Önkéntes nyugdíjbiztosítás működése az adókedvezmények tükrében

Az államilag garantált nyugdíjbiztosításhoz mérten az önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan tőkefedezeten alapuló megtakarítási forma, aminek keretein belül befektetett pénzünket egy névre szóló számlán őrizhetjük, mint későbbi nyugdíj kiegészítésünket.

Az önkéntes nyugdíjrendszer lényege tehát, hogy a befizetett összeget teljes egészében a mi későbbi anyagi jólétünkre fordíthatjuk majd, ellentétben az állami nyugdíjjal, az oda befizetett, pontosabban automatikusan levont összegekből ugyanis a jelenlegi nyugdíjasokat szolgálja ki az állam.

hirdetes

Jár-e adókedvezmény az államilag garantált nyugdíjbiztosításhoz?

Az önkéntes nyugdíjpénztáron belül is találhatunk államilag garantált nyugdíjbiztosítást, vagyis olyan lehetőséget, aminek köszönhetően befizetéseink után adókedvezményt kérvényezhetünk.

A személyi jövedelemadónkból az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseink után a jelenlegi jogszabályok értelmében az összeg 20 százalékát igényelhetjük vissza adókedvezmény formájában, ezáltal maximum 750 ezer forintos befizetés mellett használhatjuk ki éves szinten a 150 ezer forintos adókedvezményt.

Az összeg kapcsán fontos kiemelni és észben tartani, hogy a 150 ezer forintos kedvezmény minden esetben az egészségpénztári adókedvezménnyel együttesen számítandó.

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás tekintetében az önkéntes nyugdíjpénztárba bárki szabadon beléphet abban az esetben, ha szeretne távoli jövőjéről, avagy nyugdíjas éveiről gondoskodni.

Jelenleg Magyarországon több mint 50 olyan vállalat működik, amelyek ilyen lehetőséget biztosítanak ügyfeleik számára, és bár a kínálat tekintetében találhatunk különbségeket, összességében leginkább csak a költségszerkezet, illetve a tagdíj mértéke az, amiben különböznek egymástól.

Az önkéntes nyugdíjpénztárba való belépés után általában 3-5 különféle portfólió közül választhatunk magunknak, amelyek nagy általánosságban csak a kockázati szint tekintetében különböznek, tehát mindig inkább az legyen a választás befolyásolója, hogy hány évünk van még hátra a nyugdíjba vonulásig.

Mikor jutunk hozzá az államilag garantált nyugdíjbiztosítás összegéhez?

Az államilag garantált nyugdíjbiztosítás összegéhez az önkéntes pénztáron keresztül a nyugdíjjogosultság igazolását követően, vagyis a nyugdíjba vonulás időpontjában juthatunk hozzá, de korábban is kérhetünk előrehozott hozzáférést. A hozamot például a fizetést követően általában már a 10. évben adómentesen kivehetjük, a huszadik fizetett év után pedig a hozam mellett a tőkéhez is hozzáférhetünk adózás nélkül.

Az önkéntes nyugdíjpénztár nagy előnye, hogy a munkáltató gyakran részlegesen, vagy teljes egészében is átvállalja a díjfizetést a munkavállalóról, ezáltal úgy kapunk plusz juttatást az állami nyugdíjon felül, hogy az egy fillérünkbe sem kerül.

Fontos azonban, hogy ilyen esetekben a 20 százalékosra mérsékelt adójóváírást nem vehetjük igénybe, mert nem minősül saját befizetésnek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások egyébiránt jellegükből adódóan egymástól különböző konstrukcióknak tekinthetők, mert bár végső céljuk tekintetében ugyanazt szolgálják, összességében más és más hozamelvárásra számíthatunk tőlük, ezen felül pedig a befektetések eltérése miatt egészen más lehetőségeink lesznek az egyikkel, mint a másikkal, így a választás előtt érdemes alaposabban is körüljárni a témát, nehogy rosszul döntsünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása