Milyen kizáró tényezők vannak a gyorskölcsönnél?

Bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag hirtelen nagyobb pénzösszegre lesz szüksége. Legyen szó cégről vagy magánszemélyről, ez az állapot bármikor felléphet. Ha gyors segítségre van szükségünk, a gyorskölcsön néhány napon belül már elérhetővé teszi számunkra a kívánt pénzösszeget!

Kizáró tényezők a gyorskölcsön tekintetében

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a gyorskölcsön általában olyan alacsony összegeket állít a középpontba, hogy a legtöbb esetben szinte bárki hozzájuthat pénzhez ilyen formában. Összességében bankfüggőnek tekinthetjük, hogy milyen kizáró tényezői vannak a gyorskölcsön felvételének.

hirdetes

Vannak például pénzintézetek, akik nem kérnek fedezetet, mindössze egy jövedelemigazolást, míg mások

  • főként nagyobb gyorshitel esetén
  • valamilyen ingóságot várnak fedezetként.

Ez a legtöbb esetben egy gépjármű, ami azért fontos a bank számára, mert amennyiben nem tudjuk fizetni kölcsönünket, akkor ők ezt elárverezhetik, ezzel egyenlítve ki fennálló tartozásunkat. Nagy általánosságban azonban kijelenthető, hogy biztosan nem juthatunk hozzá gyorskölcsönhöz abban az esetben, ha nem magyar, vagy uniós állampolgárok vagyunk, ezáltal pedig nem rendelkezünk állandó magyarországi lakcímmel.

Utóbbira azért van szükség, mert a pénzintézet ezen a címen keres majd minket – akár személyesen is – ha probléma vagy változás lépne fel, esetleg hogy törlesszük az aktuális részletet. Ezen felül azonnali kizáró ok, ha BAR listán vagyunk! Noha néhány bank hajlamos figyelmen kívül hagyni kisebb összegű gyorskölcsön esetén ezt a szempontot, azonban a legtöbb esetben amint meglátják nevünket azon a bizonyos feketelistán, megtagadják hitelkérelmünket. Nem kaphatunk továbbá gyorskölcsönt abban az esetben sem, ha meglévő hitellel rendelkezünk, illetve nincs állandó munkahelyünk, vagy igazolt jövedelmünket.

Pénzintézete válogatja, hogy az igényléshez 1 hónapos, vagy 3 hónapos igazolt munkaviszony kell, de minden bank vizsgálja ezt a kritériumot.

Szintén kizáró ok lehet, ha még nem töltöttük be 18. életévünket, nem tudunk kezest felmutatni, ezen felül pedig nem rendelkezünk a szerződéskötéshez szükséges olyan papírokkal, mint a személyi igazolvány – vagy más személyazonosságunkat igazoló okmány –, illetve lakcímkártya.

Mire figyeljünk gyorskölcsön igénylésekor?

Amennyiben gyorskölcsönt szeretnénk igényelni, érdemes figyelembe venni néhány alapszabályt. A gyorskölcsönök nyilván azért előnyösek, mert hamar pénzhez juthatunk általuk, de ezért cserébe kiemelkedően magas THM költségek várnak ránk, mint a hosszabb elbírálású hiteleknél. Vannak azonban olyan bankok vagy időszakos akciók, amikor a pénzintézetek ezeket a költségeket elengedik, így érdemes mindig körültekintően eljárni, hiszen egy nulla százalékos THM-mel nagyon komoly összegeket spórolhatunk meg a törlesztő-részleteken.

Fontos továbbá előre kikalkulálni, hogy kiadásaink és keresetünk függvényében mi az az összeg, amit még ki tudnánk fizetni a gyorskölcsön törlesztésére. Ha fizetőképességünk bizonytalan, esetleg gyermekünk elől kell elvennünk azt a pénzt, próbáljunk meg más módot találni a probléma áthidalására, pláne amennyiben például autónkat tettük meg fedezetként.

Fedezetet ma már a legtöbb gyorskölcsön igényléséhez kötelező megadni, és noha ez függ a hitelösszeg nagyságától, de felelőtlenül így sem szabad bármit felajánlani. Magánszemélyként egyébiránt legfeljebb hét, vállalkozás esetében pedig nyolc év lehet a gyorskölcsön futamideje, amit kalkuláljunk be a felvétel előtt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása