Szakmunkás minimálbér 2017 – ennyit kapnak kézhez a dolgozók

A szakmunkás minimálbér 2017 évben jelentősen nő a garantált bérminimummal együtt. 2017 évben a minimálbér bruttó 127 500 Ft lesz, a garantált bérminimum pedig bruttó161 000 Ft.

A kormányra még 2016 őszén hárult az a feladat, hogy egyeztessék a két bérminimumot. Fontos hozzátenni, hogy a kormány tervei szerint a bérekre rárakodó járulékokat csökkenteni fogják.

hirdetes

A 2017 évi járulékcsökkentésre azért van szükség, mert hatalmas munkaerőhiány alakult ki Magyarországon.

Mit kell tudni a szakmunkás minimálbér 2017 évi összegéről

Az egyeztetések után a kormány mintegy 15%-os minimálbér növekedést hajt végre 2017 január elsejétől. A kormány a munkáltatók és a munkavállalók felé is megtette a 15%-os bérfejlesztési javaslatát, amelyet természetesen már nagy várakozás előzött meg.

A munkáltatók emellett mintegy 5 százalékpontos járulék csökkentést könyvelhetnek majd el. Nézzük meg, hogy mekkora volt 2016 évben a minimálbér nettó összege. 73 815 forintot vihettek haza tavaly a minimálbéresek, amelyet 2017-től már 84 788 Forintra emelnek. A két összeg között közel 15%-os különbözet van.

Ezt a 15%-ot tudják minden hónapban pluszban eltölteni a családok. A 127 500 Forintos bruttó minimálbér 84 788 Forintos nettó kifizetést jelent a dolgozóknak. A 2017-es minimálbér után 29 963 Forint lesz a munkaadói járulék, 42 713 forint a munkavállalói járulék. Ezek a befizetések az államnak összesen 72 676 forintot jelentenek minden egyes szakmunkás minimálbéres után havi szinten. A szakmunkás minimálbér 2017 mindenki számára változást hoz.

A szakmunkás minimálbér 2017 évi összege után, nézzük meg, mit tartogat a 2018-as és 2019-es esztendő
2018-tól a kormány a minimálbérek további növelését tervezi. 2018-tól újabb 8% béremelést hajtanak végre, így a minimálbér összege már 137 862 forint lenne. A garantált bérminimum tekintetében pedig 12 %-os emelésről hallunk, amely azt feltételezi, hogy annak új összege 180 660 Ft lenne. A 2019-es évtől kezdve pedig a kormány további emeléseket ígér, igaz már csak 2-2%-ot.

Mi az a garantált bérminimum?

A szakmunkás minimálbér fogalmát szükséges rendbe tennünk, mivel sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a garantált bérminimum az, amiről szó van. A szakmunkás bérminimum azoknak az alkalmazottaknak jár, akik minimum középfokú végzettséggel rendelkeznek.

Ha viszont a munkáltatónál a munkakör betöltéséhez nem szükséges a középfokú végzettség, akkor számára sem kötelező a garantált bérminimumot kifizetnie a munkavállalónak. Hiába rendelkezik a munkavállaló a középfokú végzettséggel, ha a munkakör betöltése alapfokú végzettséget kíván. Sok helyen a munkaadók pontosan ezzel trükköznek, hiszen alapíthatnak olyan munkakört is, amivel kikerülheti azt, hogy a garantált bérminimumot kelljen megfizetnie, így a szakmunkás minimálbér 2017 évben sem hozhat így nagy változást. Ilyenkor teljesen tökéletes a szakmunkás végzettség is a munkakör betöltéséhez, így a munkavállalónak nem jár a garantált bérminimum.

Sok olyan szakma van, amely pontosan ezek miatt megszűnnek és egyszerűen eltűnnek. Magyarországon nagy szükség lenne a szakmunkásokra, de sajnos ez egyelőre megoldásra vár. A másik oldala a dolognak, hogy sajnos a pesti és a vidéki szakmunkás fizetések között nagyon nagy eltérések vannak. A textil iparban dolgozók, azok, akik talán a legkevesebbet viszik haza minden hónapban, de ez köszönhető a ruhaipar hanyatlásának is. Egyre többen vannak viszont azok, akik diplomával rendelkeznek.

Egyáltalán nem lehet megjósolni azt, hogy a garantált bérminimum vajon képes lesz-e a szakmunkás szakmát fellendíteni és képzettségnek megfelelő bért biztosítani a munkavállalók számára.

Mit is jelent a garantált bérminimum emelés a gyakorlatban?

A 161 000 forintos garantált bérminimum nettó összege 107 065 forint. Ennél az összegnél a munkaadónak 37 835 forint járulékot kell fizetnie. A munkavállaló járuléka pedig 53 935 forint. Az államnak ezáltal a járulékokból összesen 91 770 forint bevétele keletkezik. A munkáltató összes havi költsége mintegy 198 835 forintra rúg!

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Szakmunkás minimálbér 2017 – ennyit kapnak kézhez a dolgozók

  1. Szilvia Maszlagi Szeibertné

    - Szerkesztés

    Válasz

    Meg mindig nagyon alacsony a garantalt berminimum! Az pedig hogy az allam majdnem annyit tesz zsebre a ber utan mint a dolgozo az egesz havi munka utan egyszeruen felhaborito!! Az allam NE a dolgozokat es a munkaadokat szivassa es nyulja le a jogosan jaro beruk egy reszet!! Fizessenek a milliomosok es a nagyvallalkozok tobb szocialis hozzajarulast,a kiskeresetu szakmunkasokat pedig hagyjak dolgozni es elni es a csaladjukkal boldogulni!! A szakmunkasbereknek nettoban legalabb 200 ezernek kellene lennie,akkor talan eleg lenne a csaladoknak a megelhetesre!

Vélemény - hozzászólás hozzáadása