Az önkéntes nyugdíjbiztosítás működése

Az önkéntes nyugdíjbiztosítás az államilag garantált nyugdíjbiztosítás egyik fajtájaként egy olyan nyugdíjcélú megtakarítás, amelynek a célja nem más, minthogy még az aktív éveink során, az adózott jövedelmünkből vállaljunk olyan plusz befizetéseket, amelyekkel elő-takarékoskodás címszóval öregkorunkra teszünk félre komolyabb pénzösszegeket.

Ezzel a lehetőséggel biztosak lehetünk abban, hogy nyugdíjunk mellett öreg korunkban megfelelő mennyiségű kiegészítő juttatást kapunk majd, így életszínvonalunkat nem kell lejjebb engednünk ahhoz mérten, amit aktív dolgozóként korábban megszoktunk.

hirdetes

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás önkéntességi formájának feltételei

Az önkéntesen vállalt, államilag garantált nyugdíjbiztosítás során az általunk kiválasztott nyugdíjpénztár minden esetben egyéni nyugdíjszámlát vezet az összes aktív pénztártag számára, aminek köszönhetően az ügyfelek akár az interneten keresztül is folyamatosan nyomon követhetik befizetéseiket, az elért hozamokat, hovatovább a jóváírt adókedvezményeket is. Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz bárki csatlakozhat, aki már elmúlt 16 éves, és elfogadja a biztosító által támasztott alapvető feltételeket és szabályokat, ezen felül pedig vállalja az egységes havi tagdíj megfizetését.

A belépéshez – esetleg egy másik nyugdíjpénztártól való átlépéshez – mindössze ki kell tölteni egy speciális nyilatkozatot személyesen a bankfiókban, amit az internetről előre letölthetünk, így kitöltött formában vihetjük be a fiókba, vagy juttathatjuk el a választott pénztár címére a 4 ezer forintos belépési díjjal egyetemben. Az önkéntes nyugdíjpénztár a rendszeres tagdíj megfizetése mellett tetszőleges időközönként lehetőséget biztosít eseti befizetésekre is összeghatártól függetlenül, így amennyiben váratlanul nagyobb összeghez jutunk, és be akarjuk fektetni, abban az esetben itt lesz a lehetőség.

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás önkéntes nyugdíjpénztári formájában egy non-profit szerveződésnek tekinthető, ami önkormányzati alapon működik, tehát egyetlen pénztári tag egy időben akár több pénztárhoz is csatlakozhat, illetve szabadon válthat közöttük.

A tagdíjat szabadon fizetheti magánszemély, de akár a munkáltató is átvállalhatja. A tagdíj minimális mértéke havi 5 ezer forint – ami természetesen pénztárfüggő, van ahol kevesebb, van ahol több –, de az eseti fizetéseken túl ennek mértéke bármikor növelhető. A fizetést általában átutalással vagy postai csekkes befizetéssel lehet kiegyenlíteni a választott pénztár számláján.

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás tagdíjfelosztása

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás az önkéntes nyugdíjbiztosítások esetében mindig tagdíjfelosztással jár, ezáltal a pénztár tagja által befizetett havi, vagy eseti díjak három tartalék fülbe kerülnek. Ezek a fedezeti tartalék – avagy az egyéni számla –, a működési tartalék – a pénztár működési kiadásait fedezik ebből –, valamint a likviditási tartalék.

Ezekkel a költségekkel érdemes százalékos arányban is megismerkedni, ami a legtöbb nyugdíjpénztárnál egészen hasonló. 10 ezer forintos befizetés esetében például a fedezeti és a működési tartalék 90-10 százalékos arányban oszlik meg. 10 ezer és 300 ezer forintos éves befizetés esetén ugyanez már 94,10-5,80 százalékos arány, és ekkor már van likviditási tartalék is, avagy az összeg 0,10 százaléka. Magasabb összegek esetében – például félmillió felett – likviditási tartalék nincs, és a működési tartalék is alig 1 százalékosra csökken.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása