Nyugdíjas munka végzésének szabályai

A nyugdíjas munka végzésekkel kapcsolatosan utánajártunk a dolgozók és vállalkozók, a közszférában dolgozók, az egészségügyben dolgozók, a korhatár előtti ellátás mellett dolgozók és a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás mellett dolgozók lehetőségeinek.

2022-ben a következő szabályok betartásával lehet munkát vállalni a nyugdíjas munka keretein belül. A versenyszférában alkalmazottként vagy vállalkozóként bármely nyugdíjas korlátozás nélkül tud dolgozni. A nyugdíjas lét miatt a kereset járulékmentes lesz, azaz mentesülnek a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék megfizetésétől. Az őket foglalkoztatók is jól járhatnak, hiszen nem kell megfizetni a bér után a szociális hozzájárulási adót, amelynek mértéke jelenleg 13%.

hirdetes

A nyugdíj mellett dolgozók jól járnak, hiszen 18,5%-kal magasabb nettó keresetre számíthatnak havonta, mint azok, akik még nem nyugdíjasok és dolgoznak. A foglalkoztatóknak is megéri a nyugdíjasokat alkalmazni, hiszen 13 százalékkal kevesebb bérköltséggel jár. Régebben a kedvezményes nyugdíjat igénybe vevő nők munkavégzésére összeghatár korlátozásokat állítottak be, de ez mára már megszűnt, így korlátozás nélkül dolgozhatnak ők is. Ha vállalkozóról van szó, aki a nyugdíja mellett továbbra is vállalkozóként szeretne dolgozni, akkor kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozóként teheti mindezt meg.

Mi a helyzet a közszférában és az egészségügyben dolgozókkal, valamint a korhatár előtti ellátások, a rokkantsági, rehabilitációs ellátás mellett dolgozókkal?

A közszférában dolgozóknak ennél kicsit nehezebb a helyzete, hiszen nekik el kell dönteniük a nyugdíjkorhatár betöltésekor, hogy továbbra is dolgozni szeretnének a közszférában vagy nyugdíjasként folytatják életüket. A közszféra nem engedélyezi a nyugdíj melletti munkát. Az erre vonatkozó törvény pontosan meghatározza, hogy ki minősül közszférában dolgozónak. Ide tartoznak a rendvédelmi dolgozók, a honvédelmi alkalmazottak, az adó- és vámhatósági dolgozók, a kormányzati szolgálatot ellátók, a politikai szolgálati viszonyt betöltők, a biztosok, a köztisztviselők, a közszolgálati ügykezelők, a bírók, az igazságügyi alkalmazottak, az ügyészségeken dolgozók, a szerződéses vagy hivatásos Magyar Honvédségnél dolgozók, illetve a rendvédelmi feladatokat ellátók is. Ezen felül nem kaphat nyugdíjat alkalmazotti jogviszony esetén az, aki korhatár előtti ellátásban részesült, a táncművészeti ellátásban és átmeneti bányászjáradékban részesülők és a szolgálati járandóságot kapó személyek is.

Az egészségügyben dolgozók, mint például az ápolók és az orvosok, ha szüneteltetik a nyugdíjukat, akkor az azzal nettóban egyező összegű nyugdíjpótló jövedelemkiegészítésben részesülhetnek munkavégzés esetén, amelyet meg kell igényelni, hiszen alanyi jogon nem jár. Az egészségügyben dolgozó adminisztrátorok, jogászok, kórházi karbantartók, vagy esetleg közgazdászok nem igényelhetik ezt a jövedelemkiegészítést. A szolgálati járandóságban, a korhatár előtti ellátásban, az átmeneti bányászjáradékban vagy táncművészeti életjáradékban részesülők csak a kereseti korlátozás szabályának betartása mellett dolgozhatnak.

A korlátozás szerint a mindenkor érvényes minimálbér 18 szorosa lehet maximum az éves keretösszegük, azaz jelenleg 3 600 000 Forint. A rokkant vagy rehabilitációs ellátásban részesülők a verseny, valamint a közszférában is korlátozás nélkül dolgozhatnak az ellátás folyósítása mellett. Rájuk csak a bejelentési kötelezettség hárul, hiszen 10 napon belül kell bejelenteni a változásokat a rehabilitációs hatóság részére.

4 órás nyugdíjas munka: Budapest

Ma már elég sok 4 órás nyugdíjas munka található meg Budapesten is. A különféle állásközvetítő portálokon egyre többször láthatunk nyugdíjasoknak szóló álláshirdetéseket, hiszen a munkaadók is tudják, hogy sokkal kevesebb bérköltséggel jár egy nyugdíjas foglalkoztatása. A nyugdíjasok pár könnyebb fizikai munkát is el tudnak végezni, hiszen ilyen lehet a leltározás, a csomagolás, a dobozpakolás, a könnyebb anyagmozgatás. Ezeket a munkákat főleg azoknak ajánlják, akik nem szeretnek egyhelyben ülni.
Diplomás nyugdíjas munka

A diplomások számára is kínálnak nyugdíjas munka lehetőségeket. Ezek a munkalehetőségek zömmel irodai munkák, amelyek fizikailag nem megterhelők. Érdemes naponta átnézni a diplomásoknak szóló hirdetéseket, hiszen a nagyobb vállalatoknál is elérhetők ezek a lehetőségek. Sok esetben a vállalatok folyamatosan tartják a kapcsolatot nyugdíjas munkavállalóikkal, így egy ilyen kapcsolattartási munkára is tökéletesen megfelelhet egy eleve nyugdíjas munkavállaló. A nyugdíjas munkavállaló sokkal egyszerűbben teremt kapcsolatot az idősebb volt kollégákkal, így segíthet a nyugdíjas találkozók megszervezésében is.

Profession nyugdíjas állás: Budapest

A Profession.hu oldalán most is közel 50 nyugdíjas munka lehetőség található meg. Jelenleg kútkezelőt, recepcióst, ügyfélszolgálati munkatársat, sofőrt, radiológus szakasszisztenst, vagyonőrt, konyhai kisegítőt, múzeumi teremőrt, betanított sütőmunkást, éttermi kisegítőt. Láthatjuk, hogy számtalan lehetőség van az időskori munkavégzésre is. A lehetőségek közül érdemes inkább azok mellett letenni a voksunkat, amely jelenlegi egészségi állapotunknak is megfelelnek, hiszen sokszor a fizikai munkák vállalása idősebb korban már nem ajánlott.

A Profession oldal mellett még számtalan más álláskereső felületen meg lehet tekinteni az éppen aktuális álláskínálatot. Emellett a Google keresőbe is be lehet írni a nyugdíjas munka kulcsszót, amelyre számtalan találat fog érkezni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása