Alakul a piac: Olcsó a lakás és olcsó a hitel is

Noha még mindig messze van a hazai hitelpiac a válság előtti évektől, azonban a Fundamenta prognózisa szerint így is komoly változás van kilátásban, a legfrissebb elemzések szerint ugyanis idén akár 20 százalékkal is növekedhet majd a magyar lakáshitel piac.

Miután tavaly 151 milliárd forint összegben sikerült lakáscélú hitelt folyósítania a Fundamenta Lakáskasszának, a cég úgy véli, hogy idén további, lényeges ütemű bővülés várható. Ennek következtében akár 180 milliárd forint körüli lakáscélú hitel is kiutalásra kerülhet 2014-ben, ami hatalmas előrelépés lenne a tavalyi adatokhoz mérten, noha még mindig szerény összeg a válság előtt regisztrált, évi átlagos 6-700 milliárd forintos szintnek.

hirdetes

Messze vannak még a válság előtti állapotok

Tény és való, hogy nem lenne egészséges, ha ismét visszatérnének ezek az állapotok, hiszen az időszakot egyfajta hitelpiaci túlfűtöttség jellemezte, azonban így is figyelemreméltó jelenleg a lakáscélú hitelezés üteme abban az esetben, ha az új hitelszerződéseket vesszük figyelembe. Több mutató is alátámasztja ráadásul, hogy az idei évre prognosztizált 180 milliárd forint hitelezési előrejelzést nem csak eléri, de meg is ugorja majd a piac.

A jegybank előrejelzése is pozitív

Nem csak a Fundamenta, hanem a jegybank által kibocsátott adatok is arra engednek következtetni, hogy a közeljövőben pozitív változások következhetnek be. A 12 hónapra visszatekintve idősor tekintetében például az látható, hogy amint levonult a hazai piacot alaposan felkavart végtörlesztési hullám, egy évvel később új divat tört be a hitelezési szegmensbe, hiszen ismét folyamatossá vált az emelkedés mértéke. Az adatok alapján tavaly március volt a legnagyobb mélypont, amelynek során 120 milliárd forintnyi összértékű lakáscélú hitel került kiutalásra, míg 2014 februárjában ezek az adatok már 160 milliárd forintra rúgtak.

A piac tehát elrugaszkodott a mélypontról, és ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt fél év során az előző év hasonló időszakához mérten a havi folyósítási adatok már most 50 százalékos szóródó növekedést mutattak. Ebből kifolyólag a Fundamenta előrejelzését a gyakorlat alaposan felülmúlja majd!

A lakástranzakciók mértéke is növekedett

Természetesen a Fundamenta egyelőre csak az alapján tud következtetéseket levonni, amit ők maguk is megtapasztalnak, ezáltal a hozzájuk beérkező hitelkérelmek volumenének alakulása azt vetíti előre, hogy 180 milliárdot meghaladó hitelkiáramlás várható majd 2014-ben. Ezzel alaposan megélénkülni a piac, ami tehát a teljes hitelezési szegmensre pozitív hatással, mi több a meglepetés erejével hatna.

Jó előjel, hogy nem csak az előrejelzések, hanem már a tények is igyekeznek alátámasztani a fentieket, ezáltal a tranzakciók száma is látható, ezen felül pedig jelentős növekedést produkált, ami a tökéletes alapot jelent a pozitív előrejelzésekhez. A jó kilátások annak is köszönhetők, hogy az ingatlanárak a válság hatására jelentős mértékben csökkentek, ezáltal a rövidtávú kamatok a jegybanki beavatkozás miatt rekord-alacsony szintre csökkentek. Ez egy rendkívül kedvezőnek mondható együttállás a fejlődés, illetve az előrelépés tekintetében, hiszen a folyamat hosszú távon is képes lesz élénkíteni a lakáspiaci keresletet.

Ez igaz az otthonteremtésre, a korszerűsítésre, de akár a befektetési, vagy öngondoskodási célzatú ingatlanvásárlásra is. Ha pedig az ingatlanpiac megindul, minden más tekintetben is pozitív változás várható.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása