Olcsó autóhitel ez mindannyiunk álma

Mit is nevezünk olcsó autóhitel kategóriának? Az olcsóság relatív, hiszen attól függ milyen, mekkora jövedelemmel rendelkezik az a személy, akinek fizetnie kell a havi törlesztő részleteket, illetve attól, hogy mennyi az úgynevezett THM (teljes hiteldíj mutató).

Ezt az adatot mindig százalékban adják meg a havi törlesztő részletek mellett. Végeredményben azt jelzi, hogy egy év alatt a tőkén felül mennyivel fizetünk ki többet.

hirdetes

Értelemszerűen, minél kisebb ez a bizonyos mutató, annál olcsóbb a hitel. Ha az első szempontból nézzük a hitel olcsóságát, akkor pedig, ha valaki havi 200 ezret keres, annak olcsó a 30 ezres törlesztő részlet, aki minimálbért, annak pedig megnehezíti a hétköznapokat ha a fizetésének szinte egyharmadát autóhitelre költi.

Olcsó autóhitel? Kalkuláljunk online!

Ha rákeresünk az interneten valamelyik autóhitel kalkulátorra, akkor amellett, hogy megjelennek a kívánt hitelhez tartozó futamidők és havi részletek, minden egyes esetben megjelenik a teljes hiteldíj mutató mértéke is. Ezt az értéket a banki ajánlatoknál is és a szerződésben is kötelezően meg kell jeleníteni, fel kell tüntetni.

12 hónapnál rövidebb időre semmilyen esetben sem lehet hitelt felvenni, és 7 évnél hosszabb időre sem, ez is változás, mivel régebben akár 10 évre is lehetett autóhitelt igényelni.

A bankok próbálnak csak olyan ügyfeleknek hitelt adni, akik nagy valószínűséggel hitelképesek is, ezért kell az önerő is, ami nélkül már elképzelhetetlen az autóra hitelt igényelni. A bankok között elég erős a versenyhelyzet, ha a hitelező megfelel az adott feltételeknek, amik szigorúak, akkor annyira nagy különbségek nincsenek a hitelek törlesztő részletei között.

Persze sok kicsi sokra megy és havi pár ezer Ft különbség éves szinten jelentősebb kiadást jelent. Ezért is fontos, hogy próbálja mindenki megtalálni azt a hitelkonstrukciót, ami neki a legjobb.

Hiszen attól is függ a számítás, hogy mennyi az egyén nettó havi jövedelme (erről minden esetben igazolással is kell rendelkezni a hitelszerződés kötése során) és sokat változtat az is a részletek számításánál, hogy mennyi idő alatt akarjuk lerendezni a hitelünket.

Mekkora legyen a futamidő az autóhitelünknél?

Sokan gondolkodnak úgy, hogy minél előbb szeretnék letudni hitelüket, akkor is, ha magasabb az összeg, mert úgy gondolják, hogy még belefér a havi kiadásokba. Viszont vannak olyanok, akik a lehető legkevesebbet akarják fizetni, így muszáj a maximális futamidőt igénybe venni, ezáltal kevesebb teher van a vállukon.

Kalkuláljunk, tervezzünk!

Ha viszont olyan konstrukciót találunk, ami a többi hitelhez képest sokkal-sokkal olcsóbb akkor joggal kezdhetünk el gyanakodni. Akkor ott nagyon tüzetesen át kell olvasni a szerződési feltételeket, mert akkor valószínűleg van valami hátulütője az autóhitelnek.

Nézelődjünk a piacon, számoljunk hitelkonstrukciókat a hitel kalkulátorokkal és vegyük fel a kapcsolatot az adott bankkal, akik a felmerülő kérdésekre is válaszolnak, ha valami nem lenne egyértelmű. Elmondják még a feltételeket, 25 évnél fiatalabb adósnál adóstárs bevonása szükséges és 70 év felett is ez a helyzet sajnos. Nem lehet elégszer elmondani, hogy mindig rendelkezzünk érvényes okmányokkal, mert sokszor ezen buknak el autóhitelek is.

Legyen az autóhitel olcsó vagy drága, mindenkinek nagy könnyebbséget jelent, ha lejár a kölcsön és azt a bizonyos összeget másra költheti. Körültekintően kell autót is választani, mert akkor is hiába olcsó a hitel, ha sűrűn kell az autót szervizbe vinni, és rengeteget költünk a javításra. Ha euróban vesszük fel a hitelt, akkor kockázatot is vállalunk, legjobb a forintban felvett hitel, ahol nem érhet meglepetés.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása