Sokan a szocpolt használt lakásra vennék fel

A jelenlegi gazdasági helyzet mindannyiunktól megköveteli azt, hogy a lehető legfelelősségteljesebben bánjunk a pénzzel. Ezért érthető az is, hogy a felmérések alapján a megkérdezettek többsége a szocpolt használt lakás megvásárlására, felújítására venné fel. Ez nagyon praktikus, mivel egy új ingatlan jóval többe kerülne, mint egy használt. A probléma már csak az, hogy a jelenlegi törvények alapján a szocpolt csak új ingatlan építésére, fejlesztésére lehet igényelni. Habár a felmérések is azt mutatják, hogy a megkérdezettek csupán 10 százaléka vásárolna új lakást, még mindig ez a törvény van érvényben és csak tervezik a módosításokat.

Jelenleg az országban nagyon alacsony azoknak az embereknek a száma, akiknek lehetőségük lenne új lakást vásárolni. Legtöbben használt lakásokat vásárolnának, és ez érthető is. Az utóbbi években nagyban csökkent a lakáshitelezők száma is. Legtöbben arra törekednek, hogy a meglévő hiteleiket törlesszék, és nem arra, hogy újakat igényeljenek, így a szocpol azoknak az embereknek az érdekét szolgálja, akik egyébként is megengedhetik maguknak, hogy új lakást vásároljanak.

hirdetes

Félszocpol a használt lakások vásárlóinak?

A jelek szerint szeretnék bevezetni a félszocpolt, ami nagyban segítené a használt lakások értékesítését, viszont azt is tervezik, hogy a szocpol összegét emelik az új lakások vásárlásának fellendítése érdekében, ez viszont kizárja azt, hogy a félszocpolt kiterjesszék a használt lakásokra is. Mindenesetre sokkal előnyösebb lenne a félszocpol az emberek érdekeit és a gazdasági helyzetet figyelembe véve.

Az építőipar fellendítése érdekében a szocpol megemelése megoldást jelenthet, de a félszocpol is ugyanúgy pozitívan befolyásolná a helyzetet, hisz felújításokra mindenképp szükség van, és ha a használt lakás tulajdonosai könnyebben túltennének a használt lakásokon, könnyen előfordulhat, hogy a pénzüket új lakások felépítésébe fektetnék. Ez ugyancsak fellendülést jelent az építőiparnak. Viszont az is lehetséges, hogy ha a támogatást kiterjesztik használt lakások megvásárlására is, még inkább visszaeshet az új ingatlanok vásárlása, építése, hisz lehetséges, hogy azok az emberek is a használt lakás mellett döntenek, akik új ingatlan megvásárlásában gondolkodtak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása