Nyugdíj emelés 2022 – minden, amit tudni érdemes

A nyugdíj emelés 2022-ben is bekövetkezett, mégpedig a nyár folyamán. A kormány nyugdíjemelést hajtott végre még július elején. Az emelés oka a magas infláció, amely miatt az emelés mértéke 3,9% volt.

Nyugdíj emelés 2022: így változik az öregségi nyugdíj!

Még áprilisban jelezte a kormány, hogy nyugdíjemelés várható a nyár folyamán, amelynek mértéke 3,9 százalék lesz. 2022 év elején 5 százalékot emeltek a nyugdíjon és most az infláció a jóslatok szerint 8,9 százalékra ugrik fel. Tulajdonképpen a kettő közötti különbözetet kaphatták most meg a nyugdíjasok. Természetesen az emelést – ahogy eddig is – visszamenőlegesen is megadták januárig.

hirdetes

Magyar közlöny nyugdíjemelés 2022

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a következő nyugdíjak emelése történt meg: öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozó nyugellátás, mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok esetén az öregségi és a munkaképtelenségi özvegyi járadék, valamint a növelt összegű öregségi és munkaképtelenségi járadék.

Emellett még a korhatár előtti ellátás, az átmeneti bányászjáradék, a szolgálati járandóság, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, a baleseti járadék, a bányászoknál az egészségkárosodási járadék, a vakok személyi járadéka, a táncművészetijáradék, a Magyar Alkotóművészeti járadék is megemelkedett. A nyugdíjemelés érintette a polgármesterek közszolgálati járadékát, a honvédelmi járadékokat, a házastársi pótlékot, a házastárs után járó jövedelempótlékot, a nemzeti gondozási díjat és a nemzeti helytállásért pótlékot.

Visszamenőleges nyugdíjemelés

Mint láthatjuk a nyugdíjemelés visszamenőlegesen megtörtént egészen január 1-ig. Az állam természetesen a 13. havi nyugdíj után is biztosította a korrekciót. A visszamenőleges nyugdíjemelést még július elején megkapták az arra jogosultak, ki a bankszámlájára, ki pedig a Magyar Posta által. A nyugdíj pontos összegének kiszámításával sokan próbálkoztak, de a helyes számítás szerint a januári emelés előtt megkapott nyugdíj összegét kellett megszorozni 1,089-cel. Ez az összeg lesz a havi nyugdíj új összege, ami júliustól jár.

A visszamenőleges összeget pedig úgy lehetett kiszámolni, hogy a múlt év végén kapott nyugdíj összegét kellett beszorozni a 3,9 százalékkal-kal, azaz 0,039-cel és ezt még meg kellett szorozni 7-tel, így jött ki, hogy július elején mekkora visszamenőleges nyugdíjat kaphattak a 13. havi nyugdíjjal együtt.

Nyugdíjemelés 2022 kalkulátor

Természetesen az emelés hírére több oldalon is megjelentek nyugdíj kalkulátorok, amelynek segítségével többen is könnyedén ki tudták számolni, hogy pontosan mekkora összeget fognak kapni 2022. július elején. Ezek a kalkulátorok szinte pontosan ki tudják számolni a kérdéses új nyugdíj összegét. Ha legközelebb is nyugdíjemelést jelentenek be, akkor érdemes ezeket a kalkulátorokat használni.

Nyugdíj emelés 2022 – vajon hogyan számolják ki az inflációt?

Az inflációval kapcsolatot értékeket a KSH minden évben közzéteszi. Az infláció az általános fogyasztóiár index alapján kerül kiszámításra, amely pontosan megmutatja, hogy vajon novemberben további korrekcióra is számíthatnak-e a nyugdíjasok. A KSH szeptember környékén fogja megjelentetni gyorstájékoztatójában az inflációval kapcsolatos adatokat, így mindenkinek érdemes a híreket figyelnie, hogy minél előbb megtudhassuk vajon várható-e még nyugdíj emelés 2022-ben. A novemberi adatok az idei január és augusztus közötti tényadatok alapján lesznek kikalkulálva.

Természetesen az MNB is folyamatosan foglalkozik az inflációs adatok változásával és ők arra számítanak, hogy év végére akár 12,6 százalékos is lehet az infláció. Ha ez igaz, akkor további korrekciókat is kaphatnak a nyugellátásban részesülők. Az eddig kifizetett 8,9 % felett tehát további 3,7 százalékos emelés várható és természetesen ezt is ki kell majd fizetniük teljes évre, valamint a 13. hónapra is. Egy gyors számolás alapján, ha valakinek 100 000 Forint a nyugdíja, akkor további 3700×13, azaz közel 50 000 Forintra is számíthat novemberben, amikor újra korrigálják a nyugdíjakat, hiszen ekkor már a november december havi emelést is ki kell utalniuk.

Amennyiben az átlagnyugdíjjal számolunk, amelynek mértéke jelenleg 167 000 Forint, akkor novemberben ez a nyugdíj már 173 180 Forint lesz. Ha megnézzük, hogy a 13. havi nyugdíjjal együtt visszamenőleg mennyi pénzt kaphat egy átlagnyugdíjas, akkor az 67 980 Forint, ami biztosan sokaknak jól fog jönni a karácsonyi időszak előtt. Az orosz-ukrán háború miatt most nagyon nehéz megjósolni, hogy mennyire fog elszállni az infláció, de valószínűleg az MNB által közölt adatok eléggé valószínűnek tűnhetnek.

Kik kaphatják meg az emelést?

A 2022. évre vonatkozó emeléseket csak azok kaphatják meg, akik ez év január 1-je előtti időszakban már nyugellátásra jogosultak voltak. Ha valakinek január 1 után állapították meg a nyugdíját, akkor az nem tud számolni az emeléssel.

Mi várható 2023-ban?

2023-ra a költségvetési törvény már most 5,2% inflációval tervez, így, ha ezt vesszük alapul, akkor újabb emelés jöhet. Egy átlagnyugdíjas esetén, ha a 2022-ben emelt 173 180 Forintos nyugdíjjal számolunk, akkor az jövőre 182 190 Forintra emelkedhet. A jelenlegi helyzetben azonban az 5,2%-os infláció nem is biztos, hogy tartható, így a nyugdíjasok talán még ennél magasabb emelésre is számíthatnak, amely akár felülmúlhatja a nyugdíj emelés 2022-es mértékét is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása