Személyi kölcsön határozott idejű munkaszerződéssel

A bankok kínálatában a legtöbb esetben a következő kitételt olvashatjuk, ha hitelre van szükségünk: személyi kölcsön határozott idejű munkaszerződéssel.

Ez azért olyan fontos a pénzintézetek számára, mert így lényegében tervezni tudnak ügyfeleikkel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy a szerződés lejártát követően az adós esetleg fizetésképtelenné válik, és nem tudja majd kifizetni a felvett kölcsönösszeget.

hirdetes

Nyilvánvaló, hogy a határozatlan munkaviszony esetében is bármikor fennállhat az elküldés, esetleg a munkahely megszűnésének kockázata, azonban korántsem olyan jelentős formában, mint a határozott idejű munkaviszony esetében, ahol a munkahely elvesztése előre borítékolható.

Személyi kölcsön határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

Néhány évvel ezelőtt a hitelfelvételnél a legtöbb magyar pénzintézet nem fogadta el ügyfeleitől a határozott időre szóló munkaszerződéseket, ezáltal az így benyújtott hitelkérelmek jelentős része elutasításra került.

Jó hír azonban, hogy ma már ez csak az esetek kis százalékában jelent valós problémát, ami abból fakad, hogy ma már nagyon sok munkavállaló – főként anyagi megfontolásból – úgy köt szerződést munkavállalóival, hogy csak néhány hónapra, legfeljebb egy félévre vagy egy évre, amit aztán rendszeresen meghosszabbít. Természetesen bármelyik eshetőség is áll fenn, ezt a problematikát negatívumként kezeli majd a bank a hitelbírálat során.

A pénzintézet ugyanis ilyen esetben előírhatja például, hogy az esetleges hitelkérelem benyújtásakor mennyi időre szóljon a munkaszerződés, így amennyiben például két évre előre biztosítva van számunkra a munka, és a személyi kölcsönt is legfeljebb 24 hónapos futamidőre vesszük fel, akkor a banknak bizonyára nem lesz kivetnivalója az ellen, hogy határozott munkaviszonnyal igényeljük a hitelt.

A személyi kölcsönt határozott munkaszerződéssel akkor is könnyebben felvehető, ha a munkavállaló korábban már legalább egyszer vagy többször meghosszabbította azt, így például háromhavonta vagy félévente mindig újat készít, esetleg írásban biztosítani is tud minket, hogy ez a jövőben, vagy éppen a kölcsön futamidejének lejáratáig így is marad. Ez az úgynevezett szándéknyilatkozat, amit a bankok gyakran kérhetnek, a munkáltatók azonban csak ritkán állítanak ki jó kedvvel.

Szigorúbb feltételek vonatkoznak a határozott idejű munkaszerződésekre, de nem lehetetlen a személyi kölcsön

A személyi kölcsön határozott idejű munkaszerződéssel általában csak meghatározott feltételek mellett igényelhető, de jó hír, hogy míg néhány évvel ezelőtt egyáltalán nem lehetett ilyen kitételek mellett kölcsönhöz jutni, addig ma már nagyon sok bank kínál személyi kölcsönt olyan esetekre is, ha valaki határozott munkaviszonnyal rendelkezik.

Nyilván ebben az esetben szigorúbbak a feltételek, de remény legalább van arra, hogy gyorsan, nagyobb összegű, szabad felhasználású hitelhez juthassunk.

Az ilyen szituációkban alapfeltétel például, hogy a kölcsön igénylőjének legalább 6 hónapos munkaviszonya legyen a jelenlegi munkahelyén, illetve munkaszerződését korábban már legalább egyszer meghosszabbították.

Bizonyos bankok határozatlan idejű munkaszerződéssel akkor adnak csak kölcsönt, ha a futamidő nem haladja meg a munkaszerződés lejáratát. Ezen felül van olyan pénzintézet is itthon, ahol rugalmasabban kezelik a témát, így a határozott munkaszerződés lejáratát követő maximum egy évre biztosítanak hitelt ügyfeleik számára.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása