Nyugdíjváltozások 2022-ben. Mire számítsunk?

Nyugdíj változások 2022. január elsején történtek, hiszen módosították a nyugdíjkorhatárt, amely ezáltal 65 évre emelkedett. Azok, akik 1956. december 31. után születtek 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba és ez a korbetöltött öregségi nyugdíjra vonatkozik. Sokaknak azonban érdemes átgondolni azt, hogy tényleg érdemes-e nyugdíjba vonulni abban az esetben, ha úgy érzik, hogy még képesek munkába járni.

Talán kevesen tudják, de akik tovább dolgoznak mint 65 év, akár nyugdíjelőnyt is kaphatnak az államtól, hiszen a nyugdíjszorzó ebben az esetben meg fog emelkedni. Emellett járhat egy úgynevezett bónusz, amely akkor lehet releváns, ha a korhatár betöltését követően még legalább 30 napot dolgozunk.

hirdetes

Nyugdíj melletti munkavégzés

Azok, akik nem szeretnének élni 65 éves korukban a nyugdíjba vonulással, mert még elég erőt éreznek magukban ahhoz, hogy dolgozzanak, azok bármilyen jogviszonyban folytathatnak keresőtevékenységet. A TB járulékot a nyugdíjasoknak nem kell fizetniük, ezért ezzel a költséggel nem is kell számolni. Ez vonatkozik azokra a hölgyekre is, akik éltek a 40 éves korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével. Az idősebb korosztályban számos olyan aktív nyugdíjas van, akik nagyon jó fizikai és szellemi állapotban vannak. Ez a réteg akár még 5 évet is tud aktívan dolgozni a nyugdíjba vonulás után.

Az alacsony nyugdíj mellett ebben az esetben tényleg érdemes még pár évet dolgozni a nyugdíj mellett. A nyugdíjas munkavállalókra nagy szükség van, hiszen társadalmunk erősen öregedésnek indult. A cégeknek igen előnyös is lehet, ha nyugdíjasokat alkalmaz. Nagyban növelheti az idősebb korosztály a munka hatékonyságot, emellett gyakorlati tudásuk is sokszor nagyobb, mint a fiataloké. A gyakorlattal nem rendelkező fiatalabb korosztály csak az iskolában tanultakat hozza magával, így a tapasztaltabb korosztályt alkalmazni előnyös is lehet.

Az idősek a fiatalokkal szemben sokkal gyorsabban hoznak jó döntéseket és hasznos ismeretekkel rendelkezhetnek egy-egy szakterületen. A nyugdíjasok a fiatalokhoz képest sokkal lojálisabbak egy-egy céghez és sokkal több ideig dolgoznak egy helyen, így rájuk biztosan lehet számítani. A másik fő előnye annak, ha nyugdíjast foglalkoztat egy cég, az természetesen az, hogy kevesebb járulékot kell utánuk kifizetni.

Nyugdíjemelés 2022 kalkulátor

Ma már az interneten számtalan oldalon találhatunk nyugdíjemelés kalkulátort, amelyeket érdemes használni amikor megjelennek az utalgatások az emelésre. Emellett természetesen már magának a nyugdíjnak a kiszámítására is jelentek meg kalkulátorok, de azok zömében nem a végleges nyugdíjat fogják megjeleníteni, hanem egy ahhoz közelítő összeget.

A havi nyugdíj végleges összegét mindig a nyugdíjigénylés benyújtása és az elbírálás után lehet megtudni. A nyugdíjemelés kalkulátorok úgy működnek, hogy pár adat megadása után máris láthatóvá válik az emelés mértéke. A kalkulátorba a jelenlegi nyugdíj összegét kell beírni és azt az emelésre vonatkozó százalékos értéket, amelyet például a híradásokból tudunk meg. Természetesen az lesz a biztos, amit majd kiutalnak, vagy amit a postás hoz.

Fordulat jöhet a nők nyugdíjazása kapcsán – nyugdíj változások 2022?

2022-ben nem változtak a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának a feltételei. De talán sokaknak fordulatnak számíthat az, hogy esetleg nem értesültek eddig arról, hogy 40 évnyi jogosító idő megszerzése után el lehet menni nyugdíjba. Sajnos Magyarországon nagyon sokan nem követik a nyugdíjjakkal kapcsolatos híreket, hiszen úgy érzik, hogy erre még úgy is ráérnek.

Nők 40 éves nyugdíja, változás 2023

A 40 éves nyugdíjat azok a hölgyek vehetik igénybe, akik legalább 32 évet munkában töltöttek, azaz ennyi év szolgálati idővel rendelkeznek. A 32 év mellett 8 évet be lehet számítani a gyermeknevelésbe, hiszen a tgyás, csed, gyet, gyed, gyod ideje is figyelembe vehető. 2023-ban is lehet számolni ezzel a lehetőséggel, hiszen ezt a hírt, már idén nyáron megszellőztették, azaz semmilyen változás nem várható ezzel kapcsolatban jövőre sem.

Nyugdíj változások 2023

Pontosan most nyáron nyújtották be a 2023-as évi költségvetéssel kapcsolatos törvényjavaslatot, amelyben 371,8 milliárd forintot szánnak a jövő évi 13. havi nyugdíjra. 2023-ra a kormány várakozásai szerint a GDP 4,1 százalékkal fog nőni, így a tervezett összeg a nyugdíjprémiumra 24,9 milliárd forint. Mint ahogy eddig is, jövő év elején is az infláció mértékével lesz egyező a nyugdíjemelés, azaz a tervek szerint 5,2%.
Nyugdíj változások 2022-ben nem igazán következtek be, bár az nyugdíjak emelése, valamint a nyugdíjkorhatár emelése újdonságnak számít.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása