Személyi kölcsön rokkantnyugdíjasoknak mik a lehetőségek számukra

A legtöbb bank a nyugdíjasok kapcsán elég szűkszavúan bánik, amennyiben a hitelfeltételek kerülnek szóba, mintha a pénzintézetek nem szívesen adnának kölcsönt az efféle keresettel rendelkezők számára, holott a személyi kölcsön rokkantnyugdíjasoknak is elérhető, nem csak egyszerű nyugdíjasok számára.

Ezt azonban a legtöbb pénzintézet hajlamos mélyen elhallgatni, vagy csak a kisbetűs részben közölni, így rengeteg olyan embert szakítva el a kölcsönfelvétel lehetőségétől, aki bár csak rokkantnyugdíjjal rendelkezik, mégis nagyon szeretne kisebb-nagyobb összeget felvenni például lakásfelújítás céljából, esetleg egy új televízióra vagy valamilyen háztartási eszközre.

hirdetes

Személyi kölcsön rokkantnyugdíjasoknak lássuk feltételeket

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a bankok a személyi hiteleket elsődlegesen olyan személyeknek ajánlják, akik alkalmazotti munkaviszonyban dolgoznak, esetleg öregségi nyugdíjuk van, de a személyi kölcsön rokkantnyugdíjasoknak ugyanúgy elérhető abban az esetben, ha megfelelnek a banki előírásoknak.

A téma kapcsán ez tekinthető a kulcsfogalomnak, hiszen a pénzintézetek csak azt kötik ki, hogy az illetők rendszeres jövedelemmel rendelkezzenek, ezen felül munkabérnek vagy nyugdíjnak kell lennie a rendszeres jövedelemnek, az viszont utóbbinál már nincs meghatározva, hogy öregségi vagy rokkantnyugdíjról van-e szó, hiszen a nyugdíj ezen a téren nem kerül megkülönböztetésre a bankok szemében, a lényeg és a hangsúly a rendszeres juttatáson van.

A személyi hitel rokkantnyugdíjasoknak tehát ugyanúgy elérhető, mint az öregségi nyugdíjjal rendelkező embereknek, azonban esetükben kicsit talán nehezebb megfelelni bizonyos alapvető szabályoknak. Példának okáért azok a személyek jogosultak személyi hitelre ebből a kategóriából, akiknek a rokkantság foka nem haladja meg a 67,5 százalékot, ezen felül pedig állapotuk nem átmeneti, hanem véglegesnek tekinthető.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a rokkantnyugdíjas személynek évente felülvizsgálatra kell járnia állapota miatt, akkor a bankok általában csak a következő felülvizsgálat esedékességéig adnak hitelt. Nagyon fontos feltétel ezen felül az is, hogy a rokkantnyugdíj összegének minden esetben el kell érnie a bankok által a személyi kölcsönök esetében előírt jövedelmet, amely bankonként eltérő lehet.

Dokumentumok a rokkantnyugdíjasok személyi kölcsön felvételéhez

Amennyiben a személyi kölcsön rokkantnyugdíjasoknak szól, a leszázalékolt illetőnek a következő dokumentumokkal kell befáradnia a pénzintézethez azért, hogy hitelt kaphasson.

Nagyon fontos például bemutatni a rokkantsági határozatot a rokkantság fokáról, illetve annak véglegességéről, ami mellett fontos még a nyugdíjas igazolványt is felmutatni, valamint a nyugdíjszelvény, vagy a nyugdíj összegét feltüntető, illetve bizonyító számlakivonatot. Egy rokkantnyugdíjas számára is fontos bemutatni a bank irányába az utolsó havi, befizetett közüzemi számlát, ezen felül pedig saját személyi igazolványát, lakcímkártyáját és adókártyáját.

Rokkantnyugdíjasként ügyeljünk arra, hogy mivel rendszerint alacsony összegű jövedelemről van szó, olyan banki ajánlatokat válasszunk magunknak, amelyek nem tartalmaznak árfolyamkockázatot, vagyis biztosak lehetünk abban, hogy a futamidő végéig egy kalkulálható, fix törlesztő-részletű kölcsönünk lesz.

Ezen felül több lehetőségünk van abban az esetben, ha a hitelügyletbe adóstársat tudunk bevonni, így ugyanis a bank sokkal nagyobb összegű kölcsönt is folyósíthat számunkra.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása