Mire figyeljünk lakáshitel felvételénél?

Amikor eldöntöttük, hogy lakást vásárolunk, még azelőtt, hogy akármit is aláírnánk, vagy pénzt adnánk ki a kezünkből bármire is, fontos néhány dolgot alaposan megfontolni, és még időben a végére járni.

A hitelek összehasonlítása jó döntést eredményez

Ahhoz, hogy a megfelelő ingatlant kiválasszuk,  nagy alapossággal mérjük fel az igényeinket és a lehetőségeinket. Amikor a lakást már kiválasztottuk, érdemes felkeresni egy hitelügyintézőt, vagy felmenni az interneten egy hitelkalkulátorral rendelkező oldalra, és az ingatlan adatainak beírásával elvégezni egy hitel összehasonlítást. Ha itt rátalálunk a legjobb ajánlatra, akkor vagy felvesszük a kapcsolatot az illető pénzintézettel, vagy egy arra alkalmas hitelügyintézővel.

hirdetes

A hitelügyintézővel az ingatlan részletes paramétereinek ismeretében alaposan végiggondolható az egész hitelügylet, és választ kapunk arra a kérdésre is, hogy a hitelt megkaphatjuk-e, és  ha igen, akkor milyen eséllyel.

Ha a hitelügyintéző szerint a hitelt megkaphatjuk, csak ezután érdemes megkötni az adásvételi előszerződést az ingatlan eladójával az ügyintéző útmutatásai alapján. Ebben a szerződésben a végső fizetési határidőt úgy érdemes rögzíteni, hogy legalább három hónap legyen a hitel úgynevezett befogadása és a fizetési határidő között. Mivel minden banknak más az adásvételi szerződésre vonatkozó követelményrendszere, fontos, hogy az adott pénzintézet feltételei szerint kössük meg azt.

Az önerő és a fedezet alapvető szempontjai

A hitel felvételek többségénél szükséges valamilyen mértékű önerő és fedezetként felajánlott ingatlan a pénzintézet részére. Amennyiben az önerőnk nem lenne elegendő a banknak, további fedezet(ek) bevonása válhat szükségessé. A bank számára nem fontos, hogy a felajánlott ingatlan a mi saját tulajdonunkban legyen, abban az esetben, ha másvalaki ajánlja fel az ingatlanját, a hitelszerződésben neki is benn kell lennie minimum zálogkötelezettként.
Ha ezeket a lépéseket betartjuk, akkor elkerülhető az, hogy kifizetjük például a foglalót, majd csak utána derül ki, hogy nem is kaphatjuk meg a hitelt, vagy nem annyit, amennyire számítottunk. A foglalót senki sem szereti elveszíteni. A hitelező bankot azért szükséges már előre kiválasztani, hogy minden papírmunka a pénzintézet követelményei szerint történjen, rossz esetben ugyanis módosítani kellene a szerződést, ami időt és pénzt vesz igénybe. A legalább három hónap ügyintézési idő megvédhet attól , hogy kicsússzunk a fizetési határidőből és elvesszen a foglalónk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása