OTP A-hitel felmondására mikor van lehetőség?

Az OTP néhány évvel ezelőtt A-hitel néven vezette be hazánkban a ma már csak folyószámlahitelként ismert szolgáltatást. A lehetőséggel sokan éltek, de mivel az emberek ilyen esetekben általában többet költenek, így rengetegen már szabadulnának tőle. A négy kérdés csak az, hogy miként?

Az OTP A-hitel egy olyan folyószámlahitel, amelynek köszönhetően a hitelkeret erejéig a bank akkor is teljesíti a megbízásokat, illetve engedélyezi a készpénzfelvételt is, ha a látra szóló betét már nem nyújt rá lehetőséget, ergo mínusz összegű kártyahasználatra nyit lehetőséget.

hirdetes

Az OTP A-hitelről általában

Ehhez a hitelformához rendszeres jövedelem, illetve a folyószámlán elhelyezett, lekötött betéti fedezet mellett tudunk hozzájutni. Előnye, hogy akár bankszámla megnyitása esetén azonnal igényelhető, és 3 havi számlamúlt után a következő hónaptól már használható is. Amennyiben már meglévő bankszámlára kérjük a folyószámlahitelt, és már legalább három hónapja arra kapjuk fizetésünket, akár már az igénylés napján hozzájuthatunk a rendelkezésünkre álló hitelkerethez.

A törlesztés mindig egyszerű és kényelmes, hiszen a számlánkra érkező átutalások automatikus törlesztik a mínusz összegeket, de természetesen a törlesztett összeg azonnal és újra fel is használható. A módosított hitelkeretről az ügyfél nem csak számlakivonaton keresztül kaphat tájékoztatást, hanem internetes bankján keresztül, egy átlátható adminisztrációs felületen is. Természetesen a hitelkeret változásáról, illetve a pénzmozgásról minden esetben SMS-értesítést is kapunk. További pozitívum, hogy a pénzintézeten belül nyugdíjpénztári tagok és egyebek a mindenkorinál alacsonyabb kamatokkal igényelhetnek folyószámlahitelt.

A-hitel hitelszerződés felmondása

Egy hitelszerződés felmondásáról akkor beszélhetünk, ha az adós kölcsönét a bank nemfizetés miatt megszünteti. A hitelszerződés felmondása csak a bank részéről jöhet létre, kivéve folyószámlahitel, így például az OTP A-hitel esetében, ahol természetesen a hitel igénylője is kérheti a hitelszerződés felmondását. Ennek azonban alapos feltételei vannak, ezáltal bankonként változó, de az elsődleges alapkövetelmény, hogy adósságunk rendezve legyen. Ezáltal a folyószámlahitel által biztosított összegnek a kérvényezés időpontjában nullán kell állnia, így a pénzintézethez eljuttatott lemondási kérvényünk bírálását követően a hitelszerződés felbontódik, ezáltal folyószámlahitel-lehetőségünk törlődik.

Természetesen nem csak nagyobb összegű hitelt, hanem folyószámlahitelt is felmondhat a pénzintézet abban az esetben, ha a szerződésben foglalt lejárati időn belül az érintett fél nem tudja törleszteni elköltött pénzét. Természetesen a pénzintézet minden esetben előbb felszólítja az adóst, hogy rendezze hátralékát, de amennyiben ennek nem tesz eleget, és ez a hátralék túllépi a három hónapot, valamint tartósan a minimálbér összegét, akkor az ügyfél BAR listára kerül, és amennyiben még ezután sem történik meg a fizetés, a hitelszerződés felmondásra kerül.

A hitelszerződés felmondása előtt tehát minden egyes bank több ízben is lehetőséget biztosít az adós számára a hátralék rendezésére, viszont amennyiben lehetőségünk van, a BAR listás állapotot ne várjuk meg, hiszen aktív státusz esetén már nem kérhetünk például adósságrendező hitelt más pénzintézetnél. Folyószámlahitel esetén ilyen ritkán történik, azonban könnyen előfordulhat, ha valaki elveszíti a munkáját, és rendszeres havi jövedelme megszűnik.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása