Diplomás minimálbér 2017 ezért érdemes főiskolán végezni

A diplomás minimálbér 2017 évben is az erre hivatkozó rendelet szerinti összeg lesz, ugyan úgy, mint bármely másik évben. A rendeletet minden előző év utolsó napjaiban közlik, így már tudjuk, hogy nagyobb emelkedést várhatunk a 2017-es esztendőre. A keresleti és a kínálati oldal között iszonyú nagy a szakadék, ezért a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet eléggé siralmas képet fest.

A legnagyobb vesztesei ennek az 50 év felettiek, azok, akik gyermeket vállaltak és természetesen a pályakezdő diplomások. Sokszor még azoknak is gondot jelent az újbóli elhelyezkedés, akik visszatérnének a munkaerőpiacra, ne adj isten a régi munkahelyükre.

hirdetes

Mivel a diplomások is nehezen tudnak elhelyezkedni, így sokakban kérdőjeleződik meg a diploma szükségessége.

A diplomás minimálbér 2017 évben mi ér?

Napjainkban a legjellemzőbb az, hogy a diplomások diplomával a zsebükben olyan munkát vállalnak, amely a képzettségüknek nem felel meg. Ilyenkor természetes a csalódottság, hiszen a diplomát sem ingyen kapták, így több évi megfeszített tanulás, pénzkiadás és energia megy veszendőbe.

A diplomások mindegyikének ugyanaz a célja. Minél magasabb jövedelmet biztosító állás elcsípése, hiszen nem véletlenül ülték végig a főiskolát. A szakmai oldalak, sőt még a HR oldalak többsége is több százezres diplomás bért hirdet, amely valójában nem más, mint diplomás minimálbér.

A diplomás minimálbér 2017 évben mely területeken érhető el?

Tagadhatatlan, hogy a főváros, Budapest sokkal több lehetőséget rejt magában, mint bármely más vidéki város. Nagyon függ a bérezés attól, hogy az adott állás melyik régióban helyezkedik el, annak a régiónak mennyire fejlett a gazdasága. A diplomás minimálbér 2017 tehát a legnagyobb valószínűséggel Budapesten érhető el. A kisvárosokban csak abban az esetben lehet megfelelő bérrel kecsegtető állást szerezni, ha az adott diplomásnak van ismeretségi tőkéje, mégpedig pontosan abban a városban, annál a cégnél. Azok a diplomások, akik az informatikai területeken helyezkednek el akár 377 000 forintos havi bérezést is kaphatnak.

Ugyanilyen jó helyen áll a telekommunikáció és természetesen a régről olyan jól ismert biztosítási szakma. Érdekességképpen meg kell említenünk, hogy csak ezután jön a sokak által elsőnek hitt banki szektor és a különböző pénzügyi területek.

A fizetés ezen kívül függ attól is, hogy az illető diplomásnak mekkora gyakorlata van az adott területen. Egy friss diplomás esetében ez nehéz kenyér. A diplomás minimálbér átlaga 223 000 forint körül mozog. Minden esetben a munkaadó az, aki mérlegeli, hogy az adott diplomás, az adott tapasztalatával mekkora bérezésre jogosult. Nagyon sok vállalatnál már tendencia az, hogy minél olcsóbban szeretnék felvenni a munkavállalókat.

A diplomás minimálbér 2017 azoknál lehet magas, akik olyan multinacionális vállalatoknál próbálnak elhelyezkedni ahol már a vállalatvezetés magától is rádöbbent arra, hogy az anyagi megbecsüléssel, sokkal értékesebb munkaerőre tehet szert.

A pályakezdők gyakran azt érzik, hogy az egyetemi kiadások és a több éves tanulás nem nagyon kifizetődő, hiszen több évnek is el kell telnie ahhoz, hogy a munkahelyen megbecsüljék őket. A marketing és a pénzügyi szektor diplomás bérei 195 000 Ft körül mozognak, míg az egyetemet végzettek 220 000 Ft körüli keresetet kaphatnak. Hiába a kormány járulékcsökkentése, a munkaadókra így is nagy teher hárul, így igyekeznek a béreket úgy adni, hogy a fizetendő járulékok se legyenek túl magasak számukra.

Diplomások kérdései

Nagyon alaposan meggondolják, hogy az adott feladatkörnél vajon szükséges-e a diplomás munkavállaló foglalkoztatása. Sok diplomás jött rá az elmúlt időszakban arra, hogy a diplomás minimálbér 2017 nem annyira vonzó számukra Magyarországon.

Sokan inkább külföldön próbálnak szerencsét és igyekeznek a bérekkel bepótolni az egyetemi kiadásaikat. Ma nagyon sok diplomás jelentkezik egy-egy állásinterjún, így már az interjú maga sem egy könnyű feladat. Sok helyre akár 100-200 önéletrajz is érkezik egy pozícióra. Ez többnyire a keresett verseny szakmákra igaz.

2017-ben a diplomásoknak is jár a garantált bérminimum, ami bruttó 161.250 Ft. Ez nettóban minden hónapban 107 231 Ft-ot jelent. Lássuk be, hogy ez a bér nem igazán képes bepótolni a kiesett pénzt, amelyet az egyetem elvégzésére fordított az adott diplomás. Talán emiatt is van az, hogy tényleg egyre többen kényszerülnek elhagyni az országot.

A 2017-es munkaadói járulékcsökkentés mindösszesen 5% volt, ez még némi bizakodásra is adhat okot, hiszen lehetséges, hogy a munkaadók ezáltal magasabb alapbért kínálnak majd fel a diplomásoknak. Ez az 5% azonban vajmi kevés még mindig ahhoz az összeghez képest amennyibe ma Magyarországon egy diploma megszerzése kerül.

Rate this post

3 hozzászólás ehhez: “Diplomás minimálbér 2017 ezért érdemes főiskolán végezni

  1. Mennyi a garantált illetve minimálbér legkisebb,átlagos összege nettóban egy adminisztrációt végző nem táblaszerinti cégnél?

Vélemény - hozzászólás hozzáadása