Minden, amit az ÁFA-ról tudni érdemes, áfa kalkulátor használata

Az ÁFA-val kapcsolatban egy dolgot mindenképpen érdemes megjegyezni vállalkozóként még az áfa kalkulátor használata előtt. Az ÁFA-ra úgy kell tekinteni mintha nem is létezne, hiszen soha nem lesz a miénk, azt az államnak kell befizetni.

Mennyi az áfa?

Az áfa magyarországi mértéke 27%, de természetesen egyes termékek esetében kedvezményes áfa kulcsokat is lehet alkalmazni. Ez lehet 5 vagy 18 százalékos ÁFA kulcs. Ezen felül megkülönböztetünk még alanyi adómentességet és tárgyai adómentességet is, ha a vállalkozások működéséről beszélünk.

hirdetes

Az általános forgalmi adó a legtöbb termék vásárlása, illetve szolgáltatások igénybevétele során szembeötlő mértéket képviselhet. Nettó árnak azt az árat hívjuk, amely nem tartalmazza még az ÁFA összegét.
Bruttó nettó áfa

A bruttó nettó áfa az áfa kalkulátorok segítségével könnyedén kiszámolható. Ha magánszemélyként foglalkozunk az áfa-val, akkor abból csak annyit fogunk érzékelni, hogy egyes termékek, amelyeket megvásárolnunk e-miatt sokkal drágábbak. Ha a vállalkozásunkról, cégünkről van szó, akkor értékesítéskor a számla kiállításakor kell figyelmesen beállítani az ÁFA értéket.

Az ÁFA bevallásokat általában a könyvelőkre szokták bízni, hiszen ők azok, akik képesek a hivatalos bevallások helyes benyújtására. Egy vállalkozás alapításakor első lépés az, hogy be kell jelentkezni az ÁFA hatálya alá, illetve azt is jelezni kell, ha alanyi vagy tárgyi adómentesen kívánjuk vállalkozásunkat üzemeltetni.

Levonható áfa kiszámítása – áfa kalkulátor

A levonható áfa-t mi magunk is könnyedén ki tudjuk számolni, de aki nem akar sokat pepecselni vele, azoknak ajánljuk az áfa kalkulátor használatát. A kapott számlákon mindig szerepel a nettó és a bruttó összeg, így ezeken nagyon jól látható, hogy mennyi az ÁFA. A nettó összeg mindig a kevesebb, a bruttó összeg az, amely már tartalmazza az áfa-t. Ha például egy terméknek a bruttó összegét vesszük, azaz amit kifizettünk a termékért és azt elosztjuk 1,27-vel 27 százalékos áfa esetén, akkor megkapjuk a nettó összeget, azaz az áfa-val csökkentett összeget. Ha nettó összeg áll rendelkezésünkre akkor annak az áfa-ját úgy tudjuk a legkönnyebben kiszámítani, ha a nettó összeget beszorozzuk 1,27-vel.

Áfa kalkulátor 2022

Áfa kalkulátort ma már több helyen is találhatunk az interneten, így, ha éppen nincsen kedvünk számolgatni, akkor ezeket az okoskalkulátorokat is bátran használhatjuk. A kalkulátorba be kell írni az áfa tartalmat és meg kell adni az áfa tartalom, azaz nettó árat vagy igény esetén az áfa-t tartalmazó bruttó árat. Ekkor a kalkulátor kiszámítja nekünk a bruttó vagy a nettó árat.

Egy vállalkozás esetében mit jelent az, ha áfa körbe tartozik?

Ha olyan vállalkozást üzemeltetünk, amelynek magas a költsége, akkor mindenképpen érdemes az alanyi mentes vállalkozás helyett bejelentkezni az áfa hatálya alá. Ha áfa körbe tartozó vállalkozást üzemeltetünk, akkor kötelesek vagyunk minden ügyfélnek, vásárlónak felszámítani az áfat-t. Mivel áfa kerül felszámításra ezért a költségeinket szembe állíthatjuk az áfa bevételeinkkel és valamennyit el tudunk majd számolni belőle.

Mivel az áfa hatálya alá tartozik a vállalkozás ezért kötelező a meghatározott időpontokban benyújtani az áfa bevallást. Már említettük, hogy a 27 százalékos áfa mellett kettő további áfa is van. Ez az 5 százalékos áfa, amelyet jellemzően a szálláshelyek alkalmazhatnak vagy ekkora az áfa tartalma a gyógyászati segédeszközöknek is, illetve a 18 százalékos, amelyekkel például tejtermékeket lehet értékesíteni. Hogy pontosan melyik termék vagy szolgáltatás melyik áfa kör alá tartozik arra vonatkozóan akár a nav oldaláról is le tudjuk tölteni a pontos és éppen érvényben lévő listát. Ha van könyvelőnk, aki minden hónapban elvégzi az áfa bevallást, akkor ő is tud ezzel kapcsolatban információt adni.

Kinek érdemes az alanyi adómentességet választania?

Azok a vállalkozók, akik éppen most indulnak mindenképpen gondolják át ezt a lehetőséget, hiszen, ha nem tervez beruházást, illetve a költségek is alacsony szinten vannak, akkor nem érdemes az áfa hatálya alá bejelentkezni. Az adómentes tevékenységet egészen addig lehet végezni, amíg a bevétel el nem éri az évi 12 000 000 Forintot. Az alanyi adómentes vállalkozóknak a számlákon nem kell ÁFA-t feltüntetniük, azt viszont jelezniük kell rajta, hogy alanyi adómentes vállalkozó állította ki, így az AAM jelölést kell alkalmazni. Ha véletlenül mégis sikerül átlépni a 12 000 000 Ft-os értékhatárt, akkor azonnal áfakörbe kerül a vállalkozás és el kell készíteni időről időre az áfa bevallást.

Láthatjuk, hogy az áfa kalkulátor használata mellett nem árt, ha tudjuk, hogy mely termékeknek mekkora az áfa tartalma, de ezek a kalkulátorok bármikor hasznosak lehetnek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása