Mire is jó a folyószámla hitel?

A folyószámla hitel egy olyan szabadon felhasználható kölcsönforma, amiért cserébe általában sem ingatlan, sem más tárgyi fedezet nem szükségeltetik, de szükséges hozzá, hogy fizetésünk vagy más rendszeres, a bank által elfogadott jövedelmünk – például nyugdíjunk – az adott folyószámlára érkezzen.

A folyószámla hitel működését a legegyszerűbben úgy lehetne szemléltetni, mint egy medencéhez mellékelt víztartályt.

hirdetes

Amennyiben ugyanis a medencéből elfogy a víz, akkor ebből a tartalék víztartályból lehet az üres mederbe átszivattyúzni a vizet annak érdekében, hogy újra élvezni lehessen a hűs víz nyújtotta élményeket.

Így működik a folyószámla hitel

Ha viszont ezt később is szeretnénk kihasználni, ahhoz a medence tulajdonosának mindig újra kell majd töltenie a tartályt, hiszen bármikor elfogyhat a fürdőzéshez használatos víz. A folyószámla hitel keretét a bankok minden esetben az ügyfél rendszeres bevételei alapján állapítják meg, és bizonyos időközönként ez az összeg felülvizsgálatra is kerül annak érdekében, hogy lehetőség van-e emelésre, esetleg szükség a csökkentésre.

A kölcsön által folyósítható összeg az esetek többségében az ügyfél keresetének egy-kétszerese, ezáltal a folyószámla hitel által az igénylő lehetőséget kap arra, hogy egyszerre akár háromhavi fizetését is elkölthesse. Ez a kölcsön azonban a felelőtlen költekezés helyett inkább arra szolgál, hogy az ügyfél mindig rendelkezzen egy vésztartalékkal, amihez baj esetén hozzá tud nyúlni. Amennyiben a bank pénzét költjük, azután mindig kamatot kell majd fizetnünk, és mindig törekednünk kell arra, hogy a magas kamatok elkerülése érdekében rendszeresen nullázzuk a hitel összegét.

5 nyomós érv a folyószámla hitel mellett

A folyószámla hitel okosan használva egy biztonságot nyújtó hitelkonstrukció, amihez valóban csak akkor nyúlhatunk hozzá, ha szükségünk van rá. Ezen felül most öt nyomós érvet sorakoztatnánk fel azért, hogy miért is érdemes ezen felül a kérdéses kölcsön mellett dönteni!

  • 1. Mert szabadon felhasználható, vagyis a felvett, illetve költött összeghez nem kell hitelcélt megadni, így legyen szó váratlan kiadások fedezéséről – például egy elmaradt számláról –, egy nagyobb bevásárlásról, egy lapos tévéről, vagy akár egy szál virágról, a folyószámla hitel mindenre használható!
  • 2. A legtöbb kölcsönnel ellentétben a folyószámla hitelhez nincs szükség tárgyi fedezetre, ezáltal sem ingatlanra vagy nagyobb összegű ingóságra. A visszafizetés garanciáját ezáltal lényegében számlaforgalmunk adja, illetve mivel a bank rendelkezik a folyószámla felett, ezért esetleges nemfizetés esetén inkasszót vethet ki rá, ami azt jelenti, hogy az ügyfél mindaddig nem fér hozzá bankszámlájához, amíg a bank le nem emelte róla a kölcsön összegét – méghozzá természetesen kamatostul.
  • 3. A folyószámla hitel esetében csak és kizárólag a lehívott összeg után kell kamatot fizetnünk, ezáltal nincs olyan járulékos költség, mint ami a hitelkártyánál felmerülhet.
  • 4. A folyószámla hitel összege nem csak egyszerűen igényelhető, hanem könnyedén, külön papírmunka vagy intézkedés nélkül törleszthető, illetve folyamatosan újra is használható, mivel rulírozó hitelről van szó. A törlesztés ezáltal automatikusan történik, a számlára érkező pénzösszegek ugyanis automatikusan csökkentik a lehívott hitel összegét.
  • 5. Amennyiben vállalkozás igényli a folyószámla hitelt, abban az esetben ez a konstrukció segítséget nyújt az úgynevezett cashflow menedzsment tekintetében is!
4/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása