Szocpol igénylésekor felmerülő kérdések

A szocpol, avagy kevésbé ismert nevén szociálpolitikai támogatás lényege, hogy az állam lakásvásárlásra vagy építkezésre támogatást tudjon biztosítani az arra jogosultak számára. Hogy mégis milyen kérdések merülhetnek fel a szocpol igénylése során?

 

Ismét változtak a szocpol feltételei

2014-ben minimálisan ugyan, de ismét változtak a szocpol igénylésének feltételei, aminek köszönhetően ismét bonyolultabbá, de sokkal inkább körülhatároltabbá vált, hogy ki igényelheti a szocpolt, illetve ki nem. A szocpol ma már építkezéshez csak és kizárólag akkor igényelhető, ha az építése engedély legalább 2008. január 1-je után történt meg.

hirdetes

Amennyiben lakásvásárlásról van szó, akkor a feltétel, hogy a kinézett új lakás 2010. január 1-je után kapott használatbavételi engedélyt. A szocpolra jogosultak gyakran még maguk is számtalan kérdést tesznek fel maguknak azzal kapcsolatban, hogy jár-e nekik a támogatás vagy sem, de vannak úgynevezett alapvető kérdések, amelyekre a legtöbb esetben elengedhetetlen választ adni, mielőtt az állam felé is továbbítanánk igényeinket.

Ki minősíthető gyereknek?

Mivel a szocpol minden esetben a megszületett, vagy a megszülető gyerekek számához köthető, ezért az egyik legfontosabb kérdés az igénylés kapcsán, hogy tulajdonképpen ki minősíthető gyermeknek? A kielégítő válasz erre az, hogy az igénylő által eltartott, ezen felül vér szerinti, örökbefogadott vagy gyámság által nevelésbe vett személy, aki még vagy nem töltötte be a 16. életévét, vagy nem töltötte be a 25. életévét és még nappali tagozatos tanuló.

A 16 éves gyermekek is eltartottnak minősülnek abban az esetben, ha valamilyen testi vagy szellemi fogyatékosság – esetleg betegség, netán baleset – miatt megváltozott munkaképességűek, és ez az állapot már legalább egy éve tart, ezen felül pedig egy éven belül biztosan nem szűnik meg.

Mi határozza meg és mennyi a szocpol összege?

A szocpol összegét általánosságban három alapvető tényező határozza meg 2014-ben. A legfontosabb a háztartásban élő és eltartott gyermekek száma, a lakóépület hasznos alapterülete, végül de nem utolsósorban pedig a lakóingatlan energetikai minősítése. Vegyünk néhány konkrét példát! Egy 70-90 négyzetméter alapterülettel rendelkező lakóingatlan és 2 gyermek esetén az igényelhető szocpol összege 1 millió forint. Egy 85 és 100 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező ingatlanra 3 gyermek esetén 1,5 millió forintnak megfelelő szocpolt tudunk igényelni.

Amennyiben a gyermekek száma négy, vagy annál több, az alapterület pedig nagyobb, mint 110 négyzetméter, de kevesebb, mint 160, akkor az igényelhető szocpol összege 2,5 millió forint is lehet. Ezen felül amennyiben például egy olyan lakás kerül építésre, aminek „A” energetikai besorolása lesz, akkor ezek az értékek további 1,1-szeres szorzót kapnak, „A+” energiaosztály mellett 1,2-szerest, míg passzív házak esetén 1,3-szorost.

Miként számítható ki a hasznos alapterület?

A hasznos alapterületnek a lakás fűthető alapterületének azon részét tekintjük, amelyben a belmagasság legalább 1,90 m. Ebbe az összegbe a garázs, az erkély vagy a terasz még fedett és zárt esetben sem számít bele.

Miként számítható ki a nettó alapterület?

Egy lakóépület teljes nettő alapterületébe minden esetben beletartoznak a fűthető, illetve a fűtetlen épületrészek is, ezáltal a garázs, az erkély, a terasz és a különféle tárolók is. Míg azonban a hasznos alapterület mennyisége számít a szocpol összegének meghatározásánál, a nettő alapterület esetében ilyenről nem beszélhetünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása