Nők kedvezményes nyugdíjkorhatára – mire számíthatunk?

Első körben érdemes tisztázni, hogy mi az öregségi nyugdíj és az öregségi nyugdíj korhatár. Az öregségi nyugdíj maga az összeg, amit az államtól fogunk megkapni nyugdíjként minden hónapban. Az öregségi nyugdíjkorhatár az az életkor, amit el kell érnünk ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni a teljes vagy esetleg a résznyugdíjat. A nyugdíjhoz be kell tölteni az előírt kort és rendelkezni kell a megfelelő, azaz előírt szolgálati idővel.

Nők nyugdíjkorhatár 2022-ben

A nők nyugdíjkorhatára évről évre változik, így ez nincsen másképpen idén sem. Az öregségi nyugdíjkorhatár nőknél 2022-ben 65 év ugyan úgy, mint a férfiaknál. Az öregségi nyugdíjkorhatár 2021. első félévében még 64,5 év volt.

hirdetes

Milyen kedvezményes lehetőségeket vehetnek igénybe a nők?

A nők kedvezményes nyugdíjkorhatára a következőképpen alakul. Öregségi teljes nyugdíjban részesülhet az a nő, aki 40 év jogosultsági időt gyűjtött és nem rendelkezik a nyugdíj igénylésekor biztosítási jogviszonnyal. Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel töltött idő és az az időszak is, amikor terhességi gyermekágyi segélyt, gyermekgondozási díjat stb. kapott. Öregségi nyugdíj nem állapítható meg, ha a jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a szükséges 32 évet. Ez a minimum, amit igazolni kell. Természetesen a fennmaradó 8 évet lehet igazolni például a gyermekekkel. Azok a nők, akik súlyosan fogyatékos gyermeket neveltek 30 évet kell leigazolniuk, hogy megkapják a nyugdíjat. A szolgálati idő tekintetében a nők minden gyermek után plusz 1 évet kapnak az államtól, hiszen ezt az időszakot is elismerik. A jogviszonyok felsorolására most nincsen lehetőségünk, de érdemes mindig megnézni a vonatkozó rendelkezéseket, mert nagyon sok olyan eset van, amely szintén beleszámít az ledolgozott évekbe. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy mi nem számít bele a megszerzett évekbe.

Ilyen a munkanélküli ellátás folyósításának időszaka, a tanulmányi idő, a táppénz és ha valaki 1980. január 1-et megelőzően fizetési nélküli szabadságot vett ki, hiszen annak az első 30 napja sem számít bele a nyugdíjas évekbe.

Ma már nyugdíj kalkulátorok is segítséget nyújthatnak a várható nyugdíjak kiszámításában
Az interneten számtalan kalkulátor oldal létezik, amelyek segíthetnek közelítőleg kiszámítani, mennyi nyugdíjra számíthatnak a hölgyek. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság honlapján is elérhető a kalkulátor. A kalkulátorba be kell vinni évenként a jövedelmeket, a jutalmakat és az adómentes járulékköteles jövedelmeket. Ha ezzel megvagyunk, akkor ki kell választani a legördülő menüből a szolgálati évek számát és már csak a Számol gombra kell rányomni annak érdekében, hogy megtudjuk mekkora nyugdíjra számíthatunk.

A nyugdíj kalkulátornál kicsit biztosabb megoldás, ha egyeztetést kezdeményezünk

A nyugdíj egyeztetést a magyarorszag.hu oldalon tudjuk az Ügyfélkapus belépési kódunk segítségével elindítani. Az ügyfélkapun keresztül a Nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatok egyeztetése iránti kérelmet kell benyújtani az NY-AEKER_01 nyomtatványon. Az űrlapon ki kell tölteni a személyes adatainkat, meg kell adni a telefonszámot vagy az email címet. Az adatok közül a rendszer automatikusan betölti az ismert adatokat, de azokat sem árt leellenőrizni. Ha ezzel készen vagyunk, akkor nincsen más teendőnk, mint a Beküldés gombra kattintani és várni, hogy megérkezzen az adategyeztetés dokumentuma.

Milyen megtakarítási lehetőségek vannak a nyugdíjas évekre?

Amennyiben úgy érezzük, hogy az állam által biztosított nyugdíj nem fogja fedezni jövőbeni kiadásainkat, akkor érdemes minél előbb megtakarítást indítani, hogy gondtalan nyugdíjas éveket biztosítsunk magunknak. Az állam is támogatja az egyéni megtakarításokat adóvisszatérítéssel, amelyet mindenkinek érdemes kihasználnia. Amennyiben nyugdíjbiztosítást vagy önkéntes nyugdíjpénztári tagságot, esetleg NYESZ számlát kötünk vagy indítunk akkor a megtakarítás 20%-át évente visszaigényelhetjük az szja-ból.

A nyugdíjbiztosítás hatalmas előnye, hogy nem kell foglalkozni a szerződéssel és a banki kamatok többszöröseit is elérhetjük vele a megtakarítási időszak alatt. A pénzhez nyugdíjkorhatár emeléstől függetlenül hozzá lehet férni és nagyon sok megtakarítási portfólió közül választhatunk. Az önkéntes nyugdíjpénztár előnye, hogy évente visszakaphatjuk a megtakarítás 20 %-át, de maximum 150 000 Forintot, alacsonyak a költségei és ezzel sem kell aktívan foglalkozni az évek során. A NYESZ számla előnye, hogy az induló számlának szinte a legalacsonyabb a költsége az összes megtakarítási forma közül és akár több száz befektetési alap közül is választhatunk, emellett az értékpapír vásárlása is elérhető. Ha értünk valamelyest az értékpapírokhoz, akkor akár nagyon magas hozamokat is el lehet ezzel érni.

A nyugdíj korhatár betöltése és az állami nyugdíj tehát nem minden, hiszen egyéb megtakarítási lehetőségek is igénybe vehetők, hogy a magyar állam által folyósított nyugdíj mellett egyéb bevételekre is szert tegyünk, ha már nem vagyunk aktívak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása