Autóhitel jogosítvány nélkül

Létezik-e autóhitel jogosítvány nélkül? Szükséges-e autóhitel felvételéhez az a feltétel, hogy a hitel felvevője rendelkezzen jogosítvánnyal?

Igen szükséges, de ha a hitel felvevője mégsem rendelkezik ilyen okmánnyal, akkor kell egy kezes, aki viszont rendelkezik vezetői engedéllyel, és ő felveheti az autóhitelt. Igazából senki nem tudja az okát, hogy miért van ez így, de tény, hogy a bankok csak ilyen feltételekkel adhatnak ilyen jellegű hitelt.

hirdetes

Milyen esetben szükséges kezes bevonása?

Kezes abban az esetben is kell, ha nem múltunk még el 25 évesek, vagy már elmúltunk 70 évesek. Sajnos ez minden hitel esetében, így van, hogy aki elért egy bizonyos életkort ott megnövekszik a rizikófaktor abban a tekintetben, hogy nem biztos, hogy még hosszú évekig törleszteni tudja az adott havi részleteket.

Fontos, hogy minden személyes okmány (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány) legyen érvényes a hitel felvételekor, ha idejében ellenőrizzük őket, akkor sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Akár el is eshetünk a kiszemelt autó megvételétől, abban az esetben, ha sokára készül el az új okmányunk.

Ezeken kívül rendelkeznünk kell még jövedelemigazolással is a munkahelyünkről, vagy nyugdíj szelvénnyel, hogy bizonyíthassuk rendszeres jövedelmünket. Ugyanis aki nem rendelkezik ilyennel, az semmiféle hitelre nem lehet jogosult, így autóhitelre sem.

Nézzük meg az autót is, ne csak a hitelt!

Mielőtt kiválasztjuk az autót, kérjük meg jó műszaki érzékkel megáldott ismerősünket, vagy autószerelőnket, hogy kísérjen el minket megtekinteni az autót, és segítsen eldönteni, hogy érdemes-e azt megvásárolni az adott áron. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen autóra fizetjük a havi részleteket hosszú éveken át, ha még állandóan szervizbe kell vinnünk, mert mindig van vele probléma akkor nagyon rosszul is járhatunk.

Ha megvan a kiválasztott autó, akkor hitel kalkulátorral válasszuk ki interneten keresztül a nekünk legjobban megfelelő hitelkonstrukciót, és annál a banknál jelentkezzünk, ahol a legjobban megéri nekünk hitelt felvenni.

Autóhitel jogosítvány nélkül?

A legtöbb esetben rendelkezik jogosítvánnyal az, aki a hitelt fel szeretné venni, ritka esetben van, amit az elején említettünk. Esetleg akkor állhat fent az az eset, ha a szülő, vagy nagyszülő szeretne felvenni a gyereknek, unokának hitelt (végeredményben saját magának), mert az arra nem jogosult a jövedelmi szempontok alapján, és nem felel meg a hitel feltételeinek.

Így a nagymamának nincs jogosítványa, de van rendszeres jövedelme például nyugdíja, az unokának, akinek az autóhitelt felveszi, neki pedig jogosítványa.

Más helyzetben nehezen tudunk elképzelni olyan szituációt, ahol fennállhat ez az eset. Viszont ha a nagymama elhalálozik, akkor az unokának kell fizetnie a hitelt továbbra is, különben a bankhoz kerül az autó.

Céges autó esetében mi a helyzet?

Céges autók esetén is kötelező a jogosítvány, itt is van egy ellentmondás, hiszen a cégnek nincs jogosítványa. Végeredményben elmondhatjuk, hogy aki autóhitelt szeretne felvenni, annak jól meg kell gondolnia, hogy képes-e a későbbiekben megfelelni a kötelezettségeinek, azaz hosszú hónapokon/ éveken át fizetni a bank felé akkor is, ha esetleg elveszíti a munkahelyét.

Sajnos a mai világban nagyon meg kell gondolni az embernek, hogy milyen hitelkonstrukciót vállal, erre figyelmeztetnek a bankok is, de bekövetkezhetnek előre nem látható események is, de az autóhitelt attól még utána is fizetni kell.
Legyen az autó használt vagy új, nézzünk körül jól a piacon, hiszen rengeteg a kínálat, de ha mellényúlunk, akkor autóhitel mellett, nagyon nehezen tudunk csak „megszabadulni” attól a járműtől, amitől nem azt kaptuk, amit vártunk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása