Nagy bajba kerülhetünk a hitelkártya hitelkeret túllépés esetén

Egy hitelkártya nagyon jó megoldás lehet egyfajta biztosítékként abban az esetben, ha okosan használjuk, de amennyiben felelőtlenek vagyunk, igencsak komoly bajba kerülhetünk például hitelkártya hitelkeret túllépés esetén.

A legtöbb ilyen kölcsönformát igénylő személy ugyanis általában mindig úgy indul neki, hogy csak tartalékként váltja ki, aztán havonta kisebb összegeket csipked le róla, amelyeket igyekszik rendben visszafizetni, de előbb vagy utóbb leemel róla egy nagyobb összeget, és a kártyavár hirtelen összeomlik, a szekér pedig megindul lefelé azon a bizonyos lejtőn.

hirdetes

Hitelkártya hitelkeret túllépés, avagy a legnagyobb buktató

A hitelkártya hitelkeret túllépése minden kétséget kizáróan a legnagyobb buktatók közé sorolható a kérdéses kölcsönkonstrukció kapcsán, amire először sokan csak legyintenek, nem hiszik el, hogy akadhat olyan helyzet, hogy ez megtörténhet, de aztán a fenti példával szemléltetve előbb vagy utóbb elérkezik majd a nap.

Amennyiben egy ügyfél a hitelkártyával átlépi a hitelkeretet, elsőre egy jelentéktelennek tűnő összeget, átlagosan 3-4 ezer forintot kell büntetésként fizetnie, ami hamarabb összejön, mint gondolnánk. Néhány kiszámlázott SMS, az éves kártyadíj vagy a kamatok levonása a kicentizett keret miatt azonnal mínuszba repítheti az egyenleget.

A hitelkártyák kapcsán azonban nem ez a jelentéktelen összeg jelenti a legnagyobb problémát, hanem általában az, hogy a keret túllépésekor, vagy esetleg a büntetés kései befizetésekor néhány bank azonnal elveszi a kamatkedvezményt, és ez az, amivel igencsak komoly problémát okozhatunk magunknak.

Ezzel ugyanis a korábbi kamatmentesség helyett hirtelen minden vásárlás után 10-20 ezer forintos extra kamat számlázódik ki, ami a 3-4 ezer forintos büntetéssel a magyar viszonyokhoz mérten rögtön egy olyan jelentős összeg lesz, amely két-három hónap alatt százezres nagyságrendűvé dagadhat, ha nem figyelünk oda rá.

A hitelkártya hitelkeret túllépés azonban szerencsére megelőzhető, így például soha nem szabad teljesen lenullázni a keretet, mindig kell rajta hagyni legalább 5-10 ezer forintot, és ha netán meg is történik a baj, akkor is határidő előtt próbáljuk meg rendezni, mert a bank bizony már egyetlen másodperces késés után is büntet.

Ha már megtörtént a baj

Amennyiben megtörtént a hitelkártya hitelkeret túllépése, és ezáltal komolyabb kölcsönösszeg gyűlt össze a számlánkon, akkor sem kell feltétlenül kétségbe esni, ellenben fontos, hogy előtörlesztés esetén is ki kell majd fizetnünk egy bizonyos minimum összeget a számlazárást követően.

Ha tehát van 50 ezer forint összegyűlt tartozásunk, de minden hónapban csak 30 ezret utaltatunk üzemezve a hitelkártyára, akkor a fennmaradó tartozásnak is ki kell majd fizetnünk egy bizonyos részét. Vannak bankok, akik csak 5, mások azonban akár 40 százalékot követelnek, vagyis a fenti példa esetében a 30 ezren felül úgy kell majd befizetnünk még akár 8 ezer forintot, hogy közben 20 ezer forint fennálló tartozásunk maradt.

Nem árt észben tartani továbbá azt is, hogy a legtöbb magyarországi hitelkártya esetén minden elmaradás után – legyen az akár 10 forint –, életbe lép a törvényi szankció, amit a szerződéssel aláírtunk, vagyis nem csak a 10 forintra, hanem a teljes tartozásra kell kamatot fizetnünk.

A fenti példa alapján így csak a kamatokból 20 ezer forintos extra fizetni való jöhet össze ilyen formában, ami tökéletesen érezteti, hogy ha csak egy kicsit is nem figyelünk oda a hitelkártya-használatra, azon nyomban elkezdenek kirepkedni az ezresek a kezeink közül.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása