Milyen hitel fajták vannak most a piacon?

Ma Magyarországon a következő hitel fajták közül választhatunk magánemberként: személyi kölcsön, autóhitel, lakáshitel, gyorskölcsön, adósságrendező hitel, szabad felhasználású hitel.

Lakossági hitel fajtái

Most nézzünk meg pár hitel fajtát, hogy pontosan mire nyújthat megoldást?

hirdetes

Személyi hitel

A személyi hitel nagyon sok probléma megoldásában tud segíteni, hiszen bármire elkölthető, felhasználható. Ezeket a hiteleket jellemzően akkor vesszük fel, ha átmeneti fizetési nehézségekbe ütközünk és azonnal pénzre van szükségünk. A halaszthatatlan és egyben váratlan kiadások nagyon sok család életét nehezítik meg. Sokan nem rendelkeznek tartalékokkal, amelyekre ezekben az élethelyzetekben nagy szükség lenne.

Természetesen nem csak anyagi gondok esetén nyújthat megoldást, hanem akkor is, ha véletlenül találunk egy olyan terméket vagy egy olyan utazást, amelyet mindenképpen meg szeretnénk vásárolni, mégpedig azonnal. Az is elképzelhető, hogy egy autó megvásárlása a cél, de sajnos nincsen rá elég tartalékunk, pedig ez most egy kimondottan jó vételnek ígérkezne. A hitel fajták közül ez a hitel mindenre jó, így arra is, hogy az egészségünkben bekövetkezett állapotromlás időszakára mentőöv legyen. A váratlan egészségügyi kiadások közé sorolható például egy fogsor elkészíttetése, de akkor is segíthet, ha ágynak dőlünk és nem elegendő a havi bevételünk, hogy a kiadásainkat fedezzük.

Mikor ne vegyünk fel személyi hitelt?

Számtalan olyan élethelyzet is lehet, amikor olyan tárgyakat vagy szolgáltatásokat szeretnénk megvásárolni vagy igénybe venni, amelyek meghaladják a lehetőségeinket. Ezekben a helyzetekben nem nagyon javasolt a hitel felvétele, hiszen az meghaladhatja fizetési képességeinket. Olyan értékvesztő dolgok vásárláséra sem érdemes fordítani, amelyek a későbbiekben nagyon gyorsan veszítenek az értékükből, hiszen a hitelfelvétel mellett nekünk a kamatokat is folyamatosan kell majd fizetnünk a bank felé. Olyan egyszeri élményekért sem érdemes felforgatni anyagi helyzetünket és életünket, amelyek tényleg csak pillanatnyi örömet okozhatnak.

Lakáshitel

Talán a lakáshitel az, amellyel a legtöbb magyarországi háztartás rendelkezik, hiszen nem mindenki van olyan jó helyzetben, hogy ingatlant örököljön vagy ne adj isten ajándékba kapjon egy ingatlant. Az ingatlannal kapcsolatos fedezethiányok legtöbbször a friss házasoknál fordulhatnak elő, akik most alapítanak családot és egy közös otthont szeretnének vásárolni. A lakáshiteleknél jellemzően fedezetet, sőt még adóstársat is kérnek a pénzintézetek és talán ez az egyetlen olyan hitel, amely akár 30 éves futamidőre is felvehető. Ennél a hitelnél nagyon hosszú távra kell elkötelezni magunkat, így a döntésünket nagyon alaposan meg kell fontolni.

Azonnal felvehető hitel – egy különleges hitel fajta

Ez a hiteltípus tulajdonképpen a gyorskölcsönnek felel meg. Magyarországon a Provident és a Cetelem kínálatában mindig elérhető ez a kölcsön típus. A Cetelem honlapján akár azonnal elindíthatjuk a kölcsönfelvételt és pár perc múlva máris megkaphatjuk a gyorsított kölcsönelbírálást. A hitelcél, a hitelösszeg, a futamidő megadása után máris megjelenik, hogy mennyi lesz a kölcsön havi tervezett törlesztőrészlete. A személyes adatok megadása után a telefonszámra kiküldenek egy egyedi azonosító kódot, amellyel máris tovább lehet folytatni az egyszerű és gyors hiteligénylési folyamatot.

A Provident kölcsönei heti visszafizetéssel érhetők el. Itt egy 200 000 Forintos gyorskölcsön 12 hetes futamidővel, heti 16 834 Forint törlesztőrészlettel igényelhet. A futamidő végére összesen 202 000 Forintot kell majd visszafizetni. Láthatjuk, hogy ez egy igazán jó ajánlat, hiszen 2000 Forint ellenében azonnal hozzájuthatunk a 200 000 Forinthoz.

Otp szabad felhasználású hitel

Az OTP oldalán a szabad felhasználású hitelhez egy hitelkalkulátort is találunk, így nagyon gyorsan meg tudjuk nézni, hogy mekkora összegű hitelt és milyen kondíciók mellett tudunk felvenni. Amennyiben online adjuk le az igénylést, akkor nem számolnak fel folyósítási díjat. A szabad felhasználású hitelt már havi nettó 300 000 Forintos jövedelem esetén is fel lehet venni és a folyósítás akár 1 órán belül megtörténhet.

A kölcsön legkisebb összege 500 000 Forint és egészen 8 000 000 Forintig lehet igényelni ezt a típusú banki terméket. Jelen pillanatban 500 000 Forint 2 évre havi 26 236 Forintos törlesztőrészlet megfizetésével igényelhető. Ha 3 évre állítjuk át a futamidőt, akkor havi 19 436 Forintra csökken a havi törlesztőrészlet. Amennyiben nem online adjuk be az igénylést, akkor bankfióki közreműködés esetén 0,75% folyósítási díjat fognak felszámolni, így talán érdemesebb az online lehetőség mellett letenni a voksunkat.

20 millió szabad felhasználású hitel – milyen hitel fajta felel meg ennek a kitételnek?

Ekkora összeget nem igazán adnak a bankok, jellemzően megáll a hitel összege 10 000 000 Forintnál. Az MKB-tól, valamint az Erste Banktól is lehet ilyen típusú hitelt igényelni. Az MKB-nál a 10 000 000 Forintos hitelt 84 hónapos futamidőre, havi 162 236 Forint törlesztő megfizetése mellett igényelhetünk. A THM 9,5%, a kamat pedig 8,99%.

Extra Plus konstrukció esetén feltétel, hogy a banknál nyissunk egy lakossági forint fizetési számlát és a rendszeres havi jövedelmet is elvárják a hitel teljes futamideje alatt. A kölcsön törlesztőrészleteit átutalással vagy csoportos beszedési megbízással lehet kiegyenlíteni. Az Erste 10 000 000 Forintos személyi kölcsöne 8 éves futamidővel 159 739 Forintos törlesztővel érhető el. A teljes visszafizetendő összeg 15 434 973 Ft, a THM 12,44% és a kamat pedig 11,49% amely fix.

Láthatjuk, hogy a hitel fajta számtalan lehet, amelyet bármilyen célra fel tudunk venni, csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy a törlesztőrészleteket mindig időben kifizessük és addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása