Nyugdíjasként igényelhetek-e SZÉP kártyát?

2012-ben az üdülési csekk helyét átvette a SZÉP kártya, és bár a forgalma azóta is fokozatosan növekszik, de mivel csak munkáltatók adhatják munkavállalóik számára, a szociálisan rászorulók és a nyugdíjasok pont ezért nem igényelhetik. Sok nyugdíjas érdeklődik iránta több fórumon is, viszont munkáltató hiányában a SZÉP kártya a jogszabályok szerint nem adható a számukra.

SZÉP kártya helyett a Nemzeti Üdülési Alapítvány támogatása

De van jó hír is a nyugdíjasok számára, a Nemzeti Üdülési Alapítvány továbbra is támogatja a pihenésüket, kedvezményes üdülésüket. A lehetőséget ugyan kevesen ismerik, de a fent említett alapítványnál pályázati úton lehet igényelni ezt a fajta segítséget az idősebbeknek. A szabályozás szerint ezt a támogatást az olyan öregségi nyugdíjasok igényelhetik, akiknek a minimálbér 150%-át (ez 2013-ban 147 000 Forint) nem éri el a rendszeresen kapott havi ellátása, ami a teljes összegre értendő, valamint nem rendelkeznek semmilyen egyéb adóköteles jövedelemmel.

hirdetes

Hogyan pályázhatok a NÜA támogatásra?

A Nemzeti Üdülési Alapítvány 2013-ban azokat a nyugdíjas pályázókat részesíti előnyben, akik 2012-ben semmilyen ilyen irányú támogatásban nem részesültek. Az idén egy 250 millió forint nagyságú összegből részesülhetnek az igénylők, ebből a pályázati keretből olyan módon juthatnak támogatáshoz az idősebbek, hogy első lépésként az erzsebetprogram.hu weboldalán kitöltik az ott megjelenő elektronikus adatlapot, majd miután azt benyújtották az illetékes szervnek, és az pozitív visszajelzést ad, már csak be kell fizetniük 5000 forint önerőt.

Szó mi szó, a hazai idegenforgalom vidéki részének igen jól jönne, ha minél több nyugdíjas igényelne ebből a keretből, mivel a SZÉP kártya használói erősen a Balatonra és a fővárosi wellness szállodákra koncentrálták költéseiket, addig például a vidéki fürdők forgalma a fent említettektől jelentősen elmaradt. A fürdők forgalma egyébként 2010 óta mutat csökkenő tendenciát, ezért nagyon megemelné bevételeik szintjét, ha mind több SZÉP kártyás és nyugdíjas venné igénybe szolgáltatásaikat.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása