Az öt leghíresebb szellemváros, amit a hitelválság teremtett

hirdetes

A 2008-as gazdasági válság szellemvárosok sorát teremtette meg az egész földgolyón. A több százezer főre tervezett városokban ma sokszor egy lélek sem lakik. A hitelválság során az emberek elhagyták otthonaikat, vagy éppenséggel be sem költöztek az újonnan épült házakba. Íme, a világ öt leghíresebb szellemvárosa, a hitelmindenkinek.hu gyűjtése alapján, amelyet a 2008-as hitelválság teremtett.

Kétmilliós városrész üresen
Mint mindenben ebben is Kína jár elől. Zhengzhou egy kínai tartomány központja. Az újonnan épített városrész felhőkarcolókkal és több tízezer épülettel a tervek szerint kétmillió ember lakóhelye lett volna, de jelenleg szinte teljesen lakatlan. A szellemváros méretei elképesztőek, területe San Franciscóéval vetekszik. A tervek szerint a városrésznek fokozatosan kellett volna benépesülnie, de a hitelválság itt is éreztette hatását.
Ez a város azonban csupán egyike a több tucat kínai szellemvárosnak. A becslések szerint, mintegy 64 millió üres lakás várja Kínában lakóit.

kínai ingatlanok

Félmilliós lakótelep Afrikának
A második leghíresebb szellemváros, meglepő módon Afrikában található. Angola fővárosának egy új kerülete alig néhány év alatt épült fel, és a tervezőasztalon félmillió ember otthona lett volna. A gazdasági fejlődés és az ingatlanpiaci buborék idejében épült lakások ma már megfizethetetlenek az afrikai lakosság számára, és ma is elhagyatottan állnak. A mintegy ezermilliárd forintba került városrészt kínai cégek építették fel az angolai olajért cserébe.

afrika üres házak

Európa legnagyobb lakóparkja – üresen
A spanyolországi Sesenát a válság előtt öt évvel kezdték el építeni és a tervek szerint negyvenezer ember lakóhelye lett volna, és pályázott Európa legnagyobb lakóparkjának címére is. A Madridtól nem messze fekvő város több mint 1500 milliárd forintba került, és a mai napig szinte teljesen lakatlan. A becslések szerint Spanyolországban részben a hitelválság nyomán négymillió ház maradt lakó nélkül.

spanyol házak

Dubai – oroszlán a romokon
Dubai, a Perzsa-öböl legendásan gazdag állama, ám a gazdasági válság ezt az államot sem kímélte. 2009 elejére az ingatlanárak negyven százalékot zuhantak, és a miniállam megtelt elhagyott, félig kész házakkal, épületekkel, és senki által nem járt autópályákkal. A több ezer félbehagyott és elhagyatott épületet a kormányzat folyamatosan bontja el. Dubairól a híres brit fotós, Richard Allenby-Pratt készített felvételeket, ahogy a sivatag visszafoglalja a várost.

dubai hitelcsőd

Az amerikai hitellufi eredménye
Amerikában az ingatlanpiac összeomlása korábban virágzó központokat taszított a mélybe. Las Vegas, Florida és Kalifornia egyes területei kerültek a szégyenpadra. 2007 végére már több mint kétmillió amerikai vesztette el otthonát. Számos olyan megye van az Államokban, ahol több mint tízezer lakóház áll üresen, és sok helyen az elhagyatott házak aránya meghaladja az ötven százalékot is.

usa

Rate this post
hirdetes

Vélemény - hozzászólás hozzáadása