Szocpol 2 gyerekre, azaz a csok különleges feltételei

A Szocpol 2 gyerekre ma már CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény néven ismert. A vissza nem térítendő állami támogatást különféle lakáscéllal összefüggő fejlesztésekre lehet igénybe venni. Ez lehet építés, bővítés vagy vásárlás is. Ma Magyarországon minden családi kedvezményt érdemes maximálisan kihasználni.

Hogyan működik a szocpol 2 gyerekre?

Meglévő gyermek után 12 hetes kort betöltött magzattól egészen a 25 éves kort betöltött gyermekig igénybe lehet venni a csokot. 25 év felett azokra a gyermekekre is megadják, akik fogyatékosságban szenvednek. A 18 év feletti gyermekek esetében megszüntetésre került az a kitétel, hogy nappali tagozatos felsőoktatási intézményben tanulónak kell lennie a gyereknek. Vállalt gyerek esetében a születés határidejére kell vállalást tenni és 2 gyermek esetén lehet igénybe venni az új ingatlan vásárlására felvehető csokot.

hirdetes

Csok 2 gyerek

Nézzük meg, hogy a gyermekek száma szerint vajon 2 gyermek után mennyi csok/szocpol járhat?
1 gyermek
• új lakás építés, vásárlás 600 000 Ft (alapterület 40 nm lakás vagy 70 nm lakóház felett)
• használt lakás vásárlás, bővítés – 600 000 Ft (alapterület 40 nm lakás felett)

2 gyermek
• új lakás építés, vásárlás 2 600 000 Ft (alapterület 50 nm lakás vagy 80 nm lakóház felett)
• használt lakás vásárlás, bővítés – 1 430 000 Ft (alapterület 50 nm lakás felett)

3 gyermek
• új lakás építés, vásárlás 10 000 000 Ft (alapterület 60 nm lakás vagy 90 nm lakóház felett)
• használt lakás vásárlás, bővítés – 2 200 000 Ft (alapterület 60 nm lakás felett)

4 gyermek
• új lakás építés, vásárlás 10 000 000 Ft (alapterület 60 nm lakás vagy 90 nm lakóház felett)
• használt lakás vásárlás, bővítés – 2 750 000 Ft (alapterület 70 nm lakás felett)

Láthatjuk, hogy 2 gyermek esetén új ingatlannál 2 600 000 Forint, míg használt ingatlannál 1 430 000 Forint a támogatás.

A támogatás mellé 10 000 000 Forintos hitelt is fel lehet venni, amely a következőképpen alakul 2 gyermek esetén:
• maximum 3% kamat
• maximum 25 év a kamattámogatás, de természetesen ennél több is lehet a futamidő csak az már nem élvez kamattámogatást és piaci kamatozásra vált.
• a hitel 5 éves kamatperiódusú, azaz 5 évente felül fogják vizsgálni.

Szocpol 2022

2022-ben a csok meglévő gyermek esetén és vállalt gyermek esetén is jár. Élettársak, házaspárok, valamint gyermeküket egyedül nevelők is igénybe vehetik ezt a fajta támogatást. A vállalt gyermekek esetében fiatal házaspárok igényelhetik, akiknél az egyik tag nem lehet 40 év alatti. A szülők életkorát az igényléskor ellenőrzik, vizsgálják.

Vásárláskor nagyon oda kell figyelni, hogy a szocpol/csok szabályoknak megfelelő szerződés kerüljön megkötésre.
• Az adásvételi szerződés nem lehet 180 napnál régebbi.
• A készpénzben megfizetett foglaló vagy esetleg részlet nem lehet több, mint a vételár 10%-a.
• A támogatást csak és kizárólag bankokban, takarékszövetkezeteknél, egyéb hitelintézetekben lehet megkötni. Fontos, hogy a kiválasztott partner mindenképpen rendelkezzen állami partnerségi megállapodással.
• Építés és bővítés esetén minden esetben a készültségi foknak megfelelően lehet csak elszámolni a számlákat. A részfolyósításokhoz elengedhetetlen a számlák bemutatása.
• A csok-os ingatlanokra az állam jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be. Ez azt jelenti, hogy 10 éven keresztül nem lehet majd az ingatlant értékesíteni és haszonélvezeti jog sem alapítható rajta.

Szocpol felújításra – Szocpol 2 gyerekre

A szocpol/csok felújításra nem vehető igénybe, ezért érdemes inkább a bővítéssel foglalkozni. Semmiképpen sem érdemes ezt a támogatást elveszíteni. Egy családi ház esetén számtalan lehetőség nyílhat a bővítésre, ha az ingatlan paraméterei ezt megengedik. Egy felső vagy akár egy alsó szint bővítése is szóba jöhet.

Milyen további különös feltételei vannak a szocpolnak/csoknak?

Legalapvetőbb elvárás az igénylőkkel szemben, hogy ne legyen adótartozásuk és minimum 180 napos TB jogviszonyt tudjanak igazolni. 3 gyermek esetén 2 év TB igazolást kérnek. Az igénylők egyike sem lehet büntetett előéletű. Új, valamint használt ingatlan megvásárlása esetén 100 százalékos tulajdonjoggal kell rendelkezni. Ha házastársként vagy élettársként nyújtják be az igénylést, akkor mind a kettő félnek tulajdonjogot kell szereznie az ingatlanon. Családon belül nem lehet ingatlant vásárolni, tehát tiltott a közeli hozzátartozótól való vásárlást. Ha cégtől szeretnénk megvásárolni az adott ingatlant, akkor a cégben nem lehet tulajdonjoga a leendő tulajdonosnak.

Láthatjuk, hogy a csok igénylés különleges feltételei mellett mennyi mindenre kell még odafigyelni, nehogy valamilyen hibát kövessünk el, ami miatt esetleg nem történik meg az igényelt támogatás folyósítása. Ebben a helyzetben érdemes olyan szakemberrel együtt működni, akik ismeri a csok igénylés minden apró részletét. A szocpol 2 gyerekre, azaz a csok még ebben az évben biztosan elérhető, így érdemes még decemberig igénybe venni a támogatást.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása