A fiatalok pénzügyi tudatossága – megtakarítások

Manapság sok fogyasztó nem nagyon ért a pénzügyekhez és ebbe beletartoznak a fiatalok is, így a megtakarításokkal nem is nagyon foglalkoznak. Valójában a pénzügyi ismeretek hiánya okozhatja azt, hogy sokan miért nem foglalkoznak a megtakarítással vagy a befektetéssel. Mivel a pénzügyi műveltség még mindig nagyon alacsony, ezért a fiatalabb felnőttek egy része nem rendelkezik alapvető ismeretekkel, mint például a kamatláb vagy az infláció. A pénzügyi műveltség sokszor szoros kapcsolatban áll a szociális helyzettel és a család pénzügyi kifinomultságával.

Egy főiskolát végzett fiatal szülei elképzelhető, hogy részvényekkel vagy nyugdíjmegtakarítással is rendelkeznek, esetleg a gyermekük taníttatását is rendszeres megtakarítások segítségével biztosították. A középiskolai, vagy csak általános iskolai végzettségű szülők, akik nem rendelkeztek megtakarítással ezt nem is tudták tovább adni gyermekeiknek, ezért a fiatal pénzügyi tudatossága elenyészőnek mondható. A különféle pénzügyi döntések az idő múlásával csak egyre bonyolultabbá válnak, de a fiatalok többsége nem rendelkezik azzal a tudással amire szükségük lenne ahhoz, hogy okos döntéseket hozzanak a pénzükkel kapcsolatban. Cikkünkben pontosan ezért pár megtakarítási formát szeretnénk megismertetni. Nézzük meg, hogy a magyarországi bankoknál milyen megtakarítási lehetőségeket kínálnak a fiataloknak.

hirdetes

K&h gyermek megtakarítás

A Kh Bank ifjúsági megtakarítási betétszámlája a rendszeres takarékoskodást szolgálja. A számlához bármikor könnyedén hozzá lehet férni és még egy online tervező is rendelkezésünkre áll, hogy céljainkat könnyebben meg tudjuk valósítani. A fiataloknak lehetőségük van pár száz forintból akár ezreket is megtakarítani, ha ügyesen gazdálkodnak.

Első körben érdemes pontosan meghatározni, hogy mi a célösszeg és át kell gondolni, hogy havonta mekkora összeget tudunk félretenni. A félretett pénzt soha nem szabad a napi kiadásokra elkölteni, hiszen akkor nem fog sikerülni a takarékoskodás. Az ifjúsági megtakarítási számlán gyűjthetik a félretett pénzt, amelyhez bankkártyáról sem lehet hozzáférni. Ha fel szeretnénk használni az összegyűjtött megtakarítást, akkor azt át kell vezettetni a normál bankszámlára. Ha rendelkezünk e-bankkal, akkor annak segítségével folyamatosan nyomon követhető a havi megtakarítás.

Az online tervező segíthet abban, hogy pontosan be lehessen állítani mire szeretnénk gyűjteni és itt nyomon követhető, hogy eddig mennyit sikerült megtakarítani. A megtakarítási célokat igény szerint folyamatosan meg lehet változtatni. A megtakarítási számlán felhalmozott összeg, mindig a megadott célok szerint osztódik szét. A célok elérésében a bank folyamatosan segítséget nyújt és tippeket is ad. Nincsen futamidő, nincsen kötelező lekötés, így a számlán felhalmozott pénzhez bármikor hozzá lehet férni. Ha át szeretnénk vezetni a megtakarított pénzt a normál számlára, akkor azt díjmentesen megtehetjük. Ha egy adott hónapban minimum 20 000 Forintot befizetünk a megtakarítási számlánkra és csak kettő alkalommal nyúlunk hozzá a megtakarításhoz, akkor több kamatot ad utána a bank mintha egy egyszerű normál bankszámlán gyűjtögetnénk a pénzünket.

A megtakarítási betétszámlát az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja, így, ha bármi gond történne, akkor is kifizetésre kerülhet a megtakarítás. A számlát 18 éves kortól önállóan is meg lehet nyitni. 14-18 éves kor között a szülő segítségével nyitható meg a számla és 14 éves kor alatt csak a szülőnek van lehetősége a számlanyitásra. Első alkalommal, azaz a számlanyitáskor minimum 2000 Forint befizetése szükséges. Ez lesz a kezdő megtakarítás, amelyhez természetesen bármikor hozzá lehet férni.

Otp megtakarítás

Az OTP Junior számláról, megtakarításról lehet, hogy már többen is hallottak, hiszen közel 30 éve kínálja ezt a termékét az OTP Bank. Olyan kedvezményeket nyújtanak a fiataloknak, amelyeket felnőtteknek nem. Minden fiatal ügyfélnek, akik főiskolára vagy egyetemre járnak lehetőségük van a számlavezetésre, megtakarításra.

Az OTP Junior számlát egészen 26 éves korig használhatják a fiatalok. A 14-17 éves korosztály ingyenes számlavezetés mellett nyithatja meg szüleivel az első számláját. A számlához egy Mastercard Online Junior kártya is jár, amelynek nincsen kibocsátási díja és éves díja sem, valamint a mobilbanki szolgáltatás is ingyenesen használható. A számlához kapcsolódó sms szolgáltatás is ingyen vehető igénybe, ha mindig azonnal értesülni szeretnénk a számlamozgásról. Internetes vagy bolti vásárlást is ingyen lehet indítani. Emellett a készpénzfelvétel díjából is 50 százalék kedvezményt biztosítanak. 16 éves kortól érkezhet az OTP Junior számla, amellyel havi kettő alkalommal maximum 150 000 Forintig a készpénzfelvétel ingyenes.

A számla megkötésekor nyilatkozatot kell tenni az ingyenes készpénzfelvételhez. Az OTP-nél 18 éves kor felett megváltoznak a kártyák és egészen 24 éves korig a Mastercard Online Junior kártyát lehet majd használni. Ezt a kártyát akár saját fényképükkel ellátva is használhatják a fiatalok, amely a Mastercard Online Junior Sajátkártya nevet viseli. Amennyiben Mastercard Online ISIC Junior betéti kártyát igénylünk, akkor az nemzetközi fényképes diákigazolványként is használható. Ezt a típusú kártyát csak 18 év felett igényelhetik a nappali tagozatos diákok.

A kártyát a világ 120 országában fogadják el és több mint 40 000 elfogadóhelyen lehet használni. Az OTP Junior Next appban rejlő lehetőségeket is érdemes kihasználni. Akik továbbtanulásra készülnek, azoknak egy jövőtervező is rendelkezésükre áll céljaik megvalósítása érdekében. A Money Bag folyamatos tájékoztatást ad, hogy mekkora havi költség megtakarítása szükséges ahhoz, hogy a célok megvalósuljanak. A hírfolyamon a legfrissebb pénzügyi híreket követhetik nyomon a fiatalok.

Erste megtakarítási számla

Az Erste által kínált CélBetét akár fiatalok számára is elérhető, hogy havi rendszerességgel tudjanak takarékoskodni. A számlát teljesen díjmentesen lehet megnyitni és lehetőség van a célok rendszerezésére is. Nagyobb összegű megtakarítás esetén kamatprémiumot ad a bank és diákok már akár 2000 Forintos jóváírás esetén is kedvezőbb kamatot kaphatnak.

A megtakarítási számlát az Erste George Web vagy a George App segítségével lehet folyamatosan nyomon követni és itt lehet a fontosabb célokat is beállítani. Ezeket a megtakarítási célokat természetesen bármikor meg lehet majd változtatni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása