Nagy fordulat várható a lakáshitelezésben

A legfrissebb statisztikák alapján, idén évek óta nem látott emelkedésnek indulhat a hazai lakáshitelek piaca. A kutatók prognózisa szerint mintegy 20 százalékos növekedés várható, ami pénzben kifejezve 180 milliárd forintnyi hitelezett összeget jelent.

Ez az érték igencsak nagy emelkedés lenne a tavalyi esztendőben mért 151 milliárd forintnyi lakáscélú hitelfolyósításhoz mérten, ami az utóbbi évek egyik legalacsonyabb értéke volt.

hirdetes

Ezek a számok természetesen még mindig nagyon messze vannak a gazdasági recesszió előtti állapotokhoz képest, amikor egy évben 6-700 milliárd forint volt a hitelpiac forgalma, de a figyelemreméltó növekedési ütem így is megtapasztalható a lakáscélú hitelezés, de főként az új hitelszerződések tekintetében. A jegybank által kibocsájtott, ezáltal megerősített adatok is azt mutatják, hogy az elmúlt egy évben – a hirtelen jött végtörlesztési hullám lecsengését követően – egy igencsak komoly fordulat körvonalazódik a hitelezésben, hiszen a lehetőség óta szinte folyamatos emelkedés tapasztalható ebben a szegmensben.

A lakáshitelezés mélypontja eddig éppen 2013 márciusa volt, a végtörlesztés utolsó időszaka, amikor mindössze 120 milliárd forintnak megfelelő lakáscélú hitel került kibocsájtásra, de az MNB adatai az elmúlt 12 hónapra átlagosan ennél lényegesen magasabb, 160 milliárd forintnyi értékű új lakáshitel-folyósítást mutatnak. Szintén a piac nagyarányú emelkedését, illetve a mélypontról történő elrugaszkodását támasztja alá, hogy az elmúlt fél év során a havi folyósítási adatok közel 50 százalékos emelkedést mutattak 2013 azonos időszakához mérten.

Kedvező trendek a lakáshitel piacon

A kedvező trendek alapján tehát piaci elemzők úgy vélik, hogy 2014-ben akár 180 milliárd forintnyi általános lakáscélú hitelkiáramlás is történhet, amit a bankokhoz befutó kérelmek is igyekeznek alátámasztani, hiszen a pénzintézetek óriási piaci élénkülést tapasztaltak meg az elmúlt időszak során.

A spekulánsok így azt sem zárják ki, hogy egy a megjósolt adatokhoz képest lényegesen nagyobb, mondhatni pozitívabb meglepetés éri a lakáshitelezési piacot, amihez kiváló alapként szolgál a tranzakciók számának jól látható, illetve bizonyított növekedése. Amik kész tények, hogy a válság hatására beinduló folyamatok következtében az ingatlanárak hirtelen és drasztikus csökkenésnek indultak, miközben a rövidtávú kamatok a jegybanki beavatkozás által rekord alacsony szintre kerültek.

Ezek az együttállások már korábban is kedvezőnek mutatták a jövőt, hiszen egy ilyen helyzet természetes módon képes élénkíteni a lakáspiaci keresleteket, legyen szó akár egyszerű felújításról, akár otthonteremtésről, akár befektetési-, vagy öngondoskodási célzattal kivitelezett ingatlanvásárlásról.

Hogy a növekedés pontosan mekkora és milyen ütemű lesz, azt egyelőre még a szakemberek sem tudják megmondani, abban azonban kivétel nélkül mindenki biztos, hogy hatalmas fordulat várható a lakáshitelezés szegmenségben!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása