Lehet szocpolt igényelni energiahatékonyság növelésére?

A szocpol igénylése kapcsán nagy általánosságban rengeteg kérdés halmozódhat fel az emberekben, ezáltal nem teljesen egyértelmű az sem, hogy igényelhető-e a támogatás például akkor, ha házunk energiahatékonyságának növelése a célunk?

Ma már nem csak egy ingatlan értékének megnövelése miatt érdemes elgondolkozni azon, hogy korszerűsítsük az adott ház energiahatékonyságát, hanem azért is, mert a fűtési és egyéb rezsiköltségek tetemes megemelkedése miatt hosszú távon komoly összegeket is spórolhatunk vele. Az energiahatékonyság korszerűsítésére, illetve növelésére ma már vannak külön hitelterméket, azonban a gyerekes családok számára fontos kérdés lehet, hogy esetleges szocpol igényelhető-e ilyen célzattal? Vegyünk egy konkrét példát, illetve problémát az esettanulmány megértéséhez. Adott egy régi családi ház, amit néhány évvel ezelőtt korszerűsítettek, így az alapterületet 64 négyzetméterre bővítették ki.

hirdetes

Amikor az energiahatékonyság a cél

A régi épületrész ugyan fel lett újítva, de a lakás fűtésének tekintetében az újépítésű falak és az új nyílászárók sokkal jobban tartják télen a meleget, nyáron pedig a kellemes hűvöset, mint a régi lakrész. A hozzáépítés annak idején szabad felhasználású hitelből történt, azonban a család pénze elfogyott, ám a lakhatási engedély igényléséhez szükség lenne egy teljes szigetelésre, illetve egy egyszeri színezésre, erre azonban már nem maradt keret. Két kisgyermek mellé még egy hitelt nem is tud, és nem is akar felvenni a család, ellenben mivel korábban még nem vettek fel szocpolt, ezért a szigetelésre és az ablakcserére most szeretnék igénybe venni. Energetikai besorolás nem került elvégzésre, azonban a szigetelés, valamint az ablakcserék biztosan alaposan megdobnák a lakás értékét, illetve energiahatékonyságát is.

A szomorú valóság

Noha a család kétgyermekes, bajban is van, azonban szocpolt egy már meglévő lakóház új épületrésszel való bővítésére, valamint energiahatékonyságának növelésére nem lehet igénybe venni. Ennek köszönhetően sem a szigeteléshez, sem az ablakcseréhez kapcsolódóan nem tudja igénybe venni a példában feltüntetett család a gyermekek utáni állami támogatást. Mindez egy 2012 januárjában életbe lépett rendeletnek köszönhetően alakult így, amikor egy rendeletmódosítás hatására kimondták, hogy a szocpol csak és kizárólag új lakóingatlan építéséhez, új lakás kialakításához, vagy újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe.

Korábban a félszocpol még támogatta a lakásbővítést, azonban a korszerűsítéshez már korábban sem lehetett gyermekek után járó támogatást igényelni.

További problémát okoz, hogy a család nem lakáscélú, hanem szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel a munkálatok elvégzésére. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy pótköltségvetés benyújtására sincs lehetőség, holott lakáscélú hitel esetében ez kivitelezhető volna. Ha tehát az energiahatékonyság saját erőből nem tud létrejönni, akkor csak és kizárólag egyetlen megoldás van hátra, hogy egy újabb hitelt vesznek fel, ami kereső szülők esetén megvalósulhat bizonyos összeghatárig.

Amennyiben a bank esetleg megtagadja, mert az édesanya a kisgyerekkel vélhetően még otthon van, ezáltal nem tekinthető kereső félnek, ezért alternatív megoldás lehet még az, hogy valaki más nevére veszi fel a család a hitelt, ezáltal lényegében tiszta lappal juthatnak pénzhez. Második hitel nélkül, csak szocpolra hivatkozva azonban szigetelés és ablakcsere nem fedezhető.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása