem. Feltétel még, hogy a szocpolban részesülő személy – vagy legalább házastársa – legalább 180 napig az egészségbiztosítási nyilvántartásban szerepelt a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosult személyként.

Azonnali kizáró ok a szocpol támogatása alól, ha az igénybe vevő valamilyen nyilvántartott köztartozással rendelkezik. Ezen felül a vásárlás esetén az igénylő köteles bemutatni egy a bank által elfogadott, a telekárat is tartalmazó vételárat prezentáló, saját névre szóló számlát a bekerülési költség 70 százalékáról.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása