Ekképpen változhat meg a jövőben a lakáshitel-törlesztés

Az utóbbi hetekben számtalan intézkedést hozott a kormány a jogtalan hitelek kapcsán, amelyek mellett a lakáshitel-törlesztések változásait is megváltoztatnák a jövőben – természetesen úgy, hogy az ügyfél előnyére váljon.

Hatalmas változásra tett javaslatot a lakáshitel-törlesztés tekintetében a Magyar Nemzeti Bank (MNB), akik azt szeretnék elérni a kormánynál, hogy fontolja meg az eddigi banki feltételeket, ezáltal megkönnyítve a lakosság hiteltörlesztési lehetőségeit, és meghozva ezen felül a társadalom hiteltörlesztési kedvét is.

hirdetes

A Napi Gazdaság értesülései szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Bank egy olyan módosító indítványt nyújtott be az országgyűlésnek, aminek keretein belül idén ősztől az ügyfél lakáshitel-törlesztésére fordított összeg semmilyen formában sem haladhatja meg saját jövedelmének a törvényben rögzített százalékát. A bank határozottan azt szeretné ezzel elérni, hogy a lakáshitellel rendelkező magyarok ne rokkanjanak bele az egyre emelkedő kamatokba, a hiteltörlesztés részleteiről pedig szeretnék, ha minden egyes esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal döntene az igazolt jövedelem fejében.

Alapos változásra is számíthatunk a lakáshitelek terén

Amennyiben tehát az MNB javaslata érvényre jutna, alapos változás következne be a lakáshitel-törlesztés tekintetében. Ha például egy család ténylegesen befolyó jövedelme 200 ezer forint egy hónapban, és az új jogszabály-tervezetek értelmében a bérnek mindössze a 20 százalékát lehet elvinni erre a célra, akkor a család mindössze 40 ezer forintot köteles fizetni egy hónapban a hitel mielőbbi rendezésének érdekében.

A módosítás azért rendkívüli fontos, mert manapság számtalan magyar család kerül a létminimum alá és küzd a megélhetésért azért, hogy lakáshitelét törleszteni tudja, így a legtöbb bank mind a mai napig a teljes és igazolt jövedelem 40-50 százalékát kéri havi törlesztő-részlet gyanánt, vagyis az imént említett példa esetében ez 80-100 ezer forintot jelent. Az új jogszabály érvénybe lépése miatt azonban ez a családoknak több tízezer forintos megtakarítást is jelenthetne egy hónapban, így a részletezett példa tekintetében akár 40-60 ezer forintot.

A változást sürgeti egyébiránt, hogy nagyon sok bank – többek között az ellenőrizetlen külföldi pénzintézetek – a 40-50 százalékos határhoz mérten lényegesen magasabb törlesztő-részletet igényelnek a lakáshitelesektől. Tudunk olyan bankokról például, akik az igazolt jövedelem 70-80 százalékát kérik el a hitelesektől, amivel egy átlagos családnak szinte nem marad pénze a mindennapi megélhetésre sem.

Ha a Magyar Nemzeti Bank törvényjavaslatát elfogadják, akkor a bankoknak a jövőben már csak a bejelentett munkabér alapján lesz lehetőségük a hitelképesség elbírálására, ami igaz lesz természetesen azokra is, akik saját vállalkozásuknál minimálbéres alkalmazásban állnak, de lakáshitelüket a vállalkozás telephelyének vagy műhelyének felépítése miatt vették fel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása