Az elmúlt hetekben mindenki az euro forint árfolyamra kíváncsi

Az ukrán konfliktus, a választások mind befolyásolták az euro forint árfolyamot. 2021 decemberében az euro még 370 Forint körül zárt. 2022 év elejére már némi erősödés volt érezhető, de ami most van az sokak számára már elkeserítő. Márciusban, április elején már megközelítette a 380-400 Forintot is az euró, ám most április közepére megint csitulni látszik és szépen megy vissza a 370 Forintos álomszintre. Természetesen tavaly jóval 370 Forint alatt volt az euró, így akik akkor váltottak eurot nagyon jól jártak. Az idei évben is sokan készülnek külföldre így az euro forint árfolyam sokak számára fontos.

Hol és mennyiért tudunk most eurot váltani a pénzváltóknál?

Az euro forint árfolyam pénzváltóknál is megtekinthető és elérhető. Magyarországon nagyon sok valutaváltó, pénzváltó működik, ahol nagyon gyorsan vásárolhatunk eurót. Mielőtt azonban nekivágnánk a vásárlásnak mindig nézzük meg, hogy éppen hol és mennyiért kínálják az eurot. Sok esetben akár egy másik városba is érdemes átmenni, ha ott jóval ár alatt tudunk eurót váltani. Váltáskor legyünk körültekintőek és nézzük meg az úgynevezett kezelési költségek alakulását is, mert sokszor hatalmas eltéréseket tapasztalhatunk. Az Exclusive Change, a Correct Change és még hosszan sorolhatnánk hány valutaváltó rendelkezik az országban sok városban fiókkal.

hirdetes

Ezeknek a fiókhálózatot üzemeltető valutaváltóknak jó esetben van weboldaluk, ahol folyamatosan frissítik az árfolyamokat. Indulás előtt ezeket az árakat érdemes összevetni. Természetesen nagyon sok összehasonlító oldalt is találunk, amelyek szintén segítséget nyújthatnak a könnyebb áttekintésben és a legjobb ajánlatok feltérképezésében. A valuta váltók természetesen egyéb szolgáltatásokkal is igyekeznek segíteni az ügyfeleket. Ilyen például a Western Union készpénz átutalás vagy az aranykereskedés, esetleg az autópálya matrica vásárlás vagy a mobiltelefon egyenleg feltöltés.

Az Exclusive Change lehetőséget biztosít az előrendelésre is, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő mennyiségű euró fog rendelkezésünkre állni, amikor éppen felkeressük a hozzánk legközelebb eső fiókot. Az euro forint árfolyama ma, így április vége felé alig 370 Forint felett van, pontosan 373,19 Forinton áll. A valutaváltók kezelési költségei eltérők, de általában 0,3 és 0,5% között mozognak és általában maximalizálják is 6000 Forint környékén.

Nézzük meg mi a helyzet a bankoknál?

Az euro forint árfolyam otp és az euro forint árfolyam mnb a következőképpen alakul. A bankoknál kicsit többet kell fizetni az euróért, így például az Otp-nél április 19-én 383 és 384 Forint környékén is járt az euro, míg az MNB honlapján a legfrissebb hivatalos devizaárfolyam szerint 373,19 Forint. A bankoknál általában nem fognak extra költségeket felszámolni, de az biztos, hogy kevésbé lesz olcsó a váltás, mint ha egy valutaváltónál tennénk meg mindezt. Sokan azért választják a bankokat, mert a pénzváltóktól egy kicsit idegenkednek, hiszen a bankokat sokkal megbízhatóbbnak tartják.

Nézzük, mikor érdemes váltani, ha nyaralást tervezünk

Nagyon sok országban javasolják azt, hogy ne a helyi valutát vigyük magunkkal, hanem inkább eurot. Közeledik a június, amikor mindenki elindul a tengerpartokra és egyre többen fognak eurot vásárolni. Érdemes még most tavasszal megvásárolni a nyaraláshoz szükséges eurot, hiszen bizonyára szeretnénk, ha egy nyugodt nyaralásunk lenne. Nem lehet sajnos előre megjósolni, hogy miként fog alakulni az árfolyam, ám ha belegondolunk, hogy ebben az évben már a 400 Forintot is elérte az Euro árfolyama, akkor ez a 370-380 Forintos ár most igazán jó lehet számunkra is.

Miként juthatunk még hozzá az euróhoz?

Természetesen a külföldi országokban is elérhető az euro, de nem biztos, hogy olyan árban tudjuk majd átváltani Forintunkat mintha itthon tennénk. A másik probléma, hogy nagyon sok országban nem is igen váltják be a Forintot.

Egy olyan megoldásban is gondolkodhatunk, hogy a nyaralás kiadásait bankkártyánk segítségével egyenlítjük ki, de itt érdemes még itthon tájékozódni az ezzel járó extra kiadások felől. Ha itthon már kifizettük az utazást forintban és csak költőpénzre van szükségünk, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy még itthon bonyolítsuk le az átváltást. Ma már nagyon sok utazási iroda is foglalkozik váltással, így érdemes talán náluk is érdeklődni, hogy éppen milyen árfolyamon juthatunk hozzá az euróhoz. Akik szeretnek egy kicsit alkudozni bizonyára megpróbálják az utazás befizetésének környékére időzíteni a valutaváltást, hátha az utazási iroda még kedvezményt is ad. Ilyenkor – egyes esetekben – esetleg eltekintenek a kezelési költségektől, amely, ha több százezer forintról van szó, szép kis összegre rúghat.

Láthatjuk, hogy az euro forint árfolyam elég ingadozó, ezért javasoljuk, hogy a nyaraláshoz szükséges eurot minél előbb szerezze be minden utazni vágyó.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása