Folyószámlahitel felmondása – Van rá lehetőség?

A folyószámla hitel lényegében nem jelent mást, minthogy saját bankkártyánkat egy nagyon kedvező kölcsönre jogosító hitelkártyává tesszük. A lehetőség ugyan nagyon népszerű, és nagyon sokan is élnek vele országszerte, és bár feltételei valóban kedvezőek a legtöbb kölcsönhöz mérten, a folyószámla hitel meglétével azonban az emberek szinte mindig többet költenek, mint amennyi valóban a rendelkezésükre áll, illetve amennyiben egyszer fel is vették a hitel összegét, abban az esetben vagy soha, vagy csak nagyon nehezen tudják törleszteni azt.

Éppen emiatt sokan vannak, akik folyószámla hitelüket felmondanák, de míg a bankok a felvételről és az igénylésről rengeteg információval szolgálnak, addig természetesen a felmondás kapcsán már nem ennyire bőbeszédűek.

hirdetes

A folyószámla hitelről, hogy megértsük a felmondáshoz szükséges feltételeket

A folyószámla hitel igényléséhez nem csak egy aktív folyószámla, hanem oda utaltatott rendszeres jövedelem, valamint az ott elhelyezett, illetve lekötött betéti fedezet mellett lehet hozzájutni. Legnagyobb előnye, hogy a legtöbb bank esetében már a bankszámla megnyitásakor is igényelhető, és amennyiben letelt a 3 hónapos számlamúlt, azonnal használható is. Amennyiben már több hónapos számlamúlttal igényeljük, a hitelfedezet akár az igényléstől számított néhány órán belül felhasználhatóvá válik.

A folyószámla hitel összegét mindig az határozza meg, hogy pontosan mekkora a havi állandó pénzmozgás a bankszámlánkon. A törlesztés a felvételhez hasonlóan rendkívül egyszerű és kényelmes, hiszen a számlára érkező utalások lényegében automatikusan törlesztik a felvett pénzmennyiséget, és miután a kamatok levonásra kerültek, a törlesztett összeget akár azonnal újra fel is vehetjük majd. A folyószámla hitel aktuális alakulásáról és állásáról hagyományos számlakivonaton, vagy internetes bankon keresztül is kaphatunk tájékoztatást, illetve egy átlátható adminisztrációs felületen ellenőrizhetjük a pénzmozgást. A hitelkeret változásáról, az esetleges pénzmozgásról természetesen folyamatosan SMS-tájékoztatót is kapunk, ezáltal folyamatosan nyomon követhetjük és kordában is tarthatjuk a folyószámla hitel állapotát.

A folyószámla hitel felmondásának menete

A folyószámla hitel felmondása kétféle formában történhet! Az első, amikor a bank mondja fel a hitelszerződést, míg a másik, amikor az ügyfél szeretne megszabadulni a kérdéses lehetőségtől. Amennyiben a bank mondja fel a folyószámla hitelt, az általánosságban nemfizetés hatására következhet be.

A legtöbb kölcsönnel ellentétben a folyószámla hitel felmondását azonban az ügyfél is kezdeményezheti, ennek azonban minden esetben személyre szabott feltételei vannak. Minden bank mást és mást állít fel alapkövetelményeként, de a többség általánosságban megelégszik azzal, ha adósságunkat, illetve a folyószámla hitel összegét egy ideje már nem használtuk fel, és kérvénnyel folyamodunk a hitelszerződés felmondásáért. Amennyiben a folyószámla hitel összege a kérvényezéskor nem áll mínuszban, a pénzintézethez eljuttatott kérelmünk bizonyára pozitív elbíráláson esik át, ezáltal hitelszerződésünk felbontásra kerül.

Kizáró tényezőt jelenthet, ha az adós nem tudja visszatörleszteni a folyószámla hitel összegét, ilyen esetekben ugyanis általában mindig a bank él a felmondással, természetesen több felszólítás után, aminek következtében – a felmondással egy időben – nemfizetés miatt BAR listára helyez minket a pénzintézet.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása