Nőtt vajon a magyarok hitelfelvételi kedve?

A magyarok hitelfelvételi kedve több felmérés szerint is nőtt 2022-ben. Sok család amiatt venne csak fel hitelt, hogy ha váratlan kiadása merülne fel, akkor legyen mihez nyúlnia, illetve, ha nagyobb kiadást terveznek, akkor azt ki tudják minden gond nélkül fizetni. A váratlan kiadások közé sorolták a gázkazán cseréket, esetleg egy meghibásodott mosógép vagy mosogatógép cseréjét stb.

A lakossági felmérés arra is fényt derített, hogy ezek a családok ugyan kijönnek a havi jövedelmükből, de hiányos a családi kassza, azaz nem rendelkeznek tartalékkal. Egy évvel korábban a tartalékoknak köszönhetően nem kellett hitelt felvenniük akkor sem, ha hirtelen nagyobb kiadásuk keletkezett. Cikkünkben azt nézzük meg, hogy mi kell a hitelfelvételhez és hogyan juthatunk hozzá egy azonnal felvehető hitelhez.

hirdetes

Mi kell a hitelfelvételhez?

A hitelfelvételhez személyes okmányok, banki formanyomtatványok kitöltése, jövedelem igazolására szolgáló dokumentumok bemutatása és a kiadásokról szóló igazolások kellenek. A személyes okmányok közül a személyi igazolványra, a lakcímkártyára biztosan szükség lesz. A bankok egy része elfogadja az útlevelet vagy a jogosítványt is, de ezt jó, ha előre egyeztetjük az adott pénzintézettel. Az adókártyára is szükség lesz, de ha nem áll rendelkezésünkre, akkor az adóazonosító jelről szóló NAV igazolást is elfogadják.

A banki formanyomtatványok közül a munkáltatói igazolásra lesz a legnagyobb szükségünk, amely nem lehet régebbi 3 hónapnál, hiszen ezzel a folyamatos munkaviszonyt tudjuk igazolni. Ha nincsen meg a 3 hónapos munkaviszonyunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem kaphatunk hitelt. A jövedelem igazolására szolgáló dokumentum a jövedelemigazolás, illetve a bankszámlakivonat. Ha vállalkozók vagyunk a NAV-tól kell kikérni az igazolást a bevételeinkről. A jövedelemigazolás nagyon fontos, hiszen a hitelképesség vizsgálatához elengedhetetlenül szükséges.

A kiadásokról és a már esetlegesen meglévő hitelekről is be kell mutatnunk a hivatalos igazolásokat. Ezek lehetnek közüzemi számlák, illetve a meglévő kölcsönök szerződései. Minden pénzintézet saját maga határozza meg, hogy milyen dokumentumok szükségesek egy hitelfelvétel során, így ez lehet egyéb dokumentum is, ezért érdemes egyeztetni még az igénylés benyújtása előtt. Most nézzük meg 2 pénzintézet hitelfelvételi lépéseit.

Otp hitelfelvétel

Az OTP banknál első lépésben segítenek az ügyintézők abban, hogy az igényeinknek és lehetőségeinknek is megfelelő hitelt tudjuk kiválasztani, azaz ismertetik a lehetőségeket. Ezután egy teljesen ingyenes előzetes hitelbírálatot végeznek, amely során pontosan kiderül, hogy hitelképesek vagyunk-e és hogy mennyi hitelre számíthatunk. Ezt követően már csak a tájékoztatás marad hátra az általunk kiválasztott hitellel kapcsolatban. Ha mi is rendben találtunk mindent és hitelképesek vagyunk az OTP szerint, akkor megköthetjük a hitelszerződést.

Provident hitelfelvétel

A hitelfelvételt a Provident telefonos ügyfélszolgálatának segítségével vagy az internetes oldalon lehet elindítani. A munkatársak egy telefonos egyeztetés során a kölcsön feltételekről és annak fontosabb jellemzőiről adnak felvilágosítást majd rögzítik a szükséges adatokat, hogy a hitelbírálat első lépcsőfokára léphessünk. Előkészítik a hitelbírálatot és a szerződést is. Egy előre egyeztetett időpontban be kell menni a kijelölt kirendeltségre és itt történik meg a szerződés aláírása. Ha az Otthoni Szolgáltatást választottuk, akkor természetesen saját otthonunkban lehet majd aláírni a szerződést. A szerződés aláírása után körülbelül 10 munkanapon belül fogják kiutalni részünkre a hitelt a megadott bankszámlaszámra.

Mire használhatók a hitelkalkulátorok?

A hitelkalkulátorok használatával nagyon gyorsan megtudhatjuk, hogy egy bizonyos összeg felvétele jelenleg hol a legkifizetődőbb számunkra. Hitelfelvétel előtt akár minden héten érdemes megnézni, hogy az egyes pénzintézetek milyen kondíciók mellett kínálják a hitelfelvételi lehetőségeiket. Az egyes bankok termékei között hatalmas eltérések is lehetnek. Hitelfelvételre érdemes egy olyan időszakot választani, amikor eltekintenek számos díj megfizetésétől, mint például a kezelési költség, a folyósítási díj, a földhivatali ügyintézés díja vagy éppen a közjegyzőnek fizetendő díj. Ezek a költségek sokszor több százezres nagyságrendet is elérnek, így mindenképpen fontos, hogy legyünk résen.

Azonnal felvehető hitel

Az azonnal felvehető hitelek általában a gyors személyi hitelek, gyorskölcsönök. Ezeket a hiteleket jellemzően akkor vesszük igénybe, amikor egy sürgős vásárlást kell eszközölnünk, ha például egy új mosógépre, hűtőre vagy esetleg televízióra van szükségünk. A pénzintézetek ezeknél a hiteleknél gyorsított eljárásban vizsgálják ki a hitelképességünket és egyáltalán nem olyan bonyolult a hitelfelvétel, mint egy lakáshitel esetében. Itt akár már pár napon belül is hozzájuthatunk a kívánt összeghez.

Bármikor is azt a döntést hozzuk meg, hogy hitelt veszünk fel nagyon alaposan gondoljuk át döntésünket. Tartózkodjunk azoktól a lehetőségektől, amelyek már elsőre is túl megterhelőnek tűnnek számunkra anyagi szempontból. Mindig tartsuk be a jó magyar mondást „Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér”. Ma Magyarországon nagyon sok hitelfelvétel végződik rosszul és néhány esetben a hitelfelvevők akár otthonaikat is elveszítik.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása