Áruhitel 0 thm, amit az ingyenhitelről tudni kell

Minden bizonnyal mindenki futott már bele áruházi vásárlási során harsány ingyen hitel reklámtáblákba, melyen az szerepelt, hogy ingyen kamat, 0% kamat, vagy 0% THM. Ezeket a kedvezőnek tűnő, és bizonyos esetekben tényleg kedvező ajánlatokat általában csak egy-egy termék megvásárlásához lehet igénybe venni, ritkábban több termékre is, de sohasem az áruház teljes kínálatára. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy valósak e ezek az ingyen hitel ajánlatok, vagy egy újabb ‘kisbetűs’ átverésről van e szó csupán? Nos azt már előzetesen is elárulhatjuk, hogy egy része ezeknek a hirdetéseknek nem valós ingyen hitel, míg egy másik részük viszont lehet az, amit érdemes is igénybe venni, ha arra a termékre van éppen szükségünk.

Melyik áruhitel van ténylegesen ingyen, és melyik nem?

Ha reklámújságban, vagy az áruházi reklámban azt látjuk, hogy ‘0% kamat’, az az esetek túlnyomó részében nem jelenti azt, hogy a terméket költségmentes hitellel tudnánk megvásárolni, hiszen az apró betűs részből azonnal kideríthető, hogy az úgynevezett kamatért nem kér a hitel folyósítója pénzt, viszont kezelési költséget már igen, amely költség kifizetése lényegében azt jelenti a valóságban, mintha körülbelül 25 százalékos, vagy még nagyobb kamatra vettük volna fel ezt a fajta áruhitelt.

hirdetes

Ettől függetlenül létezik ingyen költséggel felvehető áruhitel is, amit úgy reklámoznak adott akciók keretében, hogy ‘0% THM’. A Teljes Hiteldíj Mutató százalékos értékének ugyanis már nemcsak az áruhitel kamatát kell tartalmaznia, hanem ebben az értékben a hitelt nyújtónak fel kell tüntetnie a kölcsön minden egyes költségét, természetesen százalékban kifejezve. Így tehát a trükkösen megfogalmazott költségek sem maradhatnak rejtve, így ha ‘0% THM’ feliratú hirdetményt, vagy reklámot látunk, az az áruhitel valóban teljesen költségmentes kell, hogy legyen (tegyük azonban hozzá, hogy ez a teljes költségmentesség csak akkor áll rendelkezésre a teljes futamidő alatt, ha a szerződésben foglaltak szerint rendben befizetjük a havi törlesztőrészleteket).

Vannak, akik ilyenkor hitetlenkedve kapják fel a fejüket, mivel nem tudják elképzelni, hogy ez az ingyen hitel megérheti akár a kölcsön nyújtójának, akár pedig a terméket eladó kereskedőnek. Van erre azonban elfogadható és logikus válasz, ami a kereskedő üzletpolitikájában keresendő. Vegyünk például egy elektronikai termékeket árusító üzletláncot, mely új termékekkel szeretné felfrissíteni a termékpalettáját, és ehhez elsőrendű számára, hogy a kifutó termékektől mihamarabb megszabaduljon.

Ilyen esetben hazánkban nem sokat segít neki, ha termékre kihelyez mondjuk egy 20 százalékos leárazó táblát, ez a hazai vásárlók anyagi helyzetét ismerve nem fog nagy kereslet emelkedést hozni neki. Viszont, ha ezt a 20 százalékos leárazási szándékát felajánlja a kölcsönt nyújtó pénzintézetnek, akkor az ennek a 20 százaléknyi pénznek a birtokában lehetősége lesz az úgynevezett ‘0% THM áruhitel’ reklámozására, aminek lehetősége már sokkal több vásárlót fog megmozgatni, és a kereskedő az elfekvő termékektől gyorsabban meg tud szabadulni, majd pedig új, a vásárlók által jobban keresett termékeket tud beszerezni.

Megéri egyáltalán igénybe venni a ‘0% THM’ áruhiteleket?

Természetesen igen, hiszen ha az adott reklámozott termékre nagy szükségünk van, és a megvásárlásához szükséges teljes pénzösszeg nem áll rendelkezésünkre, akkor a részletfizetés lehetősége nagy segítséget jelenhet sokak számára.

Sőt azoknak is megéri ilyen feltételekkel vásárolni, akiknek a vásárláshoz rendelkezésükre áll a teljes pénzösszeg, viszont ha belegondolunk, hogy a hitelt teljesen ingyen vehetjük fel, addig az egyébként rendelkezésünkre álló pénzt kamatoztathatjuk valamely bankban, tehát az 0 százalékos THM áruhitellel felvételével még plusz pénzt is kereshetünk (sajnos a tranzakciós díj bevezetésével és a nagyon alacsony betéti kamatokkal ez a lehetőség ma már nem túl kecsegtető). Természetesen az így nyert pénzösszeg nem lesz túl magas, mivel az áruhitelek futamideje ritkán hosszabb egy évnél, de a ‘sok kicsi sokra megy’ elvét használva minden forint jól jöhet.

Mindenekelőtt azonban érdemes az ingyen hitellel ellátott terméket más áruházakban is megnézni, mivel az is előfordulhat nem kevés esetben, hogy nagyobb árengedménnyel még kedvezőbben meg lehet vásárolni, persze ez csak azokat a vásárlókat érinti lehetőségként, akik a termék teljes árát is ki tudják fizetni.

Kik igényelhetik a 0%-os THM áruhitelt?

Ahogy minden hitel fajtának, ennek is van hitelbírálati szakasza, tehát nem kaphatja meg minden igénylő. A vásárló hitelképességét az ingyen hiteleknél is szigorúan vizsgálják a kölcsön nyújtók, és mivel az áruhiteleknél szóba sem jöhet semmilyen fedezet, a pénzintézetek a jövedelmi helyzetet teszik vizsgálatuk középpontjába. Egy ilyen 0 százalékos THM áruhitelnél sem a kereskedőnek, sem pedig a pénzintézetnek nem lehet célja, hogy az adott hitelre megvásárolt terméket visszakapja, hiszen az jelentős veszteséget jelentene. A cél az, hogy a hitel felvevője a kölcsönt rendben fizesse a futamidő során, így elsőrendűen fontos a hitelbírálat alapos elvégzése. Tehát nem megfelelő jövedelmi helyzet mellet könnyen előfordulhat, hogy az ingyen hitelt nem kapja meg az igénylő.

Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy a hitelbírálatnak sincs semmilyen költsége, hiszen a hitelbírálat díját is fel kellene tüntetni a THM-ben, ami jelen esetben 0%-os.
0%-os THM áruhitelt ma már online is lehet igényelni webáruházból történő vásárlások során, ekkor a szükséges dokumentumokat emailban és postai úton juttatja el egymásnak a két fél. A terméket csak az után fogja a webáruház üzemeltetője kiszállítani az ügyfél részére, amikor a pénzintézet értesíti arról, hogy az vásárlót hitelképesnek találta.

A 0% THM áruhitel igényléséhez minimum követelményei a nagykorúság betöltése, a magyarországi bejelentett lakcím, legalább minimálbérnek megfelelő jövedelmi szint, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, és legalább három hónapos folyószámlamúlt valamelyik magyarországi banknál. Természetesen a hitel igénylője nem szerepelhet Központi Hitelinformációs Rendszerben (régebben BAR listán) aktív státuszban, de valószínűleg a passzív státusz sem jó ajánlólevél. A hitelbírálat során a közölt adatok hitelességének is utánanéznek, amihez például az adókártya számát is elkérik. Ez alapján mind a lakcím, mind a fizetés, és a munkahely valódisága is könnyen ellenőrizhető, és ha valaki valótlan számot közöl, azonnal ‘lebukik’.

Amennyiben az ügyfél nem tudná valamilyen okból rendben visszafizetni a 0 százalékos áruhitelét, akkor egyáltalán nem célja a hitelintézetnek a hitelre megvásárolt árut visszaszerezni, ez ugyanis jelentős plusz költségekkel járna, és a használt termék árak miatt talán nem is érné meg. Az üzletnek pedig már nincs is rá szüksége, hiszen a termék árát kifizette neki a pénzintézet, tehát az ügyfél a hitelszerződés aláírásával már kizárólag a hitelező felé tartozik.

Tehát ha a vásárló nem tud fizetni, először is telefonon és/vagy levélben keresi fel a hitelt nyújtó pénzintézet, ezzel tulajdonképpen elindítja azon okok megkeresését, amiért az ügyfél nem tudja fizetni az áruhitelt. A legjobb az ügyfél szempontjából az, ha még azelőtt jelez a pénzintézet felé, mielőtt nem fizetné a törlesztőrészleteket, hogy a következő időszakban fizetési gondjai lesznek. Ekkor a pénzintézetnek lehetősége van bizonyos könnyítéseket eszközölni, esetleg valamilyen áthidaló hiteltermékkel. Ha már ez sem hoz megoldást, egy idő után a hitelező bírósági útra fogja terelni az ügyet.

Vett már fel 0%-os THM-re áruhitelt, mi a tapasztalata?

1/5 - (1 vote)

2 hozzászólás ehhez: “Áruhitel 0 thm, amit az ingyenhitelről tudni kell

  1. Hello mindenkinek vagyok itt, hogy bizonyságot, hogyan kerültem én kölcsön Mr. Clement Hess után én alkalmazva többször különböző hitelt nyújtók, akik azt állították, hogy is azt igazolják, jobb ezen a fórumon, azt gondolta, hogy a tanúvallomások, ahol valós és alkalmaztam, de soha nem kaptam kölcsön . Én szüksége volt egy sürgős kölcsön lehet indítani egy vállalkozást, és én alkalmazott különböző hitelt nyújtók, aki megígérte, hogy segít, de soha nem adta a loan.Until egy barátom be nekem, hogy Mr. Clement Hess, aki megígérte, hogy segít, sőt úgy tett, ahogy ígérte nélkül semmilyen formában delay.I soha nem gondoltam, még mindig vannak olyan megbízható hitelt nyújtók, amíg nem találkoztam Mr. Clement Hess, aki valóban segített a hitel és megváltoztatta a belief.I nem tudom, ha bármilyen módon szükség van egy valódi és sürgős hitel, szabadon érezni, hogy kapcsolatba Mr. Clement hess keresztül ő email{hessloanfinance@gmail.com}

  2. Egyébként majd figyeljétek meg, hogy ilyenkor nem a kamatot vagy a költséget, hanem a termék árát fogják magasabbra vinni, így ugyanannyit fizetek ki 10% kamatú kölcsönnél egy olcsóbb termékre (sok helyen olcsóbb..persze van ahol drágább vagy annyi), mint ugyanarra a termékre hitel nélkül. Szóval sok helyen jóval olcsóbb ugyanaz a termék, ahol nincs ingyen hitel mint ahol van, csak ott nem fogják 0% thm-re adni.

Vélemény - hozzászólás hozzáadása