Mi szükséges a szocpol igényléséhez?

A szocpol, rendes nevén vissza nem térítendő állami lakásépítési támogatás 2013-tól újra igényelhető. Olyan támogatásról van szó, amely meghaladhatja a több millió forintot is.  Jó pár olyan feltétel van, aminek eleget kell tenni ahhoz, hogy megkaphassuk a támogatást.
Első alapfeltétel, hogy az igénylőnek vagy az igénylő élettársának ne legyen saját lakása. Ezen a ponton belül kell megemlítenünk, hogy a lakáshasználati jog is kizáró feltétel. Ezalatt az értendő, ha valaki például a szülei lakását használja szerződéssel.

Lakásvásárlásra és -építésre is felhasználható

A szocpol támogatás nem csak lakásvásárlásra, hanem építésre is felhasználható. Nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást, önrésszel is rendelkeznünk kell. Az önrész mindig a támogatás nagyságától függ. A hitelintézmények addig nem is utalják át az összeget, míg számlákkal nem igazoltuk, hogy van önrészünk, és hogy azt már ráfordítottuk az ingatlanra, legyen az vásárlás, vagy épp lakásépítés. Emellett az összeg megítélése függ a velünk egy háztartásban élő eltartottak számától és a lakás nagyságától is.

hirdetes

A lakás mérete és a család mérete közötti összefüggés

A megvásárolt vagy építeni kívánt lakás hasznos alapterülete is meg van határozva. Ez 60 és 160  négyzetméter között lehet. Az állam ezzel azt akarja kizárni, hogy legénylakásra vagy épp luxusingatlanra használódjon fel az összeg.
Másik fontos alapkövetelmény, hogy aki igényli, legalább két gyermeket neveljen. Nem kizáró ok, ha nincs gyerek, de akkor vállalnunk kell, hogy 40 éves korunkig megszületik mind a két gyermekünk.
Jó, ha tudjuk, hogy kizáró ok, ha bármilyen köztartozással rendelkezünk. A NAV által kiadott igazolás biztosítja, hogy nincs tartozásunk. Érdemes ezt az igazolást kikérni elsőnek, nehogy meglepetés érjen bennünket.

Fontos tényező az is, hogy a megvásárolni vagy felépíteni kívánt lakásnak vagy háznak legalább B energiaosztályúnak kell lennie. Ezt egy hivatalos tanúsítvánnyal igazolhatjuk. Enélkül a tanúsítvány nélkül nem igényelhető a támogatás.
Ha úgy látjuk, hogy minden feltételnek eleget teszünk, akkor érdemes igényelni a támogatást, hisz ez olyan alapot adhat álmaink lakásához, amit máshonnan nem biztos, hogy elő tudnánk teremteni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása