Otthon melege program, ez kell a magyarnak

Az otthon melege programmal az állam a háztartási nagygépek cseréjét támogatja. Még 2017 májusában hirdette meg a kormány az éppen aktuális pályázatot, amelyre már eddig is nagyon sokan jelentkeztek.

A pályázati pénzeket energiahatékony hűtő- vagy fagyasztókészülékek vásárlására lehet fordítani, de mosó- és szárítógépeket is vásárolhatnak belőle a családok. Ezt a keretösszeget a kormány most megemelte, amelyről cikkünkben bővebben is olvashatnak.

hirdetes

A kormány a 600 milliós keretösszeget megemelte az otthon melege programban

Még a tavalyi évben a magyar kormány több mint négyszeresére emelte meg az otthon melege program keretösszegét, így már 2,6 milliárd forint az, amely a háztartásoknak szétosztható. A sikeres pályázók így már 25 és 45 000 forint közötti összegekkel gazdálkodhatnak.

otthon melege program
otthon melege program

Még 2017 májusában meghirdették a pályázatot, amelyre nagyon sok érdeklődés érkezett. A pályázati anyagok elbírálása már megtörtént, most minden család az e-mail-t várja, amelyben értesítik a pályázókat a döntésről, azaz megkapják-e a hőn áhított összeget, vagy sem.

A program közel 61 ezer családnak lesz képes segítséget nyújtani ahhoz, hogy lecseréljék az elavult háztartási gépeket és ezáltal csökkentsék a háztartások éves kiadásait.

Az otthon melege program fűtési rendszerek korszerűsítésére is alkalmas

Az otthon melege program keretein belül a családok a fűtési rendszerek korszerűsítésére vagy az otthonokban megtalálható gázkonvektorok cseréjére is nyújthattak be pályázatokat. Az alprogramokra mintegy 5000 pályázatot küldtek be.

A sikeres pályázók a korszerűsítés után körszerű gázkonvektor beszerelésével évente mintegy 50 000 forintot tudnak majd megtakarítani, amely havonta több mint 4000 forintot jelent. Ha fűtés korszerűsítés a cél, akkor az már éves szinten akár 100 000 forintos, azaz havi szinten több mint 8000 forintos megtakarítást jelenthet.

Érdemes egy kis tartalékkal is rendelkezni és már hamarabb elvégeztetni a korszerűsítést

Azok a családok, akik a sikeres pályázatot követően azonnal elvégezték a korszerűsítést még 2017-ben megkaphatták a korszerűsítésre a támogatást. Ennek feltétele a hiánytalan elszámolás és minden szükséges dokumentum beküldése a kiírásoknak megfelelően.

Az önállóan támogatható tevékenységek közé tartozik a már meglévő hőtermelők cseréje egy új kondenzációs kazánra illetve a hőtermelő berendezések lecserélése egy új gázkonvektorra.

Természetesen önállóan nem támogatható, avagy a választható tevékenységeket is támogatja az állam, hiszen az egyéb járulékos munkafolyamatok is támogathatók. Ilyen például a kémények átalakítása vagy kialakítása, az energetikai tanúsítás elkészítése, illetve ide sorolhatók a tervezési és az engedélyezési eljárások járulékos költségei is.

Csak olyan költségeket lehet elszámolni, amelyekről számla készül, amely a törvények tartalmi és formai követelményeknek megfelel.

A korszerűsítés során csak olyan anyagokat lehet felhasználni, amelyek rendelkeznek teljesítménynyilatkozattal is. Erre érdemes nagyon odafigyelni, hiszen ha nem ilyen anyagokat vásárolunk meg, akkor a pályázati pénztől elbúcsúzhatunk.

Szakértő nélkül nehéz a korszerűsítés, de vajon ezeket a költségeket is megtérítik?

Természetesen a program keretein belül a szakértői költségek is feltüntetésre kerültek, amelyek a következők lehetnek.

A teljes gépészeti tervdokumentáció elkészítése elszámolható, emellett a már előzőekben említett energetikai számítások. Ide sorolhatók az igazgatási, a szakhatósági díjakkal járó költségek, valamint a kéményseprői költségek és a tulajdoni lap másolatának költségei is.

A pályázattal összhangban a lakosság, a társasházak valamint az lakásszövetkezetek részére a pályázatmenedzser.hu oldalon hitelprogramot is találunk, amely a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt jelent.

Miben tud segítséget nyújtani a hitelprogram?

Az épületenergetikai beruházásokhoz szükséges forrásokat ezekből a hitelekből is nyerhetik a pályázók, hiszen nem mindenki rendelkezik megfelelő tőkével annak érdekében, hogy kiegészítse a megpályázott összeget. Megújuló energiaforrások alkalmazásához és a lakóépületek energiahatékonyságának növeléséhez lehet a hitelt igénybe venni.

Összesen 9,41 milliárd forint áll a lakosság rendelkezésére, amely egy éven túli lejáratú kölcsönt takar. Természetes személyek 500 000 forinttól egészen 10 millió forintig igényelhetik a hitelt, míg a társasházak és a lakásszövetkezetek 500 000 forinttól 7 millió forintig vehetnek fel hitelt. A hitelek esetében a maximális futamidő 20 év lehet.

Arra érdemes odafigyelni, hogy így is szükséges némi tőkével rendelkezni, hiszen a teljes projekt összegének 10 százaléka az önerő, ami mellett a hitelt folyósítják. A hitel kezelési költségektől, rendelkezésre tartási jutaléktól, előtörlesztési díjtól, szerződésmódosítási díjtól mentes.

Társasházak otthon melege program felhasználásának módjai

A társasházak a hitelt fordíthatják az épület közös használatban lévő gépészeti rendszereinek korszerűsítésére vagy cseréjére, végezhetnek kéménytechnikai fejlesztéseket, nyári időszakra árnyékoló szerkezeteket építhetnek be, valamint épülethatároló szerkezetek hőszigetelését is elvégezhetik.

társasház otthon melege program
társasház otthon melege program

Természetes személyek házakban, lakóházakban, szabadon álló házakban, sorházakban, ikerházakban, üdülőházakban is végezhetnek korszerűsítést a hitel segítségével.

Teret elválasztó épülethatároló szerkezetek szigetelését oldhatják meg, nyílászárókat cserélhetnek ki korszerűbbekre, korszerűsíthetik a fűtési és a melegvízrendszereket, kialakíthatnak energiatakarékosabb bel- és kültéri világítást. Lehetőségük van napkollektoros, napelemes rendszerek telepítésére, hőszivattyús rendszerek kiépítésére.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása