Nyugdíjas igazolványt hogyan igényelhetünk és mire használható?

Nyugdíjas igazolvány tulajdonképpen mindenkinek automatikusan jár, akiknek megállapították már a nyugdíját, így azt külön igényelni nem szükséges. Ez ma már nem is egy igazolvány, hanem inkább az igazolás, amit hivatalból megküldenek.

Fényképes nyugdíjas igazolvány

A fényképes nyugdíjas igazolványt jellemzően a BKK járatain való utazásra szokták kiállítani. Az igazolvány kiállításához a nyugdíjasoknak egy darab 3,5×4,5 cm-es fényképet kell leadniuk, emellett 250 Forintot kell fizetniük a bérlet kiállításához. Ha a bérlet tulajdonosának kinézetében jelentős változás áll be, akkor egy új fényképpel egy új igazolványt kell kiállítani.

hirdetes

Ugyan ez vonatkozik arra az esetre is, ha a bérletet elvesztik. A nyugdíjasok utazási kedvezményét a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) számú kormányrendelet szabályozza. Ma már az utazási igazolvány teljesen más nevet kapott, így, a Nyugdíjfolyósító „ellátottak utazási utalványa” néven állítja ki. Bérlet igénylésénél ezt kell majd felmutatni és egy az aktív korúak ellátásáról szóló igazolást is bekérnek.

Hol lehet nyugdíjas igazolványt igényelni

Kimondottan nyugdíjas igazolvány már nem létezik, hanem postán küldenek meg egy igazoló lapot, amelyen minden fontos információ szerepel a nyugdíjas ellátással kapcsolatban. Ez helyettesíti a régi nyugdíjas igazolványt. Év elején a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága küldi meg a levelet, amely tartalmazza a folyósított ellátás összegét és még a nyugdíj emelés mértékét is.

Ezt a levelet követi egy másik levél, amelyben a kedvezményes utazásra jogosító utazási utalványt küldik meg, de csak a 65 év alattiak részére. A 65 év felettiek a nyugdíjas igazolásukat felmutatva automatikusan ingyen utazhatnak, így nem lesz szükség az utalványra sem a közforgalmú személyszállításban. A 65 alattiak az utalvánnyal egy évben 16 alkalommal utazhatnak 50 százalékos kedvezménnyel és kettő alkalommal 90 százalékos kedvezménnyel. Jó hír, hogy kettő 50 százalékos kedvezmény összevonásával is igénybe lehet venni a 90 százalékos kedvezményes utazási lehetőséget.

Rokkant nyugdíjas igazolvány

A rokkantsági nyugdíjas igazolvány sem létezik már régi formájában, helyette szintén az igazolást kell használni, amit hivatalból kiküldenek a járadék megállapítása után. A rokkantsági ellátásban részesülőket is megilleti az utazási kedvezmény, így ők is igénybe vehetik azt. Az utazási igazolványokra azonban nagyon kell vigyázni, mert 1 éven keresztül lehet használni.

Annak pótlása vagy akár cseréje csak nagyon indokolt esetben lehetséges. Rokkant nyugdíjas esetén azok vehetik igénybe a kedvezményes utazási lehetőséget, akik 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak, vagy akiknek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 30%-os vagy kisebb mértékű. Emellett azok is, akik esetleg nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülnek.

Nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 – kik vehetik még igénybe

Az öregségi és a rokkantsági nyugdíjasok mellett a következő ellátásokban részesülők is élhetnek az ellátottak utazási utalványa kedvezménnyel: özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugdíj, külföldről hazatelepült aki külföldről kapja a nyugellátást, nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy, gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek valamint a gondnok és a gondnokolt személy és a gyám és a gyámolt személy.

Hol lehet még érvényesíteni nyugdíjas kedvezményeket

Nagyon sok utazási iroda és szálloda segíti az időseket kedvezményes üdülési lehetőségekkel, így most a nyár folyamán is érdemes nyitott szemmel járni. A szállodák sokszor nagyon kedvezményes áron hirdetnek meg akciós lehetőségeket, amelyek akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek a teljes árhoz képest. A nyugdíjas igazolvány tehát már nem létezik, csak az utazáshoz készítenek maximum igazolványokat.

3.8/5 - (14 votes)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása