Olcsóbbá válhat a hitelkártya-használat

Lényegesen csökkenhetnek a hitelkártya-használatból fakadó díjszabások – tudtuk meg az Európai Parlament legfrissebb sajtóközleményéből!

Újabb intézkedést hozott az Európai Parlament a hitelkártya-használati díjak kapcsán, aminek köszönhetően kiderült, hogy az EP a hitelkártyák esetében 0,3 százalékban, a betéti kártyák kapcsán pedig 0,2 százalékban, illetve 7 centben maximalizálná azokat a pénzmennyiségeket, amelyeket a pénzintézetek a kártyás fizetések során számolnak fel.

hirdetes

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy csak ezek a díjak több mint 10 milliárd eurós terhet rónak egy átlagos esztendőben a kereskedők mellett a fogyasztókra is az Európai Unió határaiban belül úgy, hogy a vásárlók többsége nincs is megfelelően tájékoztatva róla. Érdekesség, hogy mind ezidáig a hitelkártya-használat díja nem volt rendszerezve és egységesítve, ezáltal tagállamonként is különbözhetett, hogy melyik országban mekkora pénzt számolnak fel a bankok a szolgáltatás használatáért cserébe.

Mint ismert, a kereskedők minden egyes kártyás fizetés után adóznak, ezt a költséget pedig igyekeznek belekalkulálni saját áraikba. Hazánkban ezt hívjuk tranzakciós illetéknek, ami egy ideje már külön tételnek tekinthető, kulcsa pedig 0,3 százalék. Ez annyit jelentene, hogy amennyiben az unió megszavazná az EP javaslatát, akkor mindez teljes egészében az állam zsebébe vándorolhatna, a bankok pedig ingyen szolgáltatnák a hitelkártya-használatot.

Ha a parlament elfogadja tervezetet, legalább egy évnek kell eltelnie, hogy a jogszabály hatályba lépjen, tehát legkorábban jövőre érezhetjük hatását a változásnak, amelynek konkrét részletei csak azok után vehetők készpénznek, hogy a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács döntött a témában, és ez összhangba került az EP álláspontjával.

A parlament egyébiránt a hitelkártya-használattal egyszerre döntött az elektronikus fizetés biztonságosabbá tételéről is. Ezt elsődlegesen a piaci környezet megváltozása, illetve a műszaki fejlődés miatt szorgalmazná az EP, akik szorgalmazzák, hogy a banki ügyfelek internetes tranzakciók során mindig kapjanak kellő tájékoztatást az online fizetés összköltségéről, a teljesítés időpontjáról, az alkalmazott átváltási árfolyamról, valamint a szolgáltató elérhetőségéről is.

Az Európai Unió azért sürgeti mielőbb az új törvényjavaslatok elfogadását, mert az utóbbi években súlyosan megemelkedtek a bankkártyákkal, de főként a lényegesen gyengébb biztonsági szűröket tartalmazó hitelkártyákkal való visszaélések. Az új jogszabályok éppen ezért tartalmaznák, hogy amennyiben jogtalan kifizetésre kerülne sor, akkor azok észlelése után 24 órán belül az ügyfél teljes egészében visszakaphassa pénzét – már amennyiben a költekezés meghaladta a szabályozásban foglalt 50 eurós határvonalat, a kérdéses összeg alatt ugyanis a bankok nem foglalkoznának a visszatérítés lehetőségével.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása