Minden, amit tudni kell a kata vállalkozói hitel kapcsán

A katás vállalkozók életében 2022. szeptembere fordulatot hoz, hiszen csak azok maradhatnak a rendszerben, akik magánszemélyeket szolgálnak ki és főállásúak, így a kata vállalkozói hitel is csak számukra lesz elérhető. Az egyszerű adminisztráció eddig is sokakat vonzott és ez valószínűleg ezután sem lesz másként. A katás vállalkozóknak azonban hitelfelvételkor különleges feltételeket is szabhatnak a hitelintézetek.

Egyéni vállalkozói hitel kalkulátor – kata vállalkozói hitel

Ma már egyre több online felületen találkozhatunk egyéni vállalkozói hitel kalkulátorral, amely nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha hitelt szeretnénk felvenni. Ez vonatkozhat a katás vállalkozásokra is. A kalkulátor nagyon sok adatot kér be, amely a vállalkozással függ össze és általában egy emailben igazolják vissza, hogy mely pénzintézetnél milyen lehetőség kínálkozik a hitelfelvételre.

hirdetes

A kalkulátorba többek között meg kell adni, hogy mennyi az éves bevételünk, hány éve áll fent a vállalkozásunk, rendelkezünk-e köztartozással, van-e olyan tartozásunk, amelyre részletfizetési kedvezményt kaptunk. Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolni annak érdekében, hogy a visszaigazoló emailben egy valós ajánlatot tudjanak részünkre küldeni.

Kata hitel 2022

A kata vállalkozói hitel felvételének a következő feltételei vannak. Természetesen itt is, mint a legtöbb hitel esetében szükséges lesz a jövedelemigazolás, amelyet a NAV tud kiállítani. A bank csak az adótehertől mentes részt fogja figyelembe venni, amikor a hitelszerződés megkötésére és a hitel kalkulációjára kerül sor. A NAV már eleve a kiszámlázott jövedelem 60 százalékával számol és így is fogja elkészíteni a jövedelemigazolást.

Erre nézzünk is egy példát. Ha havonta 400 000 Forintot számlázunk ki, akkor a havi jövedelmünk, amit figyelembe vesznek hitelfelvételkor, 240 000 Forint lesz havi szinten. A bankok általában egy teljes lezárt üzleti évet kérnek a katás vállalkozásoktól is, de előfordulhat, hogy akár 2 évet is nézni fognak. Ha most kezdtünk bele a katás vállalkozásunkba, akkor egészen bizonyos, hogy sajnos nem kaphatunk hitelt.

OTP kata hitel – kata vállalkozói hitel

Természetesen az OTP is kínál vállalkozói hiteleket, így azokat a Katás vállalkozók is igénybe vehetik. Az OTP-nél rövid- valamint hosszú távra is lehet hitelt felvenni. A rövid lejáratú hitelek között találhatunk folyószámlahitelt, forgóeszközhitelt, likviditási hitelt és a Széchenyi hitel is a vállalkozók rendelkezésére áll. A hosszú lejáratú hiteleknél elérhető a vállalkozásfejlesztési hitel, a vállalkozói lombardhitel, az újraindítási beruházási hitel.

Az OTP ezen felül a Merkantil Csoport gépjármű- és termelőeszköz hitelét is kínálja. Mi most az OTP Ritmus Vállalkozásfejlesztési Hitelnek néztünk utána hiszen ezt szabadfelhasználásra is igénybe lehet venni. Kedvezményes kamatozású hitel, amely beruházásra, fejlesztésre közép- valamint hosszabb távú tervek megvalósításában nyújthat segítséget. Beruházási hitelként gépek, berendezések, tárgyi eszközök, ingatlan, üzlettulajdon is vásárolhatók a hitelből. Szabad felhasználás esetén teljesen mindegy, hogy milyen hitelcélra kerül felhasználásra. Ezt a hitelt akár egy rosszabb kondíciójú meglévő hitel kiváltására is fel lehet használni. A hitelt egyszerűen, akár üzleti terv nélkül is lehet igényelni és a törlesztőrészlete is igen alacsony, így megfizethető akár egy katás vállalkozás számára is.

A felvehető hitel összege minimum 3 és maximum 250 millió Forint lehet. Természetesen a felvehető összeg nagysága attól is függ, hogy mekkora havi jövedelemmel rendelkezik a vállalkozó. A hitelt csak forintban lehet felvenni és minimum 18 hónap és maximum 15 év lehet a futamidő. A tőke és a kamat megfizetése havonta történik és a hitel kamata pedig mindig a hirdetmény szerinti. A rövid lejáratú hitelek közül az OTP Lendület Plusz folyószámlahitelt emelnénk ki. A szabadon felhasználható összeg kiegyensúlyozott gazdálkodást biztosít és igen rugalmas konstrukcióban kínálja az OTP. A kedvező díjak és kamatok mellett nem keletkezik negyedéves feltöltési kötelezettsége a hitelfelvevőnek. A folyószámlahitelt egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is igényelhetik. Az OTP egy lezárt év igazolását kéri a vállalkozóktól és természetesen a NAV által kiállított jövedelemigazolást.

Lakáshitel egyéni vállalkozóknak

Természetesen lakáshitelt is vehetnek fel a katás vállalkozók. Ugyan némiképpen más a JTM számítása egy katás esetén, de még így is jó eséllyel hozzá lehet jutni jelzáloghitelhez is. A bankok – mint már írtuk – általában a jövedelem 60%-át veszik figyelembe, de ez leginkább a 400 000 Ft feletti bevételre igaz és arra az esetre, ha legalább 10 éves kamatperiódusra vesszük fel a hitelt. Egy 400 000 Forint alatti kereset esetén már csak 50 % jövedelmet fognak figyelembe venni a bankban. Lakáshitel felvétele előtt mindenképpen érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítani, hátha valamelyik bank egy kicsivel elnézőbb és magasabb jövedelmet vesz figyelembe. Egy több milliós lakáshitel esetében, főleg, ha hosszabb futamidőre vesszük fel, nagyon fontos, hogy a jövedelmet megfelelő mértékben fogadják el. A kata vállalkozói hitel mellett, tehát lakáshitelt, jelzáloghitelt is vehet fel bármelyik katás vállalkozó.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása