Nőtt a hitelkártya-használók száma, de még mindig a készpénzre esküszünk

Több kutatás is bebizonyította már a múltban, hogy a magyarok nem szeretik a változást, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy bár az utóbbi időben növekedést mutatott a hitelkártya-használók száma, honfitársaink azonban még mindig inkább a készpénzt részesítik előnyben.

Míg Amerikában minden magánszemélynek már legalább egy hitelkártyája van, addig Magyarországon ez az arány még mindig roppant alacsony, így alig minden tízedik magyar rendelkezik saját hitelkártyával. Ez a szám noha roppant alacsony, így is rendkívül nagy növekedésnek tekinthető az elmúlt években mértekhez képest.

hirdetes

Barátkozunk a hitelkártyával

A GfK Hungária adatai szerint ráadásul az utóbbi három évben az is kiderült, hogy a magyar férfiak vagy inkább a nők kedvelik-e a hitelkártyákat! Míg ugyanis például 2010-ben a férfiak körében sokkal népszerűbb volt a hitelkártya, addig az utóbbi három évben a nők elsőbbsége állandósulni látszik, noha alig néhány tizednyi százalékponttal.

A magyar hitelkártya-tulajdonosok egyébiránt havonta átlagosan háromszor használják hitelkártyájukat, többnyire vásárlásra, de növekedett a készpénzfelvételek gyakorisága is, ami azért nagyon megdöbbentő, mert a pénzügyi szolgáltatók rendszerint elképesztően magas kamatot számítanak fel a készpénzfelvételért.

Mindez nem véletlen azok után, hogy a magyarok többnyire még ott is készpénzzel fizetnek, ahol egyébiránt hitelkártyával is lehetne, de mivel nem ismerik ennek a módszerét, illetve félnek az újdonságoktól, inkább vállalják a drágább készpénzfelvételi lehetőséget, ezáltal hagyományos formában élhetnek fizetési szándékukkal.

Még mindig a készpénzt szeretik a magyarok

Hogy Magyarországon milyen komoly technológiai elmaradás figyelhető meg, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Nielsen legutóbbi felmérése. Ebből kiderült ugyanis, hogy 2013-ban a magyarok jelentős többsége – közel 60 százalék – még mindig a készpénzt részesítette előnyben a hitelkártyával szemben. Ez azt jelenti, hogy minden tíz magyarból mindössze négyen fizetnek – vagy fizetnének – hitelkártyával, a többiek azonban még kedvezőbb feltételek esetén is csak készpénzt használna.

A felmérés 31 európai országot vizsgált meg a hitelkártya-használat tekintetében, és arra a következtetésre jutottak az elemzők, hogy a magyarokhoz képest csak nyolc másik államban preferálják jobban a készpénzt az általános napi költések során. Így előttünk járnak – méghozzá toronymagasan – a görögök, akiknek 84 százaléka sosem fizetne hitelkártyával, valamint az ukránok, akiknek 71 százaléka vélekedik ugyanígy. Európában a legtöbben Norvégiában és Franciaországban használnak hitelkártyát, ott már csak mindössze a lakosság 15 százaléka szavaz a készpénz mellett.

A magyar kártyatulajdonosoknak közel háromnegyede egyébiránt átlagosan egy hitelkártyával rendelkezik, vagy egy banknál vannak, 23 százalékuk pedig kettőt, 7 százalékuk pedig hármat vagy többet is birtokol egyszerre. Európában ez az átlagos sorban 54, 32 és 14 százalék a nagy átlag tekintetében. Hazánkban egy hitelkártya-tulajdonosra átlagosan 1,4 kártya jut, ami nem is olyan rossz arány a külföldi adatok tekintetében, ahol 1,6 az egy tulajdonosra jutó kártyák száma, de kiemelkedik a sorból Törökország, ahol 2,1 darab kártya jut minden tulajdonosra.

Az online fizetést egyébiránt a hazai válaszadók 3 százaléka preferálja, ami az európai átlag tekintetében sem túl magas, hiszen a teljes kontinensen 6 százalékra tehető ezen arány.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása