Mire használható fel a lakástakarék?

A lakástakarék, vagy másik ismert nevén lakás-előtakarékosság egy nagyon jól kihasználható lehetőség bárkinek, aki lakást, vagy házat szeretne vásárolni, esetleg valamilyen lakáscélú tervét szeretné megvalósítani, de annak is, aki ingatlan jellegű vagyon gyarapítást akarna elérni.

A lakástakarék ugyanis egy olyan megtakarítási forma, melyet a magyar állam pénzbeni hozzájárulással támogat, ez az összeg a 72 ezer forintot is elérheti évente, végig a megtakarítási időszak alatt. Az állami támogatás úgy működik, hogy a lakástakarék ügyfél évi befizetéseit még 30 százalék befizetésével emeli meg az állam, a fentebb említett évi 72 ezer forintos maximumig. Az állam célja ezzel egyértelmű, a fiatalok lakáshoz jutását szeretné elősegíteni, de bármilyen korú, nemű, és anyagi helyzetű magyar állampolgár igényelheti.

hirdetes

A megtakarítási időszak általánosan 4 évtől egészen 10 éves futamidőig választható, körülbelül két éves ugrásokkal. A legmagasabb értékű állami támogatást akkor tudjuk elérni, ha vállaljuk, hogy havi 20 ezer forint mindig befizetünk a lakástakarék számlára. A három megszokott lakástakarék szolgáltatóhoz, a Fundamentához, az OTP-hez és az Erste Bankhoz, nemrégiben az Aegon is csatlakozott.

Mik a lakástakarék legfőbb előnyei?

A négy lakástakarék szolgáltató ajánlatai között túl nagy különbségek nincsenek, mivel a lakás-előtakarékosság egy törvényileg nagyon alaposan leszabályzott terület, de ettől függetlenül mindig lehetnek egy-két százezres nagyságú eltérések a bizonyos ajánlatok között, amelyet érdemes lehet kihasználni.

Nézzük akkor a legfontosabb előnyöket:

 • a lakáskasszába befizetett minden forintunk és az állami támogatás is teljes kamatadó mentességet élvez,
 • a befizetéseket az állam 30 százalék vissza nem térítendő plusz pénz hozzáadásával támogatja,
 • családon belül ennek az állami támogatásnak összege többszörözhető olyan módon, hogy több családtag nevére is lakástakarék szerződést kötünk, például ha egy négytagú család minden tagjára jut egy lakásszámla, akkor a szerződéses összeg maximuma elérheti a 30 millió forintot is,
 • A lakáskasszán összegyűlt pénzeket lényegében bármilyen lakáscélú terv megvalósítására fel lehet használni,
 • lakástakarék szerződés birtokában kedvezményes kamatú lakáshitel, vagy lakáscélú hitel igénylésére nyílik lehetőség.

A lakástakarék pénzek felhasználásának lehetőségei

A lakástakarék felhasználás előnyei egyáltalán nem merülnek ki abban, hogy lakást , vagy házat tudunk az összegyűlt pénzből (és az esetleg felvett hitelből ) vásárolni, számtalan más módon is fel lehet használni a lakás-előtakarékosság során összegyűjtött pénzösszegeket.

A saját otthon megteremtésére:

 • új lakás, vagy ház megvásárlására,
 • használt lakás, vagy ház megvételére,
 • telek vásárlására,
 • házépítési tervek megvalósítására,
 • önerőként használhatjuk lakáshitel felvételéhez.

Felújítási és kényelmi célokra:

 • a lakás kifestésére,
 • szigetelések megújítására,
 • beépíthető háztartási gépek megvételéhez,
 • beépíthető konyhabútor kialakításához,
 • galéria elkészítéséhez,
 • biztonsági zár, valamint riasztó vásárláshoz,
 • internet és kábeltévé rendszer kiépítésére,
 • légkondicionáló beszerzéshez, beépítéshez.

Zöld programok, energiatakarékosság célokhoz:

 • elavult fűtésrendszerünk korszerűsítésére, vagy lecserélésére,
 • energiatakarékos nyílászárók beszerzéséhez, beépítéshez,
 • napkollektor rendszer kiépítésre,
 • falak külső és belső hőszigeteléséhez, padlók felújításához, hőszigeteléshez,
 • hőszigetelő mennyezet kialakításhoz.

Már meglévő lakás és ház bővítésére, környezetének szépítésére:

 • plusz szoba, vagy garázs hozzáépítésére,
 • terasz elkészítéséhez, hozzávaló bútorok, kellékek beszerzésre,
 • parkosítás végrehajtásához, padok, díszítőelemek megvételéhez,
 • ház körüli kerítés, járda, árok kiépítésére,
 • beépített redőny megvásárlásához, beépítéséhez,
 • szigetelésekhez.

Ezeken kívül lakáscseréhez is felhasználható a megtakarított összeg, ha a elcserélni kívánt ingatlan drágább, mint a meglévő lakásunk. Lakáshasználati jog is vásárolható belőle, akár például bérletet, mely élethosszra szól egy nyugdíjasházban. Amennyiben viharkár érte a házunk, vagy a tető beázott, a helyreállítási munkálatokat is finanszírozhatjuk, a járda és kerítés építésen kívül a ház közműveinek építésére, korszerűsítésére és átépítésére is költhető, legyen az az áramellátási rendszer, vezetékes víz, gáz közművek, eresz és csatorna rendszerek, vagy a szennyvíz elvezetése, de ide tartozik a már említett televíziós és internetes hálózati rendszer is. Különböző társasházi beruházásokra is remekül felhasználható.

Kevesen tudják, de a lakástakarék pénzeket már meglévő lakáshitelek, lakáscélra felvett hitelek előtörlesztésére is elfogadják a hazai pénzintézetek, sőt lehetőség van arra is, hogy az árfolyamgátba belépett személy a gyűjtőszámla hitelt egyenlítse ki, természetesen csak lakáscél esetén.

Az elérhető magas hozam mellett különösen azoknak előnyös egy, vagy több lakástakarék szerződés megléte, aki minden bizonnyal lakáshitelt, vagy lakás célú hitelt szeretnének felvenni. Az előny abban mutatkozik meg (az alacsonyabb kamatú hitellehetőség mellett), hogy a bankok szemében nagyon jó pontnak számít a hiteligénylő megítélésénél, hogy már van valamilyen megtakarítása, ezért egyrészt nagyobb eséllyel kapható meg a lakáshitel, másrészt nagy valószínűséggel jobb kondíciókkal adják oda a kölcsönt a lakástakarék megléte miatt.

Lakástakarék szerződés részletei

A lakástakarék szerződéses összeg alapjaiban két tényezőből tevődik össze, egyrészt a szerződő fél saját megtakarításaiból, másrészt a lehetőségként fennálló hitelfelvétel összegéből (természetesen ezt ne kötelező felvenni).

A saját megtakarítások a szerződő fél által befizetett összegből, az erre megkapható 30 százalékos állami támogatásból, valamint a betéti kamatból tevődnek össze. Amikor valaki számlát nyit, a szerződéses összeg alapján állapítják meg az úgynevezett számlanyitási díjat, mely annak 1 százaléka lehet.

zt akciók keretében a lakástakarék szolgáltatók akár el is engedhetik. A felhasználás lehetőségeit fentebb már részletesen ismertettük, ehhez még azonban az is hozzátartozik, hogy a felhasználást minden esetben számlákkal szükséges igazolni a pénzintézetek felé, ez törvényi előírás. Nem mindig kell azonban a felhasználás összegének elköltését 100 százalékban igazolni, ezt a bankok akár elég eltérő százalékban kérhetik a lakástakarék tulajdonosától. A számlanyitás díja, amennyiben nem engedik el, minimálisan 3 600 forint lehet, maximálisan pedig 80 ezer forint.

A Fundamenta lakástakarék a legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező szolgáltató, aki az azonnali áthidaló kölcsönt szeretné nagy valószínűséggel felvenni, annak célszerű itt lakástakarék szerződést kötnie.
A OTP lakástakarék mögött az hazánk legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank stabil háttere áll, Hitel és Hozam lehetőségeik jól kihasználhatóak.

Az Erste lakástakarék általában sokat akciózik, melyet érdemes lehet kihasználni, öt különféle módozatot ajánl a lakás-előtakarékoskodók számára, így elég könnyen megtalálhatja bárki a számára legjobban megfelelő változatot.

Az Aegon a legfrissebben belépet pénzintézet a lakástakarék szolgáltatók között. Mivel a cég alapvetően biztosítással foglalkozik, valószínűleg midig találhatóak lesznek az ajánlatai között lakásbiztosítással és egyéb hasonló pénzügyi termékekkel kombinált lakás-előtakarékosság ajánlatokat.

A legjobban megfelelő lakástakarék kiválasztásához érdemes lehet szakértő tanácsát kikérni, mivel attól függően, hogy milyen célra, hitellel vagy anélkül szeretnénk-e, más és más lakástakarék szerződés lehet a legjobb választás.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása