Hol érdemes Zöld hitelt felvenni?

Az állam a zöld program bevezetésével a zöld lakások iránti kereslet élénkítését tűzte ki célul, amellyel kapcsolatban a zöld hitel kalkulátor is segítséget nyújthat. A hosszabb távon kiszámítható és kedvező kamatozású zöld hitel a lakosságot segíti amennyiben energiahatékony új lakás vagy ház vásárlását tűzték ki célul. Zöld hitelt Magyarországon több banknál is fel lehetett venni.

A Zöld Otthon Program keretében igényelhető hitel felvételéhez aláírt kölcsönszerződés szükséges, amely alapján az MNB minden ügyfél részére visszaigazolta, hogy a 300 milliárd forint keretösszegből rendelkezésre tartja-e az igényelt összeget. A Zöld hitel igénylését egyelőre a bankok felfüggesztették mégis fontosnak tartjuk, hogy ezt a lehetőséget megismertessük mindenkivel, hiszen elképzelhető, hogy egy későbbi időpontban újra igényelhetők lesznek ezek a hitelek.

hirdetes

Az MNB 2022. április 19-én módosította utoljára a hitelhez kapcsolódó szabályokat. Ekkor már csak a BB vagy annál jobb energiaigényű otthonok vásárlása esetén biztosította a kamattámogatást. Ha zöld otthonra vágyunk, akkor érdemes már eleve úgy tervezni, hogy ezt a kitételt majd teljesíteni lehessen.

OTP zöld hitel kalkulátor – OTP zöld hitel

Az OTP NHP Zöld Otthon Lakáshitelt a futamidő végéig fix kamattal vehették igénybe, amely 2,5%. Új lakás vagy családi ház építésére. A magas energiahatékonyságú (minimum BB energetikai besorolású) otthonok építésére, amennyiben az építendő otthon ezeknek a feltételeknek megfelelt, úgy a fizetendő kamat a kamattámogatásnak köszönhetően 0% volt egészen a futamidő végéig. A kölcsön 500 000 Forinttól egészen 70 millió Forintig vehető fel 6 és 25 éves futamidő között.

A hitelt magyarországi lakcímmel rendelkező személyek vehették fel, akik magas energiahatékonyságú lakás vagy családi ház vásárlása előtt álltak. Fontos kikötés volt, hogy a lakás vagy ház első tulajdonosaivá kell válni ahhoz, hogy a támogatás igényelhető legyen. Csak és kizárólag az adós tulajdonában lehet az ingatlan, arra még haszonélvezeti jogot sem lehet ráterhelni csak és kizárólag egyenesági hozzátartozóra. A leendő tulajdonosoknak vállalniuk kellett, hogy a hitel folyósítás után még minimum 10 évig az adott ingatlanban élnek életvitelszerűen és az ingatlant nem adják bérbe.

Az OTP Zöld Hitel kalkulátor minden bizonnyal élesítésre kerül, ha a kormány újra a támogatás mellett dönt. Érdemes az OTP lakáshitel kalkulátorát használni, amely jelenleg is több lakáshitel kiszámításában nyújt segítséget.

Kh zöld hitel

A KH Bank is lehetőséget kínált a zöld hitelek felvételére, amelyet új lakás vásárlására vagy építésére lehet fordítani. Az akár kamattámogatásban is részesülő hitel 70 millió Forintig igényelhető és a THM legutóbb 2,6 és 2,7% között volt. A Kh zöld hitel kalkulátor itt érhető el: https://www.kh.hu/hitel/lakashitel/zoldotthonlakashitel ,amely segíthet a tervezésben. Nézzünk is egy példát. Egy 70 millió forintos zöld hitel felvétele esetén a 25 éves maximum futamidőt választva a havi törlesztőrészlet 314 032 Forint.

Nézzük meg a Zöld Hitel feltételeit. Építéskor érdemes odafigyelni az energetikai tanúsítvány meglétére is, amelynek a tervdokumentáció alapján az értékbecsléskor kell rendelkezésre állnia. Ha használt lakásvásárlásról van szó, akkor a végleges adásvételi szerződés bemutatásakor fogják elkérni az energetikai tanúsítványt a bankban. Ha elő- vagy végtörleszteni szeretnénk a hitelt, akkor azt alkalmanként 1% díj ellenében tehetjük meg, ám ha lakástakarék-pénztári szerződés alapján törlesztjük a hitelt, akkor az elő- és végtörlesztés teljesen ingyenes. Fizetni kell a tulajdoni lapért, a térképmásolatért és a jelzálog bejegyzés törléséért. A zöld hitel földhivatali ügyintézési díja 12 600 Ft lesz.

Gránit Bank zöld hitel kalkulátor – hitel

Fix 1,99% kamat mellett, folyósítási díj és bankváltás nélkül volt igényelhető a zöld hitel. A zöld hitel kalkulátor itt érhető el a bank honlapján: https://granitbank.hu/lakossag/hitelek/zoldotthonhitel/. A hitelfelvétel egyes részleteit már az első kettő banknál bővebben tárgyaltuk, így itt arra térnénk ki, hogy mi történik akkor, ha nem sikerül teljesíteni a hitel feltételeit.

Gránit NHP Zöld Otthon Lakáshitel esetén, ha nem felelünk meg a feltételeknek, akkor a hitel kamata a 10 éves ÁKKH + 3,5% lesz. Gránit Zöld OTK esetén, ha a kamattámogatás feltételeinek nem, de a Zöld otthon Program feltételeinek megfelelünk, akkor a kamat 3% lesz, míg, ha egyik feltételnek sem sikerül megfelelni, akkor 5 éves ÁKKHx1,3+3% lesz a hitel kamata. CSOK igénybevétele esetén, ha egyik gyermek sem születik meg időben, akkor a teljes támogatás visszajár, ráadásul egy összegben és késedelmi kamatokkal együtt. A késedelmi kamat 3 gyermek vállalása esetén 8,25%. Ebbe a lehetőségbe jobb nem is belegondolni…

Unicredit bank zöld hitel kalkulátor

Az Unicredit Bank esetében ugyan ezekkel a feltételekkel fogunk találkozni, viszont a bank díjvisszatérítési akció keretein belül kínálta a hitelt, amely a következőket takarta. Visszatérítették az értékbecslés díját, a közjegyzői okirat díját maximum 50 000 Forint értékben, elengedték a Takarnetből lekért tulajdoni lap díját, a térképmásolat díját és a műszaki felölvizsgálat díját is.

Ha újra éled a lehetőség a hitel felvételére, akkor érdemes több banknál is megnézni a lehetőségeket, mert látható, hogy például az UniCredit Banknál igen kedvező feltételek mellett lehetett igénybe venni a Zöld hitelt. A bank honlapján a Zöld Hitel kalkulátor nem elérhető, de a lakáshitel kalkulátor itt található meg: https://www.unicreditbank.hu/hu/maganszemelyek.html#Hitelek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása