Mit tartalmaz a folyószámlahitel szerződés

A folyószámla hitel szerződés a bankszámlaszerződés egy különleges, mondhatni speciális fajtája. Aláírásával az ügyfelek kötelezettséget vállalnak arra vonatkozólag, hogy egy meghatározott jogviszonyból származó – egymással szemben fennálló – pénzköveteléseiket egy előre meghatározott számlán intézik el. A szerződésben az ügyfelek kimondják, hogy a folyószámlán lévő egyes követeléseikkel nem rendelkeznek, és a kérdéses joguk csak és kizárólag a folyószámla egyenlegét tekintve állapítható meg.

A folyószámla hitelt számlanyitáskor, vagy már meglévő számla mellé igényelhetjük. Minden esetben szükséges hozzá a személyi azonosság igazolása, amit a szerződés kitöltése követ olyan általános adatokkal, amelyek minden más hitelszerződés esetében is megtalálhatók. A megkötés után el kell helyezni a számlán a megbeszélt nyitóösszeget, ami később a számlaforgalom alapját képezi majd, ezáltal szabadon felhasználható.

hirdetes

A bankok a szerződésben kikötik a pontos kamatdíjakat és feltételeiket, ezáltal már ott meghatározásra kerül, hogy egyszeri számlanyitási díj felszámolásra kerül, mint ahogyan a számla vezetéséért is havi rendszerességgel vonnak le díjakat, de például a pénztári kifizetésekért csak egyszeri díjat kell fizetniük. A folyószámla hitelnek fenntartott számlán a plusz összegek mindig kamatoznak, de amennyiben lekötetlen összegről van szó, ez a kamat rendkívül alacsony.

A folyószámla hitel szerződéséről amit sokan nem tudnak

A folyószámla szerződéshez folyószámla hitelszerződés is kapcsolódhat. Ennek a lényege, hogy a pénzintézet egy előre meghatározott, általában a számlán mozgó pénzösszeg alapján megállapított hitelkeretet ad a számlatulajdonos rendelkezésére. Ennek a terhére a bank külön igénylés nélküli kölcsönt folyósít. A folyószámla hitel igénylése minden esetben úgy történik, hogy a bank a hitelkeret terhére teljesíti a fizetési kérelmeket – legyen szó készpénzfelvételről, utalásról vagy online fizetésről – még úgy is, hogy arra a számlatulajdonos alapvető bankszámlatőkéje nem ad fedezetet.

A keretből nem felhasznált összeghez a bank úgynevezett rendelkezésre tartási jutalékot számláz, aminek összegét a kamatlábakkal együtt szintén előre kiköt a hitelszerződésben. Ha a folyószámlán jóváírt összeg meghaladja a napi fizetési megbízások maximumát, a bank mindig automatikusan, a számlatulajdonos megkérdezése nélkül, egyoldalúan csökkenti az igénybe vett hitelt, amit szintén előre kikötnek a szerződésben.

A beleegyező nyilatkozatban nagy hangsúlyt fektetnek a pénzintézetek arra, hogy a folyószámla hitel biztosítékaként a bank mire számíthat az ügyféltől. Az esetek jelentős részében elegendő biztosítékot jelent a folyószámla, de nagyon sok esetben a pénzintézetek ingatlanfedezetet is kérnek.

Amire szükségünk lesz folyószámla hitel szerződésének megkötésekor

Folyószámla hitel igénylése – még ha az alapvető koncepció tekintetében nem is tűnik annak – egy hagyományos hitelszerződéssel történik, amit érdemes alaposan átfutnia az ügyfélnek, noha a bankokat jogszabály kötelezi, hogy a legfontosabb információkat már nem tehetik az apró betűs részek közé.

A folyószámla hitel felvételéhez mindig szükségünk lesz személyi azonosságunkat és lakcímünket igazoló okmányainkra, valamint munkahelyi igazolásunkat és számlaegyenlegünket is kérheti a pénzintézet, méghozzá 3-6 hónapra visszamenőleg. Amennyiben kezest is igényel a bank, abban az esetben esetében is szükség lesz ezekre a dokumentumokra a szerződéskötéshez!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása