A szabad felhasználású hitelek alapfeltételei

Bár az ingatlanfedezetű szabad felhasználású hitelek igénylésének feltételei pénzintézetenként változóak lehetnek, vannak olyan alapfeltételek, amelyeket minden bank esetében teljesíteni kell.

A szabad felhasználású hitelek személyi feltételei

A személyi feltételek közül alapfeltétel a 18. évet már betöltött életkor, cselekvőképes természetes személynek kell lennie, ami azt jelenti, hogy törvény semmilyen szinten nem korlátozza a cselekvőképességét, tehát szerződést köthet, vagy jogi nyilatkozatot tehet. Egy meghatározott kor felett szükséges lehet életbiztosítás kötése, amit akkor is kötelezővé tehet a bank, ha a hitelt egy személyben veszi fel valaki.

hirdetes

Az elfogadható ingatlan fedezet jellemzői

Az ingatlanfedezetnek szintén vannak alapfeltételei. Az igénylőnek tulajdoni lappal kell rendelkeznie, az ingatlanfedezetnek megfelelő értékűnek kell lennie, az ingatlan hitelfelvétel kori állapota megegyező legyen a tulajdoni lapon bejegyzettekkel, jogerős használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie, amennyiben nem építési hitelről van szó, az ingatlannal kapcsolatban semmilyen éppen zajló bírósági eljárás nem történhet, önállóan forgalomképesnek kell lennie a felajánlott ingatlannak, ami azt jelenti, hogy a forgalomképesség semmiféle korlátozás alá nem eshet, más szóval rendezett legyen az ingatlan nyilvántartási státusza, perfeljegyzés a tulajdoni lapon nem lehet. Az már bankoktól függő, hogy az eladhatóság és értékállóság tekintetében milyen feltételeknek szükséges megfelelnie az adott ingatlannak. Teljesen tehermentesnek kell lennie, (vagy a bank határoz a még elfogadható teher mértékéről), a tehermentes ingatlan egyben perfeljegyzésmentes is, végrehajtási jog, jelzálogjog nem lehet a tulajdoni lapon, terhelési tilalom vagy elidegenítési tilalom sem lehet feljegyezve. Tehát a tulajdoni terhekre utaló harmadik részének üresnek kell lennie.

Milyen jövedelmet számít be a bank?

A jövedelmek tekintetében a bankok csak azt fogadják el jövedelemnek, ami igazolható, tehát hiteles papírt tud felmutatni róla a hitel igénylője. Ez azért szükséges a pénzintézetek számára, mert a nem igazolható jövedelmek semmilyen biztosítékot nem tudnak nyújtani arról, hogy a hitel lezárásáig biztosan beérkeznek majd. A pénzintézetek világosan meghatározzák azt is, hogy milyen jövedelmi fajtákat hajlandóak elfogadni, ezek között lehetnek olyanok, amelyeket 100%-ban beszámítanak, de lehetnek olyanok is, amelyeket csak bizonyos részben, és vannak olyanok amelyeket egyáltalán nem.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása